Doğu'dan Batı'ya Doğalgaz Akışını Hızlandırma Projesi - Son Dakika
Ekonomi

Doğu'dan Batı'ya Doğalgaz Akışını Hızlandırma Projesi

Doğu\'dan Batı\'ya Doğalgaz Akışını Hızlandırma Projesi

Doğalgaz boru hattı üzerine kurulan BOTAŞ'a ait kompresör istasyonunun açılışı yapıldı.

01.08.2013 19:22  Güncelleme: 18:54

Doğalgaz boru hattı üzerine kurulan BOTAŞ'a ait kompresör istasyonunun açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımı ile yapıldı. BOTAŞ Kompresör İstasyonu'nun, Doğu'dan Batı'ya gaz akışını hızlandırması amaçlanıyor.

Erzincan'a 112 kilometre uzaklıktaki Çayırlı ilçesinde BOTAŞ tarafından 85 milyon dolara kurulan Erzincan Kompresör İstasyon merkezinin açılışı nedeniyle düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Ak Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ile davetliler katıldı. BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk, tesisin 4 üniteden oluştuğunu, saatte 2 milyon metreküp doğalgaz basma kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da ülkenin biriken dağ gibi sorunlarını çözmek ile yola çıktıklarını anımsattı. Bakan Yıldırım, " Türkiye'yi doğudan batıya, kuzeyden güneye bölünmüş yollarla donattık. Yolları böldük, hayatları ve milleti birleştirdik. Bir arpa boyu laf ettik kilometrelerce yol yaptık. 3 bin 700 şantiyemiz var. 175 bin kişi 76 milyonun ayağına taş değmemesi için gece- gündüz çalışıyor. Son 10 yılda, 250 milyar liralık yatırım yaptık. Bundan sonra bütün şantiyelerde, bütün projelerde tabelaların altına bir satır daha ilave edeceğiz; Köprüyü yaparsınız, ama ilk önce karşı çıkanlar üzerinden geçer. İstediğiniz kadar yol yapın, havalimanları yapın ister istemez kazalar oluyor. İnsan faktörünü hatasını ortadan kaldıracak daha bir icat yapılmadı. Çünkü geçmişte bizde yaşadık" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Türkiye'nin doğalgaz ihtiyaçlarını Rusya, Azerbaycan, İran, Cezayir ve Nijerya gibi 5 ayrı ülkeden temin ettiğini bildirdi. Boru hattı üzerinde basıncı yükselten 7 kompresör merkezi bulunduğuna işaret eden Bakan Taner Yıldız, 8'inci istasyon olan Çayırlı sayesinde Azerbaycan ve İran'dan gelen doğalgazı daha fazla miktarda aktarmayı planladıklarını belirtti.

Türkiye'nin toplam kullanmış olduğu doğalgazın neredeyse üçte birini bu kompresör merkezinden geçirmiş olmasının hedeflendiğini ifade eden Bakan Yıldız, doğalgaz kullanan il sayısının 9'dan 72'ye çıkarıldığını, 10 bin nüfusun üzerinde bulunan ilçelere de talep etmeleri halinde doğalgaz götürmeyi amaçladıklarını ifade etti. Taner Yıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin 11 yıllık birikimlerini hep beraber izledik, 11 günde bertaraf etmek istediler. Bu hak mıdır? Bu yapılacak iş midir? Bütün sektörlerin başında siyasi istikrar gelir. Bugün bölgemizi hep beraber izliyoruz. Suriye'de, Mısır'da, Rusya'da, Irak'ta bir çok ülkede istikrar önemli şekilde sarsıldı. Türkiye bir Mısır olmayacaktır. Türkiye bir Irak olamayacaktır. Türkiye, hiçbir zaman bir Suriye olmayacaktır. Bizler bu işin başındayız ve halkımız adına, milletimiz adına aldığımız bu yetkiyi sandık haricinde vermeye hiçbir şekilde niyetimiz yok. Bunun böyle bilinmesi lazım."

Açılışın ardından Neçirvan Barzani ile yaptıkları görüşmeler hakkında görüşünü soran gazetecilere Bakan Taner Yıldız, "Enerji sektörü her zaman olduğu gibi barışın, uyumun gerekçesidir. Bir gerginliğin gerekçesi, hiçbir zaman olmayacak. Karşılıklı çıkarların karşılıklı menfaatlerin birbirini desteklediği bir ortam oluşturmak istiyoruz. Bizim Irak'ın güneyinde geliştirdiğimiz yanlızca TPO'nun hissesine düşen 5.5 milyar dolarlık projemiz var. Venezuella, Kolombia, dünyanın dört bir yanında Azerbaycan, Kazakistan, Libya'da proje geliştirmeye çalışan ülkemiz 100-200 kilometre ilerisindeki bir yapıya kayıtsız kalamaz" dedi.

'Marmaray' projesi ile ilgili bir soru üzerine de Bakan Binalı Yıldırım, şunları söyledi:

''Marmaray biliyorsunuz asrın projesi olarak nitelendiriliyor. 150 yıllık bir rüya. 29 Ekim'de hizmete gireceğini de başbakanımız defalarca kamuoyu ile paylaştı. Bu çerçevede Marmaray'ın çalışmaları hızla devam ediyor. Bu hafta sonu itibari ile hedef Marmaray tren setlerini raylarla buluşturmak. Testler ondan sonra başlayacak. Hafta içinden itibaren testler başlayacak. Her şey programlandığı gibi herhangi bir sorun yok."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Doğu'dan Batı'ya Doğalgaz Akışını Hızlandırma Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement