Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek, tüketicinin zararlarını önleyebilmek için ithalat izni vereceklerini belirtti.
Bakan Elitaş, İstanbul Fuarcılık AŞ ile Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) iş birliğinde, Ekonomi Bakanlığı ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ( KOSGEB) desteğinde gerçekleştirilen 12. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı'nın (İMOB) açılışında konuştu.
Türkiye'nin mobilyada bir marka haline geldiğini söyleyen Elitaş, sektörün ihracatının 2,5 milyar dolara yaklaştığını, böyle giderse sektörün 2023 hedefi olan 6 milyar dolarlık ihracatın 10 milyar dolara çıkabileceğini dile getirdi.
Elitaş, "Esas olan yurt dışında rekabet edebilirliğimizin ölçüsünün hangi noktada olduğunu gözlemleyebilmek" dedi.
Türk ürünlerinin mobilya, yatak ve ev tekstili konusunda yabancı ülkelerle rekabet etme şansının yüksek olduğunu ifade eden Elitaş, Türkiye'nin, dünyanın 200 ülkesine mobilya ihracatı yaptığının altını çizdi.
- "İnovatif bir kültür ile geleceğe dönük hareket edilmesi gerek"
Elitaş, bundan sonra ihracat rakamlarını artırabilmek için üretim yapısı ile ihracat konseptinin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Üniversite ve sanayi iş birliğinin ortaya koyduğu bir sinerji ile inovatif bir kültür ile geleceğe dönük hareket edilmesi gerektiğini anlatan Elitaş, 2 hafta önce bin 200 civarında üniversite öğretim görevlisinin, ne olduğunu bilmedikleri, içinde ne yaptıklarını anlamadıkları, terör örgütünün destekçisi olabilecek bir bildiriye imza atmak yerine, Türk ihracatçısının önünün açmak için fikir üretmeleri gerektiğini dile getirdi.
Elitaş, böyle bilim adamlarına ihtiyaç olmadığını, fikir üreten bilim adamlarına ihtiyaç olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"Üretime, sanayiye katkı sağlayan bilim adamlarına ihtiyacımız var. Çizen, ufuk geliştiren bilim adamlarına ihtiyacımız var. Türkiye'yi bölmek isteyenlere, okumadan imza atan bilim adamlarına değil, okuyarak aydınlık yarınları bize ve evlatlarımıza gösteren bilim adamlarına ihtiyacımız var. Biz bir ve beraber olabildiğimiz takdirde, bilim adamları diye söylediklerimiz aydınlık yarınlarımızı aydınlatabilmek için ışık olabildikleri takdirde, Türkiye bütün engellerini aşabilir. Okuyan bilim adamlarına ihtiyacımız var. Karanlık sayfalara, karanlık zihniyetle imza atanlara değil. Onun için bir ve beraber olabilmek, gayret edebilmek, Türkiye'nin başarı hikayesini iyi şekilde yazabilmek için aşkla, şevkle ve milli bir duyguyla hareket ederek inşallah 2016 ve sonrası dönemlerin umut dolu yıllar olacağını ümit ediyorum."
- "Ekonomi Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapacağız"
Elitaş, konuşmasından sonra dernek başkanları ile fuarın açılış kurdelesini kesti.
Daha sonra stantları gezerek katılımcı firmalardan bilgi alan Elitaş, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Elitaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) enflasyon tahminini yükseltmesi ve ilk 3 ayda enflasyonu düşük tutmak için yapacağı çalışmalara ilişkin bir soru üzerine, enflasyonu etkileyen kalemlerden gıda fiyatlarına dikkati çekti.
Yaş sebze meyvede ortaya çıkan mevsimsel bir etki olduğuna işaret eden Elitaş, hava şartlarından kaynaklanan bir durum olduğunu, bunun düzelmesi ile fiyatların uygun hale geleceğini anlattı.
Elitaş, kırmızı et fiyatlarındaki artışın da enflasyonu etkileyen negatif unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bizim AB anlaşması gereğince 20 bin tona yakın bir et ithalatımız var. O konu ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek, tüketicinin zararlarını önleyebilmek için ithal izni vereceğiz. Bir de daha önceden anlaştığımız, Bosna Hersek'ten 15 bin ton taahhüt ettiğimiz bir et alımı vardı. Hemen hemen 9 bin tonunu gerçekleştirdiler. Bu sene ve önümüzdeki sene 6 bin 500 ton da oradan et ithalatı gerçekleşecek. Ümit ediyoruz ilk 3 ay içerisinde mevsimsel etkilerin olumsuzluğunun asist edildiği bir nokta olur. TCMB, enflasyonda 2016 yılını orta nokta yüzde 7,5 olarak değerlendirmiş. İnşallah biz de Ekonomi Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapacağız, yüzde 7,5 olması için gayret göstereceğiz."
Bu arada yoğun programları nedeniyle açılışa katılamayan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da fuara tebrik mesajı gönderdi.
Son Dakika › Ekonomi › Et İçin İthal İzni Vereceğiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?