CHP ve DSP'den Nükleer İçin İptal Davası - Son Dakika
Ekonomi

CHP ve DSP'den Nükleer İçin İptal Davası

CHP ve DSP\'den Nükleer İçin İptal Davası

CHP ve DSP, 'Kamu Yararına Aykırı' Olduğu İddiasıyla Nükleer Güç Santrallerinin Kurulmasına İlişkin Kanunun Kısmen İptali ve Yürürlüğünün Durdurulması İçin Dün Anayasa Mahkemesi'ne Başvurdu.

07.12.2007 02:31

CHP ve DSP, "Kamu yararına aykırı" olduğu iddiasıyla Nükleer Güç Santrallerinin Kurulmasına ilişkin kanunun kısmen iptali ve yürürlüğünün durdurulması için dün Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Santral kuracak şirketin belirlenmesi ve santrallerin işlemden çıkarılma maliyetlerinin belirlenmesine ilişkin maddelerinin iptali talep edildi. CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan dün Yüksek Mahkeme’ye başvuru dilekçesini sundu. Seyhan, hükümetin daha önceki kanunlarda olduğu gibi bu kanunda da kamu yararını gözetmediğini iddia etti. Kanunda nükleer santrallerin söküm maliyetinin vatandaşa yansıtıldığını ve bu maliyetlerle birlikte "kamu yararının yok edildiğini" savunan Seyhan, nükleer santrallerin yerinin belirlenmesi, santrali yapacak firmanın seçimi, kapasite saptanması, çalışacak personelin nitelikleri gibi konularda yasama yetkisinin yürütmeye devredildiğini söyledi.

VURDUMDUYMAZLIK: Seyhan, kanun ile yürütmeye verilen asli düzenleme yapma yetkisinin, "vurdumduymazlık" göstergesi olduğunu söyledi. Seyhan, bunun konunun siyasallaşmasına zemin hazırlayacağını ve yasanın aceleyle TBMM’den geçirildiğini de öne sürdü. Seyhan, Türkiye’nin 2008 yılı itibariyle büyük bir enerji krizine gireceğini savunarak, hükümetin, var olan enerji krizini yok sayarak, nükleer enerjiyi acil çözüm gibi dayattığını söyledi.

Santral kuracak şirketin belirlenmesine ilişkin 3. maddesinin 2 numaralı fıkrası: TAEK, Kanunun yürürlük tarihinden itibaren nükleer santral kurup işletecek şirketlerin karşılaması gereken ölçütleri bir ay içinde yayınlar.

3 numaralı fıkrası: Bu Kanuna göre yapılacak nükleer güç santralları için yarışmaya katılacaklarda aranacak şartlar, şirketin seçimi, yer tahsisi, lisans bedeli, altyapıya yönelik teşvikler, seçim süreci, yakıt temini, üretim kapasitesi, alınacak enerjinin miktarı, süresi ve enerji birim fiyatını oluşturma usul ve esasları, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra iki ay içerisinde Bakanlık tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulu’nun onayı ile yürürlüğe girecek bir yönetmelikle belirlenir.

Teşvikler başlıklı 7. maddesinin, 2 numaralı fıkrasındaki, ’İşletmeden çıkarma hesaplarından (İÇH) oluşmuş kaynakların yüzde 25’ine kadar maliyetler Hazine tarafından karşılanacağına, bunun da yetmemesi halinde şirket tarafından karşılanacağına ilişkin’ cümlesi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi CHP ve DSP'den Nükleer İçin İptal Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement