Gaziantep'te Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri - Son Dakika
Ekonomi

Gaziantep'te Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri

Gaziantep\'te Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri

Gaziantep'te GTO ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri işbirliğiyle Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri düzenlendi.

21.02.2013 15:35  Güncelleme: 15:40

Gaziantep'te Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Gaziantep Ticaret Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri işbirliğiyle Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri düzenlendi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonunda gerçekleştirilen seminere, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreteri Salim Kocaer, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halit Akbay, Hububat-Bakliyat- Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Tat Makarnacılık Yönetim Kurulu Başkanı Selami Memiş, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hakan Murat Önder, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü M. Tayfun Gülle, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Fatih Şeker, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı İrem Ekmekçi Konuk, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Fatma Akyüz, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Yavuz Selim Özden, Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Zöre Aksahin Şimşek ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden daire başkanı, şube müdürü ve uzman personeller tarafından katılımcılara, dahilde ve hariçte işleme rejimleri, iş dünyası için ticari bilgiye erişim, ihracatta sağlanan devlet yardımları, pazar araştırması - Irak pazarına ihraç imkanları, pazara giriş engelleri ve çözüm yolları gibi konular hakkında bilgiler verildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreteri Salim Kocaer, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çok önemli bir bölge olduğunu, bu bölgede de Gaziantep'in daha çok önem arz ettiğini belirterek, "Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri olarak ihracatın arttırılması yönünde biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ekonomi Bakanlığımız, diğer kardeş kuruluşlarımız olan odalar ve bu konuda hizmet veren diğer meslek kuruluşları bizlere yardımcı oluyor. Gün geçtikçe bölgemizin ihracatı daha da artıyor. Ama buna karşın birtakım sorunlar da karşımıza çıkıyor. Bu sorunların çözümü için de Ekonomi Bakanlığımız başta olmak üzere her şeyi yapmaya çalışıyoruz. 2012 yılında oldukça başarılı bir ihracat dönemi geçirdik. Ülkenin ve dünyanın şartları düşünüldüğünde bizim için çok iyi bir ortam oldu. Tabi bu ortam içerisinde de Gaziantep olarak baktığımızda, Türkiye'de en çok ihracat yapan il demiyorum ama en fazla ihracatını arttıran il olarak 1. sırada yer aldı" dedi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halit Akbay ise, "Bakanlığımız çok çeşitli alanlarda faaliyetler gösteriyor. Ama ihracat en büyük hedefimiz ve 2023 yılındaki hedefimiz 500 milyar dolardır. Yine hedeflerimiz arasında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek var. Dünya mal ticaretinde bugün itibariyle almakta olduğumuz yüzde 1'in altındaki payı 2015 yılında yüzde 1'e ve 2023 yılında da 15'e çıkarmak hedefindeyiz. Ayrıca ihracatçı profilini tabana yaymak da hedeflerimiz arasında yer almaktadır. 2023 yılında 500 milyar ihracat hedefine ulaşmak için yılda yüzde 12 ihracat artışı öngörüyoruz. Son yıllardaki ihracat gerçekleştirme ve özellikle 2012 yılı ihracat gerçekleştirmesine baktığımız zaman yüzde 12'nin üzerinde bir performans sağlandığını ve 2013 yılı hedefine adım adım yaklaşıldığı görülmektedir" diye konuştu.

Seminere katılanlara, işadamlığı hayatında edindiği tecrübeleri anlatan Hububat-Bakliyat- Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Tat Makarnacılık Yönetim Kurulu Başkanı Selami Memiş, ihracata başladığı dönemlerde bugünkü güzel şartlar ve desteklerin olmadığını kaydederek, "Daha öncelerdeki iletişim, ulaşım anlamındaki aksaklıklar, zorluklar vardı. Ama bugün her şey çok rahat oldu. Bu anlamda Ekonomi Bakanlığı'nı çalışmalarından dolayı tebrik etmek istiyorum. Ben ihracatta fuarları çok önemsiyorum. Katılacak fuarların iyi seçilmesi çok önemlidir. Sadece katılımcı olmak, gitmiş olmak için değil, gerçekten şirketin, ürünlerin çok iyi temsil edilebileceği ve katılanan fuarlarda da sonuç alınabilmesi adına odaklanmak çok önemlidir. Bu anlamda sektörel fuarların seçilmesini daha çok tercih edilmelidir. Tabi bu fuarlara gitmeden önce de çok iyi hazırlanmak gerekiyor. Fuarlara odaklanmak gerekiyor. Özellikle potansiyeliniz olabilecek firmalara, kişilere davetiyelerle ve birebir telefonlarla sizin standınıza gelmesini sağlamanız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri, yapılan konuşmalar ve sunumların ardından sona erdi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gaziantep'te Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement