Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik durumunun, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin düşük olması nedeniyle Türkiye'yi minimum etkileyeceğini söyledi.
Zeybekci, Ekonomi Bakanlığının son 18 ayına ilişkin değerlendirmelerini içeren toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yunanistan'daki son durumun Türkiye'ye etkisinin sorulması üzerine Zeybekci, Yunanistan'da bundan önceki hükümet döneminde ikili görüşmeler yaptıklarını anımsatarak, "Ben iki ülke arasındaki kayıpları potansiyel kayıplar olarak görüyorum. Çok hızlı geliştirebileceğimiz yeni işbirlikleri, ortaklıklarla kaçırdığımız fırsatları önemsiyorum" dedi.
Zeybekci, Yunanistan'ın toplam borçlar noktasında Avrupa Birliği (AB) ortalamasından iyi konumda olduğuna dikkati çekerek, "Yunanistan'ın AB ile yaptığı görüşmelerde büyümenin ve yatırımların devamı, istihdamın artması noktasındaki talep ve isteklerini anlayışla karşılıyorum. Yunanistan'da ekonomik anlamdaki olumsuz gelişmelerin bize etkisi mutlaka olacaktır ama iki ülke arasındaki dış ticaretin düşük olmasından kaynaklanan sebeplerle bu son derece minimum gerçekleşecek" değerlendirmesinde bulundu.
Zeybekci, Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) ve Aliağa Serbest Bölgesi hakkındaki çalışmaların sorulması üzerine, İzmir Aliağa'daki serbest bölgeyi bu sene içerisinde bitireceklerini belirterek, "Ege Serbest Bölgesi'nde yüzde 98'lik doluluk var. Orada bir genişleme çalışması olacak. Şu an itibarıyla hukuki çerçevesi, Bakanlar Kurulu çalışmaları bitti. Bu sene içerisinde o genişlemeyi de yapacağız" diye konuştu.
TTM'ler konusunda çalışmaların devam ettiğini anlatan Zeybekci, bu sene içerisinde ABD, Almanya, İran, Irak'ta başvuruların alındığını bildirdi.
Zeybekci, bu konuda Orta Asya, Afrika, Körfez Bölgesi ve Londra'da çok hızlı çalışmalarının olacağını kaydederek, yıl sonuna kadar TTM sayısını 10'a çıkarmayı planladıklarını söyledi.
"Türkiye güney sınırındaki gelişmelere duyarsız kalamaz"
Bakan Zeybekci, Türkiye'nin güney sınırındaki gelişmelerin ve olası bir askeri harekatın ekonomiye etkilerinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Türkiye olarak, bizi güvenlik ve milli menfaatlerimiz anlamında rahatsız eden, Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozucu şekilde yapılacak çalışmanın Türkiye'yi ilgilendirmesi son derece normal. Şimdi değilse ileride tehdit olması muhtemel olan bir gelişme. Türkiye bu konudaki hassasiyetlerini dile getirdi, çok büyük ihtimalle bunlar dikkate alınacaktır. O bölgede Türkiye'nin, istemediği gelişmelere duyarsız kalması beklenemez, gerekli tedbirleri alacaktır" diye konuştu.
Bunun illa ki o bölgeye girilecek anlamı taşımadığının altını çizen Zeybekci, Türkiye'nin teknolojik anlamda da o bölgeye belirli bir mesafeden müdahale edebileceğini söyledi.
Zeybekci, güney sınırındaki gelişmelerin, bölge illerinin ekonomilerini olumsuz etkilemeye devam ettiğini vurgulayarak, "Suriye ve Irak'taki hayatın en önemli tedarik merkezi Türkiye. Bizim oradaki şirketlerimizin daha çok iş yapması için önemli çalışmalarımız var" dedi.
Bazı bakanlıkların birleştirilmesine ilişkin sürecin koalisyonlar döneminde nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine Zeybekci, şunları kaydetti:
"Koalisyonla öyle bir şey olacağını zannetmiyorum. Ama tek parti hükümeti olsaydı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile birlikte 'finansman ve maliye' ile 'reel ekonomi' diye iki ayrı grup halinde değerlendirilmesi gereken bir çalışmayı yapmamız gerekiyordu. Başka bahara diyelim."
(BİTTİ)
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Zeybekci Soruları Yanıtladı: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?