Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilere yönelik yasal düzenleme taslağına ilişkin "Sayın Başbakanımızın talimatı ile Meclis'e sevkini bekliyoruz. Nerelerde alt işveren işçisi çalışacak, hangi alanlarda hizmet alımı yapılacak, bunları netleştiren bir düzenleme olacak" dedi.
Çelik, TOBB'nin konferans salonunda gerçekleşen "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) 'Beceri 10 Projesi" protokolünün imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Çelik, taşeron işçilere yönelik yasal düzenleme taslağına ilişkin kamu çalışanları ile ilgili, sosyal güvenlik ile ilgili ve çalışma hayatı ile ilgili toplu sözleşmelerde ele alınan bazı konuları içeren bir paket olduğunu söyledi. Bu tasarı taslağı ile ilgili taraflarla ve kurumlarla görüşmelerini tamamladıklarını ve Bakanlar Kurulu'na birkaç kez sunum yaptıklarını belirten Çelik, "Nihai olarak Sayın Başbakanımıza arz edilmek üzere ve onunla yapacağımız nihai değerlendirme içerisinde son şeklini almış olacak ve TBMM'ne sevk edeceğiz" dedi.
Çelik, söz konusu tasarıda yaşanan sıkıntının ağrlıklı olarak kamu alt işverende olduğunu dikkati çekti. Özel sektörün de İş Kanunu'nun ikinci maddesinde bir değişiklikten yana olmadığına işaret eden Çelik, şöyle devam etti:
"Çalışanlar ve sendikalar da İş Kanunu'nun 2. maddesinde değişiklikten yana değil. Orada bir uzlaşı var, durumun devamından yana ama taşeron işçilerinin haklarıyla ilgili bir düzenleme geneli ilgilendiriyor. Bunu özellikle belirtmek isterim. Taşeron çalışanlarının yaşadıkları, iş hukukuna aykırı bazı tablolar, durumlar var, tazminatını alamıyorlar. Kamuda alt işverenin yanında çalışmasına rağmen kıdem tazminatından yoksun bir durumla karşı karşıyalar. Yıllık izinleri yok ve benzeri, örgütlenme ile ilgili sıkıntı yaşıyorlar. Taşeron işçilerle bizzat görüşerek onların sorunlarını aldık. Bir taraftan da kamu işvereni olarak veya özel sektör olarak yaşananların tümünü görüşmeler içerisinde toparladık, neticede bir taslak ortaya çıktı. Bunun nihai olarak Sayın Başbakanımızın talimatı ile Meclis'e sevkini bekliyoruz. Nerelerde alt işveren işçisi çalışacak, hangi alanlarda hizmet alımı yapılacak, bunları netleştiren bir düzenleme olacak. Burada bir keyfilik söz konusuysa onu ortadan kaldıran bir düzenleme olarak Parlamento'ya gelecek."
"6 maddeden oluşan bir taslak var"
Bir gazetecinin "Tasarıda kadın memurlara ilişkin ayrı bir düzenleme var mı?" sorusu üzerine Çelik, "Kadın, erkek ayrımı diye bir şey yok" dedi.
Anne adaylarıyla ilgili 2 yıl ücretsiz izin ya da haftanın 5 günü yarım gün çalışmalarıyla ilgili soru üzerine Bakan Çelik, "O, ayrı bir çalışmamız idi. 6 maddeden oluşan bir taslak var onun da sevki eğer uygun bulunur ise birlikte sevk edilebilir. Ama henüz onunla ilgili birlikte ele alınmasıyla ilgili bir karar söz konusu değil" şeklinde cevapladı.
Çelik, kamuda yarım zamanlı şeklinde çalışmayla ilgili olarak da tartışmalarda teklif edilen konular arasında olduğunu vurguladı.
Geçici iş ilişkisiyle ilgili istihdam büroları konusuna da değinen Çelik, "Kayıt dışılık, özellikle evde çalışan kadınların durumu ve mevsimlik işçilerle ilgili yaptığımız değerlendirmelerde kayıtdışılıktan evde çalışanları kurtarmak. Bu özellikle kadınları ilgilendiren bir durum. Onlar 'acaba bu şekilde kayıt altına alınabilir mi?' diye bir teklif var ama tasarıda yer alır mı almaz mı bilemiyorum. Haziran sonuna kadar Meclis tatil oluncaya kadar çıkmasından yanayız biz" diye konuştu.
"Prim borcu 7 milyarı aşmış durumda"
Bakan Çelik, gelir testine girmeyen işçilerin prim borcuna ilişkin, "Gelir testine girmeyen yaklaşık 3 milyon 300 bin civarında vatandaşımız var. Bunların şu anda prim borcu 7 milyarı aşmış durumda. Bunların gelir testine müracaatlarıyla ilgili bir süre verilecek ve o süre içerisinde hangi gruba giriyorlarsa ona göre bir prim tahsili yapılacak veya yapılmayacak. Şu an en yüksek oranda prim tahakkuk ettiği için onlardan da fazilerin silinmesi gündeme gelecek" ifadelerini kullandı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Çelik Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)