Fiat, Kriz Zirvesi Topladı, Başpiskopos 'Destek Şart' Dedi - Son Dakika
Ekonomi

Fiat, Kriz Zirvesi Topladı, Başpiskopos 'Destek Şart' Dedi

Fiat, Kriz Zirvesi Topladı, Başpiskopos \'Destek Şart\' Dedi

ABD'deki Otomotiv Devlerinin Kilisede "4 Çekerli Ayin" Yapmasından Sonra İtalyan Fiat Grubu da Benzeri Bir Yönteme Başvurdu. Torino'daki Vatikan Temsilcisi Başpiskopos Severino Poletto, Fiat'ın Kriz Toplantısına Katılıp, "Otomotive Destek Şart" Çağrısı Yaptı.

18.12.2008 01:33

ABD’deki otomotiv devlerinin kilisede "4 çekerli ayin" yapmasından sonra İtalyan Fiat Grubu da benzeri bir yönteme başvurdu. Torino’daki Vatikan Temsilcisi Başpiskopos Severino Poletto, Fiat’ın kriz toplantısına katılıp, "Otomotive destek şart" çağrısı yaptı.

HAFTA başında İtalya’daki 59 bin işçisini zorunlu izne çıkartarak fabrikalarının kapısına 12 Ocak’a kadar kilit vuran Fiat Otomotiv Grubu, krizi aşmak için Kilise’den yardım istedi. Fiat’ın CEO’su Sergio Marchionne’nin Torino’daki belli başlı kamu sektörü ve sendika liderleri ile yaptığı olağanüstü zirveye, kentin Vatikan temsilcisi Başpiskopos Severino Poletto da davet edildi. Zirveye katılan Torino Başpiskoposu Severino Poletto da hükümete seslenerek otomotiv sektörüne maddi destek yapılmasının şart olduğunu vurguladı. Başpiskopos Poletto’nun prostat kanserine yenilerek 81 yaşında ötenazi ile hayata veda ettiği iddia edilen Fiat Onursal Başkanı Giovanni Agnelli’yi kutsayan din adamı olması dikkatlerden kaçmadı.

Bakan destek oldu

İtalya’nın Gelişmeden Sorumlu Bakanı Claudio Scajola, hükümetin bu konuda yılbaşı sonrası önlem paketini hazırlayacağını duyurdu. Marchionne, "Tünelden çıkmak için her türlü yola başvuracağız. Ancak ilk aşamada en kötü senaryoyu düşünüp buna göre bir strateji uygulayacağız" dedi. Fiat CEO’su Marchionne, küresel krizi en çok otomotiv sanayinin hissettiğinin ve 200 bin çalışanın işinden olabileceğinin alarmını verdi.

Bu dua denemesi, Fiat’ın tarihinde krize karşı alınan ilk dini önlem değil. Torino’nun Kardinali Severino Poletto, 2002 yılında yaşanan kriz nedeniyle de Fiat’ta işçilerinin çıkarılacak olmasıyla ilgili bir açıklama yaparak, "Firma sahipleri adil olmak için üzerlerine düşenleri yapmak zorundadır. Bu krizin sonucunu ödeyen kişileri yalnız bırakamayız. Torino ve İtalya’nın otomobil endüstrisini kaybetmesine izin veremeyiz" demişti. Poletto’nun şirketin üst düzery yöneticileri ile sık sık toplantı yaptığı da biliniyor.

4 çekerli ayin

ABD’de büyük buhrandan bu yana en büyük kabusunu yaşayan otomotivciler, sektörün kalbi sayılan Detroit’in en büyük kiliselerinden biri olan Greater Grace Temple’daki pazar ayininde dua etmişlerdi. Kilisenin sunağına krizden en çok etkilenen segment olan üç adet arazi aracı (4x4) konulmuş ve sektör çalışanları da otomotivi kurtaracak bir plan üzerinde anlaşılması için hep birlikte dua etmişti. Kilisede düzenlenen ayine yaklaşık 300 kişi katılmıştı.

Paulson: Otomotivci parasını alacak

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ülkenin büyük otomotiv şirketlerini kurtarma planı üzerinde hızlı ancak çok dikkatle çalıştıklarını söyledi. En temkinli çalışmayı tamamlar tamamlamaz, motorlu araç üreticilerinin para alacağını ifade eden Paulson, "Bunu yapmamız gerek, ama doğrusunu yapmalıyız" dedi. Başkan George W. Bush da ABD’nin çok büyük bir resesyon içinde olduğunu ve motorlu araç üreticilerini batmaya terk ederek bu durumu daha da güçleştirmek istemediğini söyledi. Bush, "Parayı ziyan etmemek için bütün seçenekleri inceliyoruz" dedi.

Moody’s: En iyisi önceden hazırlanmış iflas

MOODY’S Investors Services tarafından dün açıklanan bir rapor, otomotiv sektörünün yeniden yapılandırılması için en akla yakın senaryonun, önceden hazırlanmış iflas yöntemi ile birlikte sağlanacak devlet yardımı olduğunu savundu. Moody’s değerlendirmesine göre, iflas mahkemesine gitmeden önce, tanınacak haklar ve finansman konusunun belirlendiği bir yöntem olan önceden hazırlanmış iflas seçeneği kullanılmadığı takdirde, şirketler kontrolsüz bir iflas sürecine düşecek ve bu da ABD’de işsizliği tırmandıracak. Moody’s, önceden hazırlanmış iflas yönteminin devlet yardımıyla birlikte uygulanması seçeneğinin yüzde 70, iflas yoluna gitmeden şirketleri devlet eliyle kurtarma paketinin ise yüzde 25 gerçekleşme şansı olduğunu bildirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Fiat, Kriz Zirvesi Topladı, Başpiskopos 'Destek Şart' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement