Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın Houston Temasları - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın Houston Temasları

Ekonomi Bakanı Çağlayan\'ın Houston Temasları

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'nin Houston kentindeki temaslarının son gününde Türk Hava Yolları Houston seferlerinin başlaması onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

03.04.2013 10:35

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'nin Houston kentindeki temaslarının son gününde Türk Hava Yolları Houston seferlerinin başlaması onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Teksas Kongre Üyesi Sheila Jackson Lee, Houston Belediye Başkanı Annise Parker'ın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, "Yakın bir sürede haftada karşılıklı 14 seferi çok rahat yapacağız diye düşünüyorum. İstanbul'dan Houston'a gelirken çok keyifli geleceksiniz. Başlamış olan bu seferler, bizim aramızda var olan dostluğu, müttefikliği, kardeşliği çok daha artıracak, ticaretimizi çok daha geliştirecek" dedi.

THY'nin Türkiye'nin gururu olduğunu söyleyen Çağlayan, "10 yıl önce sadece 10 milyon yolcu taşıyan bir Türk Hava Yolları vardı. Şimdi 2013 yılında 46 milyon yolcu taşıma kapasitesini kendisine amaç edinmiş bir şirketle karşı karşıyayız. Haftada 4 sefer olarak başlamış olan bu seferler, bu gidişle haftanın her günü olacak gibi" diye konuştu.

Amerikalı firmaların Türkiye'de önemli yatırımları bulunduğuna işaret eden Çağlayan, "İhracatının yarısını yaptığı Avrupa Birliği'nde yaşanan sıkıntıya, krize rağmen kişi başı gelirimiz 10 bin 500 dolar olmuştur. Bunu yeterli görmüyoruz. Geldiğimiz nokta çok önemli, ama biz 300 beygir güce sahip, 300 kilometre hızla gidecek bir otomobil gibiyiz. ve 2023'te, yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da Houston'daki potansiyele değinerek, Houston'ı öncelikli bir rota olarak görmedikleri için uçuş planlamadıklarını, ancak Bakan Çağlayan'ın tavsiyesi ve bilgilendirmesi üzerine başka eyaletlerinden vazgeçip Houston'a odaklandıklarını belirtti.

Topçu, "Rezervasyonlara baktığımız zaman, bildiğiniz gibi haftada 4 seferle başlıyoruz, 6. ayda haftada 6 sefere çıkıyoruz. Şu anda beklentilerimizin üzerinde bir talebin olduğunu görüyoruz. Büyük ihtimalle 6. ve 7. aylarda rezervasyonlarda yoğunluk yaşanacağı görülüyor" bilgisini verdi.

-"Boru mu bu be abi" diye sorardık herhalde...-

Türk firması Borusan'ın Teksas'ta yapacağı tesisin temel atma töreninin canlı yayından izlendiği kutlama programına da katılan Çağlayan, buradaki konuşmasında ise, "Bundan 30 sene evvel birileri çıkıp, 'Bir Türk firması Amerika'ya gidecek, ekonominin kalbi olan Teksas'ta bir boru fabrikası yatırımı yapacak' deseydi; 'Boru mu bu be abi' diye sorardık herhalde kendi kendimize" esprisini yaptı.

-"Yıllık 300 bin ton kapasiteli bir tesisin temelini attık"-

Temel atma töreninde yatırımları ile ilgili bilgi veren Borusan İcra Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 150 milyon dolarlık bir yatırım ile yıllık 300 bin ton kapasiteli bir tesisin temelini attıklarını, 250 kişilik istihdam sağlayacak sondaj ve hat borusu üretim tesisinin 2014 yılında üretime geçeceğini belirtti. Kocabıyık, "Yıllık cirosunun 500 milyon dolar üzerinde olacağını öngörüyoruz. 2012 yılında toplam grup ciromuzun 4 milyar dolara eriştiği ve 7 bin çalışana sahip olduğumuz göz önüne alındığında, bu yatırımın grubumuz için önemini ortaya çıkarıyor" değerlendirmesini yaptı.

-"Teksas Türk - Amerikan Ticaret odası bizim üçüncü kolumuz"

Çağlayan, Houston temaslarının son ayağında, Teksas Türk - Amerikan Ticaret Odası (TTACC) ve Turkuaz Konseyi ofisinin açılış törenine de katıldı. Buradaki konuşmasına, "Çalışmaktan keyif duyduğum ve bizim adeta bakanlığımızın bir çalışma ortağı olan Teksas Türk - Amerikan Ticaret Odası ile önemli bir etkinliği gerçekleştiriyoruz" sözleriyle başlayan Çağlayan, açılışı yapılan Teksas Türk - Amerikan Ticaret Odası'nın, kendilerinin "üçüncü kolumu" olduğunu kaydetti. Çağlayan, TTACC'nin Teksaslı muhataplar ile yakın ilgi, alaka ve dostluk kurulmasında Türkiye'nin tanıtım elçisi rolünü üstlendiği vurgusunu da yaptı.

Daha sonra Houston'dan ayrılan Bakan Çağlayan, ABD seyahatinin üçüncü gününde temaslarını sürdürmek üzere ABD'nin Austin şehrine geçti.

-Çağlayan ABD temaslarını Ausitin'de sürdürecek-

Austin'de ilk olarak Temsilciler Meclisi'ni ziyaret edecek olan Çağlayan, Teksas Temsilciler Meclisi Başkanı, Teksas Senato Başkanı, Teksas Valisi gibi siyasi isimlerin dışında, Ausitin'deki işadamları dernekleri ve şirket üst yöneticileri (CEO) ile de görüşecek.

Çağlayan ayrıca, Teksas Senatosu'nun Teksas - Türkiye ilişkilerine yaptığı katkıya ilişkin kararın okunması ve kabulü töreninde de hazır bulunacak. - HOUSTON

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın Houston Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement