Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için son 12 yıldır ortalama yüzde 14 olan ihracat artış hızının, gelecek 9 yılda da istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini bildirdi.
Forum İstanbul 2014'te konuşan Büyükekşi son 10 yılda ihracatın 47 milyar dolardan, 152 milyar dolara taşındığını anımsatarak, bu yılın ilk 4 ayında ise ihracatın yüzde 9,5 artışla 53 milyar 428 milyon dolar olduğunu söyledi.
Büyükekşi, bu yılın tamamı için 166,5 milyar dolarlık bir hedefleri olduğunu dile getirerek, 2023 yılında ise ihracatı 500 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını hatırlattı.
Bu hedefe ulaşmak için, son 12 yıldır ortalama yüzde 14 olan ihracat artış hızının gelecek 9 yılda da istikrarlı bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, "Sürdürülebilir ihracat artışı sağlamanın yolu ise ihracatımızın katma değerini artırmaktan geçiyor. Biz bu amaçla katma değer artışının tüm bileşenlerine büyük önem veriyoruz. Rekabet gücümüzü artırarak, sürdürülebilir büyümede kilit rol oynayan inovasyona odaklanıyoruz" diye konuştu.
Büyükekşi, takip eden Türkiye'den, icat eden Türkiye'ye geçmek, rekabet liginde liderliğe oynamak ve ülkenin refahını artırmak için inovasyona büyük önem verdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"60 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak biz de inovasyonu içselleştirmek istiyoruz. Bizim inovasyon konusundaki en önemli etkinliğimiz, 'Türkiye İnovasyon Haftası'. Geçtiğimiz yıl 26 bin kişinin katılımıyla, bu etkinliği gerçekleştirdik. Ayrıca Türkiye'nin inovasyon açığını kapatacak en doğru adımın 'yarının inovatif liderlerini' yetiştirmekten geçtiğine inanıyoruz.
Buradan yola çıkarak 50 dezavantajlı ilköğretim okulumuzda inovasyon atölyeleri kurduk. Lise ve üniversitelerde INOVA-TİM ve TEKNO-TİM'leri hayata geçiriyoruz.100 üniversitemizden 500'ün üzerinde öğrencinin INOVA-TİM'de yer almasını hedefliyoruz. Türkiye'deki iş dünyası ve inovasyon arasında bir köprü oluşturmak için INOVA-CLUB kuruyoruz. Türkiye'nin lider şirketlerinin üst düzey yöneticilerini INOVA-CLUB'da bir araya getiriyoruz."
Büyükekşi, Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı olan inovalig projesinin de startını verdiklerini hatırlatarak, projenin 3 yılda tüm Türkiye'de yaygınlaşmasını hedeflediklerini söyledi.
Projeye oldukça yoğun bir katılım olduğunu anlatan Büyükekşi, katılım sayısının 300'e yaklaştığını dile getirdi.
Büyükekşi, 2023'ü hep birlikte inşa ederek, hedeflere hep birlikte koşulacağını belirterek, "Bu inşa sürecinde proje planımız belli, 2023 İhracat Stratejisi. Şimdi bu stratejiye 2023 Ulusal İnovasyon Stratejisi çalışmasıyla yeni bir boyut kazandıracağız" dedi.
"Arçelik hızlı bir şekilde büyüyor"
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da, Arçelik'e global vizyon çizdiklerini ve öncelikle faaliyet alanlarını genişletmeye odaklandırdıklarını belirtti.
Arçelik'in hızlı bir şekilde büyüdüğüne vurgu yapan Çakıroğlu, "Toplam 135 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Portföyümüzde 10 markamız var. Bunun içinde Arçelik, Beko, Grundig sizlerin tanıdığınız markalar. Markalarımızı, ulusal, bölgesel ve global markalar olarak konumlandırıyoruz. 14 fabrikayla çalışıyoruz, 8'i Türkiye'de. Diğerleri yurt dışında. 25 bin çalışanımız bulunuyor. 33 ülkede kendi satış ve pazarlama şirketlerimizle faaliyette bulunuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Çakıroğlu, toplam satışlarının yüzde 95'ini kendi markaları ile gerçekleştirdiklerini belirterek, "Beko bizim global markamız. Beko Avrupa pazarında ikinci marka. Bunun arkasında Ar-Ge, tasarım, marka ve inovasyon var. Bütün bu unsurların çok ahenkli bir şekilde bir araya getirmesiyle Arçelik dünyadaki konumuna ulaşmış oldu" diye konuştu. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Forum İstanbul 2014 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?