Bursa: Uludağ Gazoz'dan Alkol Savunması - Son Dakika
Ekonomi

Bursa: Uludağ Gazoz'dan Alkol Savunması

Erbak Uludağ A.ş., 'Gazozlarda Alkol Olduğu' Yönündeki Haberler Üzerine, Gazozda Belirtildiği Gibi Etil Alkolün Binde 1,56 Oranında Değil On Binde 2'nin Altında Olduğunu Belirterek, "Yapılan Son Araştırmaya Göre Patates, Portakal, Yoğurt, Boza ve Hurmada İse Gazozun 2 Katı ile 22 Katı Arasında Değişen Oranda Etil Alkol Tespit Edilmiştir" Dedi.

19.10.2006 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erbak Uludağ A.Ş., 'gazozlarda alkol olduğu' yönündeki haberler üzerine, gazozda belirtildiği gibi etil alkolün binde 1,56 oranında değil on binde 2'nin altında olduğunu belirterek, "Yapılan son araştırmaya göre patates, portakal, yoğurt, boza ve hurmada ise gazozun 2 katı ile 22 katı arasında değişen oranda etil alkol tespit edilmiştir" dedi.

Uludağ Gazoz'dan yapılan açıklamada, son günlerdeki haberler üzerine bilgilendirme açıklamasının yapıldığı bildirildi. Açıklamada, Bursa TÜBİTAK Laboratuarı'nda 17 Ekim günü araştırma yaptırıldığı ifade edilerek, "Gazozda, haberde belirtildiği gibi binde 1,56 oranında değil, sadece on binde 2'nin altında etil alkol bulunduğu analiz sonuçları ile ispatlanmıştır. Doğada bulunan bir çok meyve ve sebzenin doğal yapısında değişik oranlarda ethanol (etil alkol) bulunmaktadır. Ethanol (etilalkol) miktarı, meyve ve sebzenin olgunluk derecesine ve ihtiva ettikleri şeker miktarlarına göre değişir. Meyve ve sebzeler olgunlaştıkça fermente olmakta ve belirli miktarlarda ethanol (etil alkol) yan ürün olarak meydana çıkmaktadır. Ethanol sadece iddia edildiği gibi gazozda değil aynı zamanda tüm gazlı içecek ve meyve sularında olduğu gibi aynı zamanda aşağıda bahsi geçen veya geçmeyen, birçok meyve, sebze ve temel gıda maddelerinde de doğal olarak vardır" denildi.

Ayrıca 16-17-18/10/2006 tarihlerinde Bursa TÜBİTAK'ta yapılan analiz raporlarına göre günlük hayatımızda tükettiğimiz bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği ethanol (etil alkol) miktarları belirtildi.

Patates 4,47 gr/l

Yoğurt 2,48 gr/l

Boza 2,26 gr/l

Portakal 2,13 gr/l

Hurma 1,90 gr/l

Sirke 1,69 gr/l

Gül suyu 1,53 gr/l

Ekmek Mayası 1,24 gr/l

Greyfurt 0,95 gr/l

Meyve suyu 0,48 gr/l

Kola 0,2 gr/l

Gazoz 0,2 gr/l

Portakallı Gazoz 0,2 gr/ ethanol (etil alkol) ölçülmüştür.

Açıklamada, hayatın vazgeçilmez bir parçası olan meyve, sebze, yiyecek ve içecek maddelerinde, gazozlarda çıkan alkol miktarlarının en az 2 ile 22 katı arasında daha fazla alkol olduğu görüldüğü hatırlatılarak, şöyle denildi:

"Gazlı içecekler ve meyve sularında ölçülen çok küçük miktardaki alkol miktarları, içerlerinde bulunan meyve aromaları ve konsantrelerden gelmektedir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın Alkolsüz İçecekler Tebliği'nde alkol miktarına 5gr./lt'ye kadar izin vermesinin nedeni de, içeceklerde kullanılan doğal aromalardan ve meyvelerden dolayı oluşacak ethanol (etil alkol ) miktarlarıdır. Etiket üzerlerine "alkol içerir" ibaresi yazılması isteniyor ise sadece gazoz kategorisinde değil, tüm gazlı meşrubatlar, meyve suları ile tüm temel gıda maddeleri, meyve ve sebzeler gibi yüzlerce üründe böyle bir uygulamanın nasıl sonuçlar getireceği unutulmamalıdır. Yediğimiz taze meyve, sebze, içtiğimiz meyve suları ve tüm gazlı içecekler dahil olmak üzere içeriklerinde ethanol ( etil alkol) bulunduğu bilimsel gerçeğine rağmen niçin sadece "gazozlarda alkol var" konusunun gündeme getirildiği düşündürücü olup, tüm kamuoyuna saygı ile duyurulur"

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bursa: Uludağ Gazoz'dan Alkol Savunması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement