Ferroli Alamadığı Firmanın Yanına Fabrika Kuruyor - Son Dakika
Ekonomi

Ferroli Alamadığı Firmanın Yanına Fabrika Kuruyor

Ferroli Alamadığı Firmanın Yanına Fabrika Kuruyor

Türkiye'nin En Hızlı Gelişen Sektörlerinden Kombi ve Radyatör Üretiminde Pazarın En Agresif Firmalarından Baykan Kombi, Yerli Yabancı Bütün Rekaplerine Meydan Okuyor.

26.05.2007 01:48

Türkiye’nin en hızlı gelişen sektörlerinden kombi ve radyatör üretiminde pazarın en agresif firmalarından Baykan Kombi, yerli yabancı bütün rekaplerine meydan okuyor.

Baykan Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kan, "Kombi pazarımız yılda 1 milyon adete gidiyor. Yabancı sermaye bu sektörle çok ilgileniyor" dedi. Pazarın lideri Demirdöküm’e de yabancıların talip olduğunu hatırlatan Süleyman Kan, "Biz bu sektörde çok hızlı büyüdük. Önceden İtalya’da fason ürettirip Türkiye’de satıyordum. Düzce’de yatırım yaptık ve artık kendimiz üretip hem içpazara hem de yurt dışına satıyoruz. Özellikle İtalyanlardan çok ciddi satın alma teklifleri geliyor. Ancak biz kendimize ve sektörün dinamizmine günveriyoruz ve şimdilik bu teklifleri geri çeviriyoruz" diye konuştu.

DANTE FERROLİ’YE RET: Süleyman Kan, yaklaşık 4 yıl önce yaşadığı bir satınalma pazarlığını da şöyle anlattı: "İtalyan Ferroli markasının Türkiye’ye gelişinde benim öneli etkim oldu. Çünkü 4 yıl önce Ferroli’nin sahibi Dante Ferroli İtalya’daki iş ortaklarımız vasıtasıyla bizi takibe almıştı. Küçük bir firma olmamıza rağmen hızlı büyümemiz dikkatlerini çekmiş. Küçük olduğumuz için de bizi satın almaya karar vermişler. Beni İtalya’ya çağırdılar. Ben üretim ortaklığı için gittiğimi sanıyordum ama toplantı bir anda satın alma toplantısına dönüştü ve benden firmamın yüzde ellisini istediler. O anda sanki oğlumu elimden alacaklarmış gibi geldi ve reddettim. Çok şaşırdılar. Küçük bir Türk firması İtalyan’ın dev firmasına nasıl ’hayır’ diyor diye. Dante Ferroli’ye ’Türkiye pazarı çok hızlı büyüyor eğer siz de Türkiye’de üretim yapmazsanız önümüzdeki dönemde Türkiye’de kombi satamazsınız’ dedim. Bu sözlerimden kendisini çok etkilenmiş. Biz Düzce’ye üretim tesisi kurunca, ’Gidin onun fabrikası neredeyse oraya tesis kurun’ talimatı vermiş. Onlar da geldi bize 5 kilometre mesafeye fabrika kuruyorlar. Bu yılın sonunda açılacak. Türkiye’ye yatırım yaptıkları ve istihdam sağlayacakları için kendilerine çok teşekkür ediyorum."

ÇİN’DEN KORKMUYORUZ: Baykan’ın 2005 yılında Düzce’de kurulan entegre tesiste üretim yaptığını belirten Süleyman Kan, "Bu tesisimiz yıllık 300 bin adet üretim kapasitesine çıkacak altyapıya sahip. Şu anda üretim kapasitemiz 150.000 adet. 2006’da 50 bin adet ürettik. Bizim hedeflerimiz süyük o nedenle kapasitemizi ve genişleme alanımızı çoki yi planladık" dedi. Kombi ve radyatör piyasasında Çin rekabetinden korku olmadığını da söyleyen Kan, "Çünkü bu sektörde işçilik maliyetinin toplam maliyet içindeki payı sadece yüzde 1.5 ve Türkiye’de yatırım yapmadan kimse rekabet edemez" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ferroli Alamadığı Firmanın Yanına Fabrika Kuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement