Gemi ve Yat İhracatında Yıl Sonu Hedefine 9 Ayda Ulaşıldı - Son Dakika
Ekonomi

Gemi ve Yat İhracatında Yıl Sonu Hedefine 9 Ayda Ulaşıldı

Gemi ve Yat İhracatında Yıl Sonu Hedefine 9 Ayda Ulaşıldı

TİM verilerine göre gemi ve yat ihracatı yapan Türkiye, eylül ayında yüzde 695,6'lık artışla ihracatını 130,5 milyon dolara taşıdı.

14.10.2013 12:08  Güncelleme: 12:09

AYŞENUR SAĞLAM - Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, gemi ve yat sektöründe yıl sonu için öngördükleri 1 milyar dolarlık ihracat hedefini şimdiden yakaladıklarını, yıl sonu için yeni hedefin 1,2 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) verilerine göre, geçen yılın eylül ayında 16,4 milyon dolarlık gemi ve yat ihracatı yapan Türkiye, bu yılın aynı ayında yüzde 695,6'lık artışla ihracatını 130,5 milyon dolara taşıdı. Türkiye'nin gemi ve yat ihracatı, yılın dokuz ayında geçen yılın toplam rakamını 154 milyon dolar geçerek 965,2 milyon dolara ulaştırdı. Söz konusu tutar, geçen yılın dokuz ayında ise 601,7 milyon dolar seviyesindeydi.

Sektörde, ocak-eylül döneminde en fazla ihracat 200,7 milyon dolarla Norveç'e gerçekleştirildi. Bu ülkeyi, 172,2 milyon dolarla Malta, 106,7 milyon dolarla Birleşik Krallık'a bağlı Cayman Adaları ve 61,3 milyon dolarla Marshall Adaları izledi.

Türkiye, aynı dönemde İngiltere'ye 60,5 milyon, Hollanda'ya 58,6 milyon, Panama'ya 30,3 milyon, ABD'ye 30,2 milyon, İtalya'ya 23,6 milyon, Almanya'ya 22,2 milyon ve Rusya Federasyonu'na 19,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

"Hedefi şimdiden yakaladık"

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bölge ülkeleri içinde gemi ve yat ihracatını en fazla artıran ülke olduğunu kaydetti. Bayrak, "Bir önceki yılı 811 milyon dolarla kapatmıştık. Bu yıl yüzde 20'lik bir artış beklerken, sektör ciddi bir artış gösterdi. Yılın dokuz ayında ihracatta en fazla artış gemi ve yat sektöründe görüldü. Bu yıl için öngördüğümüz 1 milyar dolar hedefini şimdiden yakaladık. Yıl sonu ihracat hedefimizi 1,2 milyar dolar olarak revize ettik. Bu radikal artış, sektörün dinamik olduğunun en önemli göstergesi" dedi.

Bayrak, Norveç'e yapılan ihracatın geçen yıla göre yüzde 400'ten fazla arttığını anımsatarak, sipariş defterlerine bakıldığında diğer ülkeler için ciddi artışlar beklemediklerini ifade etti.

Dünya'nın pek çok ülkesine ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bayrak, bu ülkelerin ithalatlarını, Malta, Marshall Adaları, Cayman Adaları gibi bayrak devletleri üzerinden yaptıklarını kaydetti.

ABD'ye gemi ihracatı yapamıyoruz

Bayrak, Suudi Arabistan ve Katar gibi Orta Doğu ülkeleri için servis gemileri ihraç ettiklerini belirtirken, ABD'ye ise sadece yat ihracatı gerçekleştirebildiklerini söyledi. ABD'nin gemi ithalatı konusunda kısıtlayıcı ve korumacı bir yaklaşıma sahip olduğunu dile getiren Bayrak, ülke dışında inşa edilen gemilere ABD bayrağı çekilemediğini bildirdi.

Sektördeki gelişmelerin devamlı olmasını istediklerini ifade eden Bayrak, şöyle devam etti:

"Sektördeki sıkışıklık dünya ölçeğinde devam ediyor. Bunu henüz aşabilmiş değiliz. Diğer ihracatçı ülkelerin almış olduğu desteklerin hiçbirini almadan ilerliyoruz. Sektörün kendi gayretiyle öngördüğümüz ihracat rakamlarına ulaşmamız zor görünüyor. İleriki yıllarda bu artışın süreceği konusunda endişeliyiz. Pazarlama ve finansman konusunda devlet desteğine ihtiyacımız var." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gemi ve Yat İhracatında Yıl Sonu Hedefine 9 Ayda Ulaşıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement