Fiyatı 100 liraya kadar çıkan sarımsağın kilosu 2,5 liradan satılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Fiyatı 100 liraya kadar çıkan sarımsağın kilosu 2,5 liradan satılıyor

Sağlığa faydası ile bilinen sarımsak, pandemi döneminde 100 liraya kadar çıkmıştı. Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen, Avrupa Birliği nezdinde tescilli sarımsağın kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar düştü.

28.01.2022 12:47  Güncelleme: 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü'de 2020 yılında 27 bin ton olarak gerçekleşen sarımsak rekoltesi, geçen yıl 35 bin tonu geçti. Geçen yıl kilogram fiyatı 15-30 lira arasında olan sarımsak, bu yıl kalite ve büyüklüğüne göre 2,5 lira ile 8 lira arasında alıcı buluyor.

"ARZ-TALEP MESELESİ"

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Taşköprü sarımsağının doğal antibiyotik olduğunu söyledi. Butur, ürün fiyatındaki düşüşe ilişkin, "Arz-talep meselesi. Ekimi biraz fazla oldu. Taşköprü sarımsağı olmayan, kalitesi düşük sarımsaklar da fiyatı etkiledi." değerlendirmesinde bulundu.

Taşköprü sarımsağının kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar düştü

"ÜRÜN FAZLALIĞINDAN KAYNAKLANIYOR"

Hasadın ardından fiyatların ilk etapta 15 liraya kadar çıktığını belirten Butur, "Geçen yıl fiyatlar yüksekti. O yüksekliği gören bazı üreticilerimiz, bu işle uğraşmayan çiftçilerimiz de ektiği için rekolte fazlalığı oldu. Ürün fazlalığından kaynaklanıyor. Herkes işini yaparsa denge olur. Fiyatların 5-20 lira olması lazım." diye konuştu.

Taşköprü sarımsağının kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar düştü

"ÖNCEDEN KASTAMONU PİYASADA TEKTİ"

Sarımsak üreticisi Kadir Güler de çocukluğundan beri sarımsak yetiştirdiklerini dile getirerek, "Geçen yıla göre fiyatlar düşük. Ekim fazla oldu. Önceden sarımsak piyasasında Kastamonu tekti, şimdi Gaziantep ve Kahramanmaraş da piyasaya girdi. Arz-talep meselesi bu. Ufak sarımsak 2,5 lira. Geçen yıl 20 liraydı." dedi.

Üretici Cihan Erkek de fiyatların yükselmesini beklediklerini kaydetti.

Fiyatı 100 liraya kadar çıkan sarımsağın kilosu 2,5 liradan satılıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fiyatı 100 liraya kadar çıkan sarımsağın kilosu 2,5 liradan satılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Sami Göksu: Kendi kendinizi batırıyorsunuz 100 tl çıkınca bizim 2.5 düşünce sizin canınız yanıyor anladınız ortası makul olan maliyet artı kaar payı dengede tutun fazla uçmayın 5 1 Yanıtla
  • yılmaz girgin: Büyük marketlerdeki çin malı sarmusakları neyapacaz bizim ülkemizin kastamonumuzun bu kadar ünlü bir sarmusağı varken nediye dışarıdan sarmusak ithal ediliyor 0 0 Yanıtla

Advertisement