Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Enerji Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Enerji Çalıştayı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Enerji Çalıştayı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Vardan: " DEİK olarak komşu coğrafyalarda kamu ve özel sektör koordinasyonu ile yatırımlar yapılmasını istiyoruz"

26.01.2015 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "DEİK olarak da komşu coğrafyalarda kamu ve özel sektör koordinasyonu ile yatırımlar yapılmasını istiyoruz" dedi.

Vardan, DEİK tarafından düzenlenen Enerji Çalıştayı'nın açılışında, Türkiye'de 2023 yılına kadar enerji sektörünün ihtiyaç duyacağı yatırım tutarının yaklaşık 120 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi.

Türkiye'nin enerji sektöründe özellikle düzenleme ve denetleme alanında son 10 yılda ciddi gelişmeler kaydettiğini ifade eden Vardan, "Enerjideki bağımlılığımız bizi ciddi anlamda rahatsız etmekte. Her yıl 50 milyar doların üzerinde sarfiyata vesile olan enerji masrafları cari açık üzerinde direkt etkili oluyor" dedi.

Hükümetin, isabetli tercihleri ile Türkiye'nin önemli bir enerji terminali haline gelmeye başladığını vurgulayan Vardan, şöyle konuştu:

"Doğu- batı arasında bir ülke olarak köprü vazifesindeyiz. DEİK olarak da komşu coğrafyalarda kamu ve özel sektör koordinasyonu ile yatırımlar yapılmasını istiyoruz. Sadece Irak 2030 yılına kadar 70 gigavatlık enerji kapasitesi kurmak zorunda. Aynı şekilde Afrika kıtası da geniş imkanlar sunuyor. Bugün Afrika'da 620 milyon insanın elektriğe erişiminin olmadığını biliyoruz. Afrika'nın kalkınması enerjinin hayatlarının bir parçası haline gelmesi ile olabilir. Afrika'daki ilgili bölgelere 25 milyar dolar enerji yatırımı yapılması gerekiyor."

Londra merkezli düşünce kuruluşu Global Resources Partnership Başkanı Mehmet Öğütçü de Türkiye'nin 2023 hedefleri dahilinde büyük iddiaları olduğunu belirterek, bunların küresel sistem dengelerinin iyi okunup, fırsat ve risklerin doğru değerlendirilmesiyle gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğuna işaret eden Öğütçü, "Bu bağımlılıktan çok korkmamak lazım, önemli olan bu küresel sistemde dengeleri iyi okuyup, fırsat ve riskleri iyi görüp değerlendirmek" diye konuştu.

Öğütçü, petrol fiyatlarının düşmesine de değinen Öğütçü, bunun en önemli sebebinin OPEC'in karar alamaması olduğunu kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Enerji Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement