Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Kara Araçları Daire Başkanlığı Yeni Nesil Araç Projeleri Müdürü Ahmet Karadere, projelerde tüm alt sistemleri, yan sanayi ve KOBİ'ler eliyle karşılamak üzere politikalar geliştirdiklerini bildirdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından (BTSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, BTSO Uzay Havacılık ve Savunma Konseyi ve Kümelenmesi üyeleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığının (KKK) ihtiyacı doğrultusunda başlatılan "Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Projesi" kapsamında, odanın sahipliğinde gerçekleştirilen "Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araç Çalıştayı"nda ana yüklenici adayı firmalarla bir araya geldi.
Çalıştaya, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, SSM Kara Araçları Daire Başkanlığı Yeni Nesil Araç Projeleri Müdürü Ahmet Karadere, BTSO Uzay Havacılık ve Savunma Konseyi ve Kümelenmesi Başkanı Mustafa Hatipoğlu, ASELSAN, BMC, FNSS, Katmerciler ve OTOKAR firmalarının temsilcileri ile BTSO UHS Konseyi ve Kümelenmesi üyeleri katıldı.
SSM Kara Araçları Daire Başkanlığı Yeni Nesil Araç Projeleri Müdürü Karadere, burada yaptığı konuşmada, Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Projesi'yle ilgili Bursalı firmaları bilgilendirmek ve iş birliği imkanlarını görüşmek üzere çalıştaya katıldıklarını belirtti.
Kara Araçları Daire Başkanlığı olarak son iki yıldır başta KKK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere ihtiyaç makamları için çok yüksek miktarda araç teslimatını gerçekleştirdiklerini anlatan Karadere, 2017 yılında da benzer bir şekilde talepleri karşılamak için çalıştıklarını vurguladı.
Karadere, sektörün gelecek 10 yıl içinde yoğunluğunun daha da artacağına işaret ederek, "2020'li yılların ihtiyacını karşılamak üzere çalışmalarına başladığımız Yeni Nesil Zırhlı Araçlar projemiz dışında Altay, silah taşıyıcı araç, zırhlı amfibi hücum aracı gibi geliştirilme projelerimizde de önemli aşamalar kaydetmiş bulunmaktayız. Yurt içinde bu önemli başarılara imza atan sektör temsilcilerimiz artık yurt dışında da önemli projelere imza atıyorlar." ifadelerini kullandı.
"Bursa sanayisinin potansiyeli ve başarısını yakından izliyoruz"
Kara araçlarındaki yoğunluk dolayısıyla firmaların üretim kapasitelerinin önemli artış gösterdiğine dikkati çeken Karadere, TSK'nın ihtiyacı üzerine başlatılan projenin birçok yeni alt sistemi beraberinde barındırdığını belirtti.
Projede motor, yürüyüş takımı, süspansiyon sistemleri ve zırh konusunda önemli yatırımlar gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Karadere, "Projemizde tüm alt sistemleri, yan sanayimiz ve KOBİ'lerimiz eliyle karşılamak üzere politikalar geliştiriyoruz. Bursa sanayisinin potansiyelini ve son dönemde bu alanda yakaladığı başarısını da yakından izliyoruz. Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine özel önem veren Bursalı firmalarımızın da destekleriyle en yüksek düzeyde yerli katkıya sahip yeni nesil araçları Kara Kuvvetlerimizin envanterine sokmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
"Bursalı firmalarımız kolaylıkla işin üstesinden gelebilirler"
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da oda olarak gerek mevcut sektörlerin gelişiminde gerekse de uzay, havacılık ve savunma alanlarında Türkiye'nin büyümesine ve kalkınmasına katkı sağlayacak tüm projelerin aktif oyuncusu olma iddiasını taşıdıklarını belirtti.
Uzay, havacılık ve savunma sektörlerinde başlattıkları Ur-Ge ve kümelenme projeleriyle firmaların büyük bir atılım gerçekleştirdiğini vurgulayan Duran, Bursa'da 2016 yılında savunma ve havacılık sektörlerinde yüzde 600'e yaklaşan bir ihracat artışı yaşandığına dikkati çekti.
Duran, 2017 yılında da firmaların başarısını sürdürdüklerini belirterek, "Bursa iş dünyamız, sanayi ve üretimdeki tecrübesiyle, ülkemizin hafif zırhlı araç üretiminde başlatmış olduğu bu projeye de önemli katkılar sağlayacaktır." dedi.
BTSO Projeler ve Kümelenmeler Koordinatörü ve BTSO Uzay Havacılık ve Savunma Konseyi ve Kümelenmesi Başkanı Mustafa Hatipoğlu da Bursa'nın en büyük avantajının, otomotiv ve imalat sanayilerinde büyük yabancı ortaklarla birlikte uluslararası standartlara uyum sağlama konusunda deneyim kazanan KOBİ'leri olduğunu belirtti.
Benzer ve daha yüksek standartları gerektiren savunma ve havacılık sektörünün, Bursa'nın altyapı ve imkanlarından muhakkak faydalanması gerektiğini vurgulayan Hatipoğlu, "Savunma sanayimiz, Bursa'mızın kabiliyetlerini keşfettiğinde şu anda yüzde 60 seviyesindeki yerlilik oranı daha da yükselecektir. Yeni nesil zırhlı araç konusunda da Bursalı firmalarımız otomotiv, makine, kompozit, tekstil, elektronik ve yazılımdaki altyapılarıyla kolaylıkla işin üstesinden gelebilirler." değerlendirmesini yaptı.
ASELSAN, BMC, FNSS, Katmerciler ve OTOKAR firmalarının sunumlarıyla devam eden çalıştay, ikili görüşmelerin ardından sona erdi.
Son Dakika › Ekonomi › Btso'da 'Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araç Çalıştayı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?