Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) İkinci Başkanı Musa Şahin, Türkiye'nin, AB regülasyon ve kanunlarını kararlılıkla takip eden bir ülke olarak rekabetçi bir geniş bant piyasasına dönüşmede mesafe kat etmesi gerektiğini belirterek, "İlgili piyasadaki rekabet önleyici hareketlere karşı BTK, bir çok adım atmış olup, yasal mevzuatlar çıkarıp üç turdan oluşan pazar analizleri gerçekleştirmiştir" dedi.
BTK tarafından Avrupa Birliğine Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Projeleri kapsamında yürütülen Elektronik Haberleşme Sektöründe Rekabet Karşıtı Davranışların Önlenmesine İlişkin Teknik Yardım Projesinin tamamlanması dolayısıyla kapanış programı düzenlendi.
Şahin, buradaki konuşmasında, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye'nin halen regülasyon mekanizmasını AB mevzuatına paralel konumlandıramadığına işaret eden Şahin, "Türkiye, AB regülasyon ve kanunlarını kararlılıkla takip eden bir ülke olarak rekabetçi bir geniş bant piyasasına dönüşmede mesafe kat etmelidir. İlgili piyasadaki rekabet önleyici hareketlere karşı BTK, bir çok adım atmış olup, yasal mevzuatlar çıkarıp üç turdan oluşan pazar analizleri gerçekleştirmiştir" diye konuştu.
Pazarda sürdürülebilir etkin rekabet hedefleniyor
BTK tarafından 2013 yılında başlatılan proje ihalesini kazanan WIK Consult GmbH ile Deloitte Danışmanlık AŞ konsorsiyumu tarafından 12 aylık uygulama süresinde gerçekleştirilen faaliyetler çerçevesinde, AB müktesebatına uygun şekilde fiyat bazlı ve fiyat dışı rekabet davranışlarının değerlendirilmesi, engellenmesi ve pazarda sürdürülebilir etkin rekabetin sağlanması ana hedef olarak belirlendi.
Bu hedef çerçevesinde üç ayrı bileşende eğitim aktiviteleri içeren proje süresince Kurumun faaliyetlerine pozitif katkı sağlayacak şekilde düzenli olarak 11 eğitim programı gerçekleştirildi, 15 çalışma raporu hazırlandı, fiyat sıkıştırma testi ve programı geliştirildi, ayrıca ikincil mevzuat anlamında taslak ve öneriler oluşturuldu. Sektördeki tüm paydaşların da fayda sağlaması amacıyla sektörde faaliyet gösteren işletmeci temsilcilerine açık programlar gerçekleştirildi.
Öte yandan projenin etkilerine ilişkin BTK tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Söz konusu proje çıktıları kullanılarak temel rekabet sorunlarının başında gelen fiyat sıkıştırma eylemlerinin önlenmesi ve giderilmesine yönelik yükümlülükler getirilmiş, usul ve esaslar kamuoyu görüşüne sunulmuş olup pazardaki oyuncuların yarışabilir tarife ve hizmetler sunmalarına yönelik ciddi adımlar atılmıştır. Söz konusu adımların AB düzenleyici çerçevesinin iç hukukumuza aktarılması ve AB'deki uygulamalara paralel düzenlemelerin benimsenmesi yolunda önemli birer kazanım olduğu değerlendirilmektedir." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Btk İkinci Başkanı Şahin Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?