Çalışma Bakanı Çelik'in Açıklamaları (2) - Son Dakika
Ekonomi

Çalışma Bakanı Çelik'in Açıklamaları (2)

Çalışma Bakanı Çelik\'in Açıklamaları (2)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu'nun, 'Yeni Anayasa'ya 'asgari ücretten vergi alınmayacak' hükmünün eklenmesine karar vermesine ilişkin, "Böyle bir uzlaşı bütün partiler"...

17.05.2013 12:49

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu'nun, 'Yeni Anayasa'ya 'asgari ücretten vergi alınmayacak' hükmünün eklenmesine karar vermesine ilişkin, "Böyle bir uzlaşı bütün partiler tarafından sağlanırsa yapılacak bir şey yok, asgari ücret vergiden muaf hale gelir ama şu anda ne parlamentoda ne de Hükümetin gündeminde konu bu boyutuyla yok" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nda düzenlenen 'SGK TV'nin açılış törenine katıldı. Çelik, tören sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Rotasyon konusu '657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu' ile ilgili düzenlemede yok, neler söyleyeceksiniz" sorusuna Çelik, "Rotasyon diye bir şey yok. Ülkenin ihtiyaç duyduğu meslek memurları şu anda Türkiye'nin her yerinde var. Buna bir kural getirmek gerekiyor. Emekli oluncaya kadar çakılı kadroların olmasını doğru bulmuyoruz. Sendikalar da doğru bulmuyorlar. O halde buna bir düzen getirmek gerekiyor. Meslek ve öğretmen her yerde olsun mu, olsun. Bunun kuralını çakılı kadro haline getirirseniz belli insanlar için ciddi bir sorun oluşturur. 2-3 milyon memur için böyle bir şey gündemimizde yok. İhtiyaç duyulan meslek memurlarıyla ilgili bir düzenleme üzerinde çalışma yaptığımızı, taraflarla görüştüğümüzü ve ona bir çıkış yolu aradığımızı söylemiştik" cevabını verdi.

Bakan Çelik, Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu'nun, 'Yeni Anayasa'ya 'asgari ücretten vergi alınmayacak' hükmünün eklenmesine karar vermesine ilişkin, "Böyle bir uzlaşı bütün partiler tarafından sağlanırsa yapılacak bir şey yok. Asgari ücret vergiden muaf hale gelir ama şu anda ne parlamentoda ne de hükümetin gündeminde konu bu boyutuyla yok. Konu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile sınırlı bir konudur. Onun uzlaşıya dönüşmesi ve parlamentoya teklif olarak taşınması bir süreç" dedi.

ŞİDDET MAĞDURU KADINLARIN GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINMASI

Bir gazetecinin, 'şiddet mağduru kadınların Genel Sağlık Sigortası' (GSS) kapsamına alınmasını' hatırlatması üzerine Çelik, "Şiddet mağduru kadınlar GSS kapsamına direkt alınacaklar. Bunlarla ilgili gelir tespiti söz konusu olmayacak. Parlamentoda şu anda 8 maddelik önemli düzenlemeler var. 18 yaşın altında ebeveynle irtibatlandırma konusu da ortadan kalkıyor artık. Kişinin sağlıktan yararlanması söz konusu. Yurt dışından gelen yabancı öğrencilere dönük düzenlemeler var. Önümüzdeki hafta parlamentodan geçireceğiz" şeklinde konuştu.

EMEKLİLİKTE YAŞ BEKLEYENLER

Çelik, 'yaş bekleyen emekliler için yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına' ilişkin olarak, "1999'da çıkan yasa doğru bir düzenlemedir, fakat oyunun kuralını oyunun ortasında değiştirdiği için vatandaşlar açısından sıkıntı oluşturmaktadır. Bu, sosyal güvenlikle ilgili daha önce alınan yanlış kararların bir neticesinin yansımasıdır. Şimdi, 'vatandaşlar 2013'te bunu bizim lehimize düzeltin' diyorlar. Biz, yük getirecek bir düzenlemeyi yapamayacağımızı söyledik. Fakat, çözüme dönük bazı talepler var" dedi.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNUN YÜKSELTİLMESİ

Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımını gecikmeli bir karar olarak değerlendiren Çelik, Türkiye'nin bu artışları daha önceden hak ettiğine işaret etti. Bu sürecin istihdama son derece olumlu yansıyacağına dikkati çeken Çelik, 'yatırım ve istihdamın' önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye'nin yüzünü güldürecek konular olduğunu ifade etti.

YURT DIŞINDA ÇALIŞAN TÜRK İŞVERENLERE PRİM DESTEĞİ

Başka bir gazetecinin, "Yurt dışında çalışan Türk işverenlere prim desteği verilecek mi" sorusuna Çelik, "Eski teşvikten yararlananların yükünü biraz daha hafifletme adına olan bir düzenlemeyi parlamentoda görüştük. Yurt dışına götürülen 36 bin çalışanımız var. Yurt içindeyseniz, prim borcunuz yoksa ve kayıt dışı çalıştırmıyorsa 5 puanlık indirimi yurt içindeki işletmelere tanıyoruz ama yurt dışına işçi götüren işletmelere bu imkanı vermiyoruz. Yurt dışındakiler götürdükleri her işçi için yüzde 7,5 sağlık primi ödüyorlar Türkiye'de. Bu oranın yüzde 5'ini almayacağız bundan sonra her götürdükleri işçi için, dolayısıyla içeride verdiğimiz desteğin dışarıda da uygulanması ve böylece daha fazla işçimizin yurt dışında kazanılmış olan ihalelerde çalıştırılması konusunda bir desteği hükümet olarak sağlamış oluyoruz" cevabını verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çalışma Bakanı Çelik'in Açıklamaları (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement