Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ve Japonya'nın yeni sermaye ve fonlar yaratarak üçüncü ülkelerde ortaklıklar ve yeni yatırım imkanları yaratabileceğini belirtti.
Bakan Zeybekci, Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) Başkanı Hıroyukı Ishıge'yi bakanlıkta kabul etti.
Japonya'da yapılan son seçimin Japon ekonomisine ve halkına iyilikler getirmesini dileyen Zeybekci, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihin her döneminde olduğu gibi iyi düzeyde bulunduğunu ama daha da iyi olabileceğine inandıklarını söyledi.
Türkiye ve Japonya'nın birbirlerine göre farklı avantajları olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için Japonya son derece önemli bir ülke" diye konuştu.
Türkiye'nin, son 12 yılda ihracatını ve milli gelirini yaklaşık 3 kattan fazla arttırdığını, bu dönemde büyümesini ortalama yüzde 5 seviyesinde tuttuğunu anlatan Zeybekci, şunları kaydetti:
"Bundan sonra Türkiye'nin devam edebilmekte zorlandığı alanlarda Japonya ile işbirliği yapması son derece önemli. Türkiye olarak Japonya'yı, Japonya sınırları içinde önemli bir pazar görmenin yanında 3. ülkelerde işbirliği yapabileceğimiz bir ortak görüyoruz. Türkiye ve Japonya'nın yapacağı işbirlikleri sadece kendi sınırları için değil, bölgesel işbirlikleri açısından da çok önemli.
Önümüzdeki 10 yılı çok önemsiyorum. Bu sürede gerek Türkiye'de gerekse üçüncü ülkelerde büyük işbirlikleri yapabiliriz. Önümüzdeki 10 yılı Türkiye'nin yüksek teknolojiye geçiş dönemi olarak görüyoruz. Bunu Japonya ile başarmanın büyük avantaj olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda en önemli ihtiyaçlarından birisi sermaye ihtiyacı. Bu ihtiyacı karşılama, Türkiye'nin yatırımları ve kalkınması açısından Japon sermayesini kullanabileceğimize inanıyoruz. Türkiye ve Japonya yeni sermaye ve fonlar yaratarak üçüncü ülkelerde ortaklıklar ve yeni yatırım imkanları yaratabilir."
İki ülke arasındaki işbirliklerinin geliştirilmesi ve önümüzde 10 yılı "Türk-Japon 10 yılı" yapmak için JETRO'ya büyük görevler düştüğünü dile getiren Zeybekci, serbest ticaret anlaşması görüşmelerini çok önemsediğini, 2015 sonu itibariyle anlaşmayı bitirme noktasına getirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Zeybekci, bunun için Japon hükümetinin cesaretlendirilmesi gerektiğini, Türk hükümetinin ise yeterince cesaretli olduğunu söyledi.
"Daha çok işbirliği yapmak istiyoruz"
Hıroyukı Ishıge de Türkiye'nin hızla gelişen bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye Yatırım Destek ve Yatırım Ajansı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile daha çok işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
Japon ekonomisine ilişkin bilgiler veren Ishıge, Türk imalat sanayine yönelik Japon yatırımlarını arttırmayı hedeflediklerini, aynı zamanda Türk firmalarının da Japonya'daki faaliyetlerinin yoğunlaşmasını amaçladıkları ifade etti.
Konuşmaların ardından Zeybekci ve Ishıge, birbirlerine günün anısına karşılıklı hediyeler verdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?