Türkiye'nin arz talep dengesi açısından büyük önem taşıyan ve özellikle kış aylarında gaz basıncının düşmesine karşı tedbir olarak yapılan doğalgaz depolama yatırımları açısından büyük önem taşıyan tarifelendirme düzenlemesi yürürlüğe girdi. Tarife uygulama döneminin süresi 3 yıldan kısa 10 yıldan uzun olamayacak. Bu sürenin belirlenmesinde ilgili depolama şirketinin talebi esas alınacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar ile EPDK'nın 20 Mart 2014 tarihli toplantısında; "Doğal Gaz Depolama Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları"nın kabul edildi. Karar, doğal gaz depola (LNG veya gaz) tarifeleri hesaplama metodolojisine ilişkin düzenlemeleri kapsıyor.
-İSTENECEK VERİLER-
Depolama şirketleri tarife çalışmalarına baz olacak veri, bilgi ve belgeler ile bu Usul ve Esaslara uygun olarak hazırlayacakları tarife önerilerini yeni tarife uygulama dönemi başlamadan 9 ay önce Kurum evrakına girecek şekilde sunacak.
-ÖNGÖRÜLEN YATIRIM TUTARI-
Tarife uygulama dönemi için tesis genişleme yatırım tutarları dahil öngörülen yatırımlar, tarife hesaplamalarında dikkate alınacak. Tarife uygulama dönemi içerisinde ilave yatırıma ihtiyaç duyulması durumunda, bu yatırımlara ilişkin talep Kurul tarafından değerlendirilecek ve Kurul tarafından onaylanan ilave yatırımlar ile ilgili getiri ve itfa dahil maliyetler bir sonraki tarife uygulama dönemi hesaplamalarında dikkate alınacak. Ancak, ilave yatırımların tutarının ilgili tarife uygulama dönemi başı düzenlenmiş varlık tabanının yüzde 10'unu aşması durumunda, ilave yatırım tavanının onaylanmasıyla birlikte tarifeler de ilave yatırımlar dikkate alınarak revize edilecek.
-TESİS HARİCİ DÜZENLENMİŞ VARLIKLAR-
Depolama şirketlerinin, faaliyetlerinde kullandıkları depolama tesisi haricindeki varlıklarına (bina, taşıt, yazılım vb.) ilişkin giderler için, tarife uygulama dönemindeki her bir tarife yılı için tarife uygulama dönemi başı düzenlenmiş varlık tabanının yüzde 5'i tarife hesaplamalarında dikkate alınacak.
-REEL GETİRİ ORANI-
Reel getiri oranı, tesis yatırımlarının finansmanı kapsamında kullanılan kaynakların maliyetleri olan borç maliyet oranı ve öz kaynak maliyet oranı ile ilgili finansman kaynaklarının toplam sermaye içerisindeki payları dikkate alınarak hesaplanacak.
-TARİFE UYGULAMA DÖNEMİ-
Tarife uygulama döneminin süresi 3 yıldan kısa 10 yıldan uzun olamayacak. Bu sürenin belirlenmesinde ilgili depolama şirketinin talebi esas alınacak. Depolama şirketlerinin kullanım usul ve esaslarında belirlenecek olan kapasite rezervasyon süreleri, tarife uygulama dönemi dikkate alınarak belirlenecek.
-TARİFE REVİZYONU-
Depolama şirketinin tarifelerinin belirlenmesinde kullanılan faktörlerde önemli değişiklikler meydana gelmesi halinde tarifelerinde revizyon talebi ile Kuruma başvurabileceği gibi Kurul da önemli değişikliklerin meydana gelmesi durumunda re'sen bu değişikliği gerçekleştirebilecek. Mevcut depolama tesisleri için bu Usul ve Esaslar kapsamında belirlenecek tarifelerin geçerli olacağı birinci tarife uygulama dönemi, 1 Eylül 2014 tarihinden önce olmamak üzere, ilgili şirketin Kullanım Usul ve Esaslarında belirtilen depolama yılının ilk gününde başlayacak. Bu şirketler için yapılacak ilk tarife düzenlemesinde "Depolama şirketleri tarife çalışmalarına baz olacak veri, bilgi ve belgeler ile bu Usul ve Esaslara uygun olarak hazırlayacakları tarife önerilerini yeni tarife uygulama dönemi başlamadan 9 ay önce Kurum evrakına girecek şekilde sunulacak" hükmü dikkate alınmayacak.
Son Dakika › Ekonomi › Epdk, Doğalgaz Depolama Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esaslarını Belirledi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?