Dünya Bankası: 2013 Yılında Ekonomik Büyüme Trendin Altında Kalarak, Tahmini Yüzde 3.6 Gerçekleşecek - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Bankası: 2013 Yılında Ekonomik Büyüme Trendin Altında Kalarak, Tahmini Yüzde 3.6 Gerçekleşecek

Dünya Bankası: 2013 Yılında Ekonomik Büyüme Trendin Altında Kalarak, Tahmini Yüzde 3.6 Gerçekleşecek

Dünya Bankası'nın açıkladığı "Türkiye Düzenli Ekonomik Bilgi Notu"na göre, 2013 yılında Türkiye'de ekonomik büyümenin trendin altında kalarak, tahmini yüzde 3 Dünya Bankası'nın açıkladığı "Türkiye Düzenli Ekonomik Bilgi Notu"na göre, 2013...

03.07.2013 15:16

Dünya Bankası'nın açıkladığı "Türkiye Düzenli Ekonomik Bilgi Notu"na göre, 2013 yılında Türkiye'de ekonomik büyümenin trendin altında kalarak, tahmini yüzde 3 Dünya Bankası'nın açıkladığı "Türkiye Düzenli Ekonomik Bilgi Notu"na göre, 2013 yılında Türkiye'de ekonomik büyümenin trendin altında kalarak, tahmini yüzde 3.6 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

Dünya Bankası, "Türkiye Düzenli Ekonomik Bilgi Notu"nu açıkladı. Dünya Bankası'nın bilgi notuna göre iç talepteki toparlanmayla beraber cari açığın yeniden genişlemeye başlaması beklenirken, dış finansman ihtiyacı halen yüksek seviyelerde bulunuyor. Bilgi notunda önümüzdeki dönemde iç talepteki canlanmayla birlikte cari açığın genişleyeceği ve sene sonunda GSYH'ye oranının 2012'deki yüzde 6.1'den yüzde 6.9'a yükseleceği öngörülüyor. Öte yandan Nisan ayı itibarıyla Türkiye'nin önümüzdeki 12 aylık dönemdeki dış finansman ihtiyacının 220 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

-BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 3.6-

"Türkiye Düzenli Ekonomik Bilgi Notu"na göre 2013 yılında Türkiye'de ekonomik büyümenin trendin altında kalarak, tahmini yüzde 3.6 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

Bilgi notu ılımlı büyüme beklentilerini devam eden küresel belirsizliklere ve uluslararası likiditede son zamanlardaki sıkılaşmaya bağlıyor. Ancak iç talepte canlanma işaretlerine dikkat çekiyor. Hükümetin yeni Kalkınma Planı, yapısal reformların derinleştirilmesi ve böylelikle dış risklerin azaltılarak önümüzdeki dönemde büyüme potansiyelinin artırılması için bir fırsat sunuyor.

-ENFLASYON YIL SONUNDA HEDEF ARALIĞINDA GERÇEKLEŞİR-

Bilgi notunda Türkiye'de enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası'nın hedef aralığında yüzde 3-7 gerçekleşeceği tahmininde bulunuldu. Önümüzdeki dönemde TL'de ciddi bir zayıflama veya yönlendirilen fiyatlarda artış meydana gelmezse yıl sonunda enflasyonun Merkez Bankası'nın tahmin aralığında kalacağı tahmin edildi.

-KÜRESEL LİKİDİTE KOŞULLARINDAKİ OLASI SIKILAŞMA, MERKEZ BANKASI'NIN BÜYÜMEYİ DESTEKLEME KABİLİYETİNİ SINIRLAYABİLİR-

Bigi notunda, Merkez Bankası'nın mayıs ortasından itibaren süregelen sermaye çıkışlarına fonlama maliyetlerini yükselterek ve döviz piyasasına müdahale ederek verdiği karşılığa da yer verildi. Merkez Bankası'nın toplam 1.9 milyar dolar döviz satışı yaparken, Banka'nın döviz rezervlerinin halen 127.5 milyar dolar seviyesinde bulunduğu kaydedildi. Bunun yanında Merkez Bankası'nın piyasaya sağladığı likidite miktarını azaltarak ortalama fonlama maliyetini de 100 baz puan artırdığı vurgulandı. Bilgi notunda, önümüzdeki dönhemde küresel likiditenin koşullarında meydana gelmesi olası sıkılaşmanın, Merkez Bankası'nın büyümeyi destekleme kabiliyetini sınırlayabileceği öngörüsünde bulunuldu.

-SON ZAMANLARDAKİ EKONOMİK GELİŞMELER, RİSKLER ANALİZ EDİLMİYOR-

Bilgi notuna göre Türkiye son zamanlardaki ekonomik gelişmeler, beklentiler ve riskler analiz edilmiyor. Dış dengesizliklerde 2012 yılında yaşanan önemli iyileşmelerin vurgulandığı bilgi notunda, Türkiye'nin dış finansman ihtiyaçları kilit bir kırılganlık olarak belirtiliyor ve son ekonomik eğilimlerin Merkez Bankası'nın ekonomiyi daha fazla destekleme olanağını sınırlandırabileceğinin altı çiziliyor.

Bu tablo karşısında Dünya Bankası'nın 2012-2013 dönemindeki desteği, 800 milyon dolar düzeyinde önerilen bir Kalkınma Politikası Kredisi yoluyla Türkiye'nin rekabet gücünün ve yurt içi tasarruflarının arttırılmasına; 201 milyon dolar düzeyindeki hedefli bir kredi hattı ile küçük ve orta ölçekli işletmelerde enerji verimliliğinin arttırılmasına ve bir kiralama olanağı (300 milyon dolar) yoluyla Türkiye'nin KOBİ'lerine finansal desteğin arttırılması üzerinde odaklandığı belirtildi.

-DÜNYA BANKASI'NIN TÜRKİYE'DEKİ ÇALIŞMALARI HAKKINDA-

Dünya Bankası'nın Türkiye'deki çalışmaları 2012-2015 dönemini kapsayan Ülke Ortaklık Stratejisine (CPS) dayanıyor. CPS dört yıllık dönemde sağlanması öngörülen 4.45 milyar dolar tutarında bir finansman, politika analizi ve teknik danışmanlık desteği ile Türkiye'nin yüksek gelirli ülke statüsüne geçişini desteklemeyi amaçlıyor. Kilit amaçlar arasında rekabet gücünün v e istihdamın arttırılması, eşitliğin ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve sürülebilir kalkınmanın derinleştirilmesi yer alıyor. Türkiye'nin başarılı ekonomik ve sosyal reformları bölgesel ve küresel olarak giderek artan bir ilgi çekiyor. Dolayısıyla, Dünya Bankası'nın Türkiye olan işbirliği daha geniş bir uluslar arası kitle ile bilgi ve deneyim paylaşımını da içerecek şekilde gelişiyor. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Dünya Bankası: 2013 Yılında Ekonomik Büyüme Trendin Altında Kalarak, Tahmini Yüzde 3.6 Gerçekleşecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement