Fransa: Piyasaya 'Alarm Sistemi' Kuralım - Son Dakika
Ekonomi

Fransa: Piyasaya 'Alarm Sistemi' Kuralım

Fransa: Piyasaya \'Alarm Sistemi\' Kuralım

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e Bir Mektup Göndererek, Uluslararası Kredi Darlığını Önceden Saptayacak 'Alarm Sistemi' Kurulmasını İstedi.

17.08.2007 01:48

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e bir mektup göndererek, uluslararası kredi darlığını önceden saptayacak ’alarm sistemi’ kurulmasını istedi.

Sarkozy, Dünya Bankası ve IMF’nin güz toplantıları sırasında, mali piyasalardaki şeffaflığı geliştirmenin yollarının tartışılmasını önerdi.

KÜRESEL likidite sıkışıklığı ile uluslararası piyasalarda patlayan çalkantıya Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de el attı. Sarkozy, sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu G-7’nin, uluslararası kredi darlığını önceden belirleyecek ’alarm sistemi’ kurulması çağrısında bulundu. Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e gönderdiği mektupta, sanayileşmiş ülkelerin, piyasalarda ortaya çıkabilecek bir "kredi darlığı"na karşı önceden ikaz verecek önlem alması gerektiğini vurguladı. Sarkozy, mortgage krizi içindeki piyasaların, kredi darlığına, dolayısıyla daha derin krize girmesini önlemek için de daha etkin bir şekilde izlenmesini istedi.

GÜZ TOPLANTILARINDA TARTIŞILSIN: G-7’leri de içeren sanayileşmiş 8 ülkenin başkanlığını yürüten Sarkozy, mektubunda, "Reel olarak ekonomilerin etkilenmesini beklemiyorum. Ancak hükümetler piyasalarda yaşanan son çalkantıdan ders çıkarmalıdır. G-7’ ülkelerinin maliye bakanlarının, merkez bankası başkanlarının ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), önümüzdeki ekim ayında Dünya Bankası ve IMF’nin güz toplantıları sırasında, büyümeyi etkilemeden, düzenleyici çözümleri de içerek bir şekilde, mali piyasalardaki şeffaflığı geliştirmenin yollarını tartışmalı" dedi.

GİZLİ RİSKLERE DİKKAT: ABD’deki tatil beldesi Wolfeboro kasabasında göl kenarında bulunan Fransa Cumhurbaşkanı’nın rezidansından önceki gün yazılan ve dün kamuoyuna açıklanan mektupta, "Piyasaların şeffaf işleyişinin ve en etkin ve istikrarlı bir şekilde dünya ekonomisini finanse etme kapasitelerinin yakından izlenmesi hayati öneme sahip" ifadeleri yer aldı. Sarkozy, şirketlerin mal varlıklarının menkul kıymet haline dönüştürülmesindeki artışın, ekonomik büyümeyi desteklediğini ancak, bu yolla banka risklerinni de ekonomide pek çok oyuncunun üzerine aktarıldığına dikkat çekti.

RATİNG ŞİRKETLERİNİN ROLÜ: "Bugün herkes piyasada riskin en son taşıyıcısının düştüğü durumu ve bu bilgi eksikliğinin bizzat kendisinin istikrarsızlığı içinde barındırdığını farketti" diyen Sarkozy, piyasalarda halen yaşanan dalgalanma, ekonomik büyümeleri olumsuz etkileyecek bir kalıcı bir etki bırakacağına inanmadığını söyledi. Sarkozy, uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin piyasaların işleyişindeki rolünün sorgulanması gerektiğine yer verdi.

ALMANYA’NIN CEVABI: Alman hükümetinden bir sözcü ise Sarkozy’nin mektubuna verdiği cevapta, "Almanya Başbakanı Merkel’in en son Heiligendamm’da yapılan G-8 zirvesinde, uluslararası mali piyasalardaki şeffaf işleyişe ilişkin yapıcı tartışmaların sürdürülmesi gerektiğini açıkça ifade etmiştir" dedi.

AB: Kredi derecelendirme kuruluşları kamuoyunu uyarmakta geç kaldı

AVRUPA Komisyonu’ndan üst düzey bir kaynak, Komisyon’un "ABD’de düşük gelir grubuna yüksek faizle verilen subprime mortgage sektörüyle sorunlar konusunda kamuoyunu uyarmakta çok yavaş davrandıkları" gerekçesiyle, kredi derecelendirme kuruluşlarının gönüllü olarak kullandığı kuralları gözden geçireceğini söyledi. Avrupa Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Charlie McCreevy daha önce yaptığı bir açıklamada, bu kurallar dizisine etkisini ispatlamak için zaman tanınmasını istediğini ancak ABD’deki subprime krizinin belirgin hataları ortaya koyduğunu söylemişti.

Poole: FED’in acil faiz indirimi yapmasına gerek yok

ST. Louis Merkez Bankası Başkanı William Poole, finansal piyasalardaki dalgalanmanın ABD ekonomisini zayıflatmadığını ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) acil bir faiz indirimi ile yardıma koşmasına gerek olmadığını söyledi. Bloomberg haber ajansının yaptığı söyleşide konuşan Poole, şu değerlendirmeyi yaptı: "Piyasadaki sorunların, ekonominin yönünü bir temel gösterge açısından değiştirdiğini söylemek için erken. Bir etki olabilir, ancak gerçek kanıtlara dayanmak zorundayız. Piyasadaki gelişmeler konut piyasasındaki düşüşü artıracak. Ancak düşüşün ne kadar süreceğini ve derinliğini ne kadar olacağı belirsiz."

ABD ekonomisi piyasadaki dalgalanma ile başa çıkabilir

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, global piyasalardaki dalgalanmanın büyümeye zarar vereceğini ancak finansal sistemin ve ekonominin, ABD’de bir resesyona sebep olmadan bu durumla başa çıkabilecek kadar güçlü olduğunu belirtti. Wall Street Journal gazetesinin internet sitesinde dün yayımlanan söyleşiye göre Paulson, "Ekonomi ve piyasalar kayıpları hazmedecek kadar güçlü" dedi. Paulson aynı zamanda piyasalarda riskin yeniden fiyatlanmasının kimseyi şaşırtmaması gerektiğini ve bunun kaçınılmaz olduğu söyledi. Paulson, piyasaya oyuncularını kayıplarına karşı korumak veya risk almalarını sınırlandıracak bir şey yapılması gerekmediğini belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Fransa: Piyasaya 'Alarm Sistemi' Kuralım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement