Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 2,5 milyar euroluk rekor yatırım - Son Dakika
Ekonomi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 2,5 milyar euroluk rekor yatırım

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası\'ndan Türkiye\'ye 2,5 milyar euroluk rekor yatırım

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Odile Renaud-Basso, bankanın Türkiye'de bu yılki yatırımlarının 2,5 milyar euroyu aşacağını belirterek, "Türkiye'deki yatırımlarımızı her zaman çok yüksek tuttuk ve yatırım yapmaya devam edeceğiz." dedi. Böylece EBRD, Türkiye'de yıllık bazdaki en yüksek yatırımını gerçekleştirmiş olacak.

22.11.2023 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso, Türkiye'ye ziyareti kapsamında, EBRD'nin Kadın ve İklim Finansmanı Raporu'nun tanıtım toplantısının ardından Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler ve bankanın Türkiye'ye yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Renaud-Basso, Türkiye'ye bu yıl yaptıkları yatırımların 2,5 milyar euroyu aşacağını söyledi.

"TÜRKİYE'DE PARA POLİTİKASINDAKİ DEĞİŞİKLİK DOĞRU"

Türkiye'de de para politikasındaki değişiklikler ile makroekonomik politikalardaki değişimin doğru yönde olduğunu ve sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Renaud-Basso, "Makroekonomik dengesizlikler ve yüksek enflasyon nedeniyle endişeliyiz. Bu açıdan, para politikasındaki değişimin enflasyonun düşürülene kadar sürdürülmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, Türk ekonomisinin ve özel sektörün çok dirençli olması pozitif bir durum." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE BU YILKİ YATIRIMLARIMIZ 2,5 MİLYAR EUROYU AŞACAK"

Renaud-Basso, Türkiye'nin bankanın en fazla yatırım yaptığı ülke haline geldiğini belirterek, "Bu yıl da yine olağanüstü bir yıl olacak. Türkiye'de bu yılki yatırımlarımızın 2,5 milyar euroyu aşacağını öngörüyoruz. Şu anda 2,4 milyar euro hacmindeyiz ve yılın kalan iki ayında bu miktarın 2,5 milyar euroyu geçmesini bekliyoruz." dedi.

Yatırımlarının yüzde 93'ünün şirketler, imalat sektörü ve finansal kuruluşlar olmak üzere özel sektöre olduğunu söyleyen Renaud-Basso, KOBİ'leri finanse etmeyi, yeşil dönüşümü ve kadınların liderliğindeki işletmeleri desteklemeyi önemsediklerini anlattı. Renaud-Basso, belediyelerle yeşil altyapının geliştirilmesi için çalıştıklarını da dile getirdi.

"ÖNCELİKLİ ALANLARIMIZDAN BİRİSİ YEŞİL DÖNÜŞÜM"

Bankanın yatırımlarının yüzde 50'sinin yeşil dönüşüm projelerine yapıldığını kaydeden Renaud-Basso, özellikle çelik ve çimento gibi karbon yoğun sektörlerin karbonsuzlaşmasına katkı sağlamak üzere özel sektörle çalıştıklarını söyledi.

Renaud-Basso, EBRD yatırımlarının talebe bağlı olarak şekillendiğini belirterek, "Bu nedenle yıllık hedefimiz yok. Ancak, Türkiye'deki yatırımlarımızı her zaman çok yüksek tuttuk ve yatırım yapmaya devam edeceğiz. Birçok yatırım fırsatı olduğunu görüyoruz ve müşterilerimize ve ülkeye desteğimizi sürdürmek istiyoruz. Bizim için bu yatırımlarda önceliklerden birisi yeşil dönüşüm. Bu alanda yapılacak çok iş var ve katkı sunabileceğimizi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Deprem bölgesine yönelik 2023 ve 2024 için 1,5 milyar euroluk bir program başlattıklarını anımsatan Renaud-Basso, bu miktarın 700 milyon euroluk kısmının hayata geçirildiğini ve kalan kısmının 2024'te tamamlanacağını sözlerine ekledi.

EBRD'NİN TÜRKİYE'DEKİ EN YÜKSEK YILLIK YATIRIMI

EBRD verilerine göre, bankanın bu yıl 2,5 milyar euroyu aşacağını öngördüğü yatırım, Türkiye'de yıllık bazdaki en yüksek yatırımı olacak. Bankanın Türkiye'de yıllık bazda daha önceki en yüksek yatırımı 2 milyar euroyla 2021'de kayıtlara geçmişti. Geçen yıl ise EBRD'nin Türkiye'deki yatırımları 1,63 milyar euro olmuştu. EBRD'nin Türkiye'deki toplam yatırımları ise 19 milyar euro seviyesini aştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 2,5 milyar euroluk rekor yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement