Fed'in Tahvil Alımını Azaltması - Son Dakika
Ekonomi

Fed'in Tahvil Alımını Azaltması

Fed\'in Tahvil Alımını Azaltması

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Uygur: "ABD'de yapılan politika değişikliği nedeniyle önümüzdeki dönemlerde dalgalanmalar olabilir, dalgalanmalar Türkiye'ye de yansıyabilir ama tümüyle sermaye girişini azaltacağını düşünmüyorum" "Beklenti 2014 yılı boyunca faizin artmayacağı yönünde, dolayısıyla ABD'de.

19.12.2013 16:58

MEHTAP YILMAZ - Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımında azaltmaya gitmesiyle ilgili, "ABD'de yapılan politika değişikliği nedeniyle önümüzdeki dönemlerde dalgalanmalar olabilir, dalgalanmalar Türkiye'ye de yansıyabilir ama tümüyle sermaye girişini azaltacağını düşünmüyorum" dedi.

Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara indirmesini, AA muhabirine değerlendiren Uygur, Fed'in tahvil alımını azaltma konusundaki söylemlerin uzun zamandır devam ettiğini hatırlattı.

Fed'in tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara indirmesinin "yıkıp, yakacak" şeklinde yorumlanmaması gerektiğini ifade eden Uygur, kendisinin daha iyimser düşündüğünü ve durumun Türkiye'ye çok büyük olumsuz yansımalarının olmayacağını dile getirdi. Fed'in varlık alımını azaltmasının, doğrudan faiz alımını etkilemeyeceğinin uzun zamandır söylendiğini fakat buna karşılık zaman zaman faizler hep artacakmış gibi bir izlenim oluştuğunu anlatan Uygur, şöyle konuştu:

"Şimdiden önümüzdeki dönemde, Fed'in faizleri artırmayacağını ilan ettiği için biliyoruz. Ama bu politika belli bir süre sonra değişir mi? Değişebilir. Beklenti 2014 yılı boyunca faizin artmayacağı yönünde. Dolayısıyla ABD'de ve dünyada likidite azalsa da faizlerin çok fazla etkilenmesinin beklenmemesi gerekir. Benim beklentim, dünyada ve Türkiye'de tek başına bu hareketin, çok da olumsuz etkisi olmayacağı yönünde, elbette bir miktar olabilir ama çok olumsuz boyutlarda değil."

Uygur, bundan sonra ki dönemlerde tahvil alım miktarında azaltmanın ne zaman ve ne kadar olacağının belli olmadığına dikkati çekti. Söz konusu belirsizlikten dolayı tahvil alım miktarında azaltmanın Türkiye'de de az da olsa olumsuz yansımalarının meydana gelebileceğine işaret eden Uygur, "Bundan sonra Fed toplantısı öncesi bazı belirsizlik yaşanacağı anlaşılıyor. ABD'de işsizlik, büyüme, konut, inşaat verilerinde iyileşme olduğu dönemlerde, dolar daha hızlı azaltılacak gibi kaygılar doğabilir bunun getirdiği bazı dalgalanmalar olabilir" ifadesini kullandı.

ABD'de yapılan politika değişikliği nedeniyle önümüzdeki dönemlerde dalgalanmalar olabileceğine vurgulayan Uygur, dalgalanmaların Türkiye'ye de yansıyacağını ama tümüyle sermaye girişini azaltacağını düşünmediğini söyledi. Kurun, faizin dolayısıyla enflasyonun ve büyümenin de etkileneceğini anlatan Uygur,  tahvil alım miktarında azaltmanın şu aşamada büyük bir olumsuzluk getireceğini düşünmediğini belirtti. Uygur, tahvil alım miktarında azaltmanın, Türkiye'ye de bir miktar olumsuz etkisinin mutlaka olacağını ancak para girişlerinin durmasını da beklemediğini kaydetti. Türkiye'nin yaşayacağı olumsuzluk ve artıların daha çok ülke içinden kaynaklanacağını savunan Uygur, etkilerin bir kısmının ABD'deki politika değişikliğinden de kaynaklanabileceğini ancak bu aşamada nedenlerin ayrıştırılamayacağını belirtti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fed'in Tahvil Alımını Azaltması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement