Buffett ve Mars, 23 Milyar Dolara Çikletçi Wrigley'i Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Buffett ve Mars, 23 Milyar Dolara Çikletçi Wrigley'i Aldı

Buffett ve Mars, 23 Milyar Dolara Çikletçi Wrigley\'i Aldı

ABD'nin Şekerleme Devi Mars ve Forbes Dergisi Tarafından Dünyanın En Zenginleri Listesinde İkinci Sırada Bulunan Warren Buffett'ın Şirketi Berkshire Hathaway, ABD'li Efsanevi Çiklet Üreticisi Wrigley'yi 23 Milyar Dolara Satın Aldığını Açıkladı.

29.04.2008 01:46

ABD’nin şekerleme devi Mars ve Forbes dergisi tarafından dünyanın en zenginleri listesinde ikinci sırada bulunan Warren Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway, ABD’li efsanevi çiklet üreticisi Wrigley’yi 23 milyar dolara satın aldığını açıkladı.

FİNANSMAN BERKSHIRE’DAN: Anlaşmayla Wrigley’nin hissedarları hisse başına nakit 80 dolar alacak. İşlemin finansmanı Berkshire Hathaway, yatırım bankaları Goldman Sachs ve JP Morgan Chase tarafından sağlanacak. Berkshire Hathaway, Wrigley’ye azınlık hisse senedi yatırımı yapacak. Virginia’da kurulu Mars, Snickers, M&M ve Dove markalı şekerlemeler yanında Uncle Bens pirincini de üretiyor. Şikago merkezli Wrigley şirketi, Doublemint ve Life Savers gibi çiklet ve şekerlerin üretimini yapıyor.

İKİ AMERİKAN EFSANESİ: Mars’ın Başkanı Paul Michaels, "Bu işlem tamamlandığında Wrigley’nin şirketimizle birleşmesinden gurur duyacağız. Güçlü kültürel mirası olan iki efsanevi Amerikan şirketinin, inovasyon, kalitesi bu birleşme için önemli temeller sağlayacak. Bu değerleri geliştirerek büyümeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.

PİYASA DEĞERİ 17 MİLYAR DOLAR: Wrigley, 17.3 milyar dolar piyasa değerine sahip. Bu anlaşmanın, Mars’ın küresel ağını genişletebileceği belirtiliyor. Satışlarının büyük çoğunluğunu ABD dışında gerçekleştiren Wrigley, son yıllarda sunduklarını çiklet dışına da çıkardı. Mars, ise dünyada satış anlamında en büyük çikolata üreticisi konumunda. Yüzde 15’lik pazar payına sahip. Orbit ve Airwaves gibi çikletleri üreten ve geçen yıl 5.4 milyar dolarlık satış yapan Wrigley, Mars’ın bağlı ortaklığı olacak.

RAKİPLERİ ZORLAYACAK: Bu anlaşmanın şekerleme ve çikolata sektöründe başka birleşmeleri de gündeme getirebileceği belirtiliyor. Rakipler olan Hershey ve Cadbury’yi birleşmeye zorlayabilir. Bu iki şirket geçen yıl birleşmeyi görüştü ama sonra rafa kaldırdı. Cadbury, mayıs ayında Dr. Pepper ve 7Up’ın da yer aldığı mayıs ayında içecek bölümünü ayırarak, bir anlaşma için zemin hazırlıyor. Hershey ise son yıllarda uzun süredir rekabet ettiği Mars’ın zorlu rekabetinden yara aldı.

Kabartma tozuyla başladı, imparatorluk kurdu

DÜNYA çiklet devi Wrigley, 19’uncu yüzyılda William Wrigley tarafından kuruldu. Philadelphia’dan New York’a kaçan Wrigley, bir süre sokaklarda uyumak zorunda kaldı. Daha sonra Şikago’ya giden Wrigley, burada sabun, kabartma tozu sattı. Kabartma tozlarıyla iki paket çiklet hediye vermeye başladı. Çiklet daha popüler hale gelince, sadece bu ürünü sattı. Kısa bir süre sonra da kendi çikletini üretmeye başladı. 1893-1923’lü yıllar arasında şirketini geliştiren Wrigley, bu tarihte şirketi halka açtı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Buffett ve Mars, 23 Milyar Dolara Çikletçi Wrigley'i Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement