Yüksek kira getirisi ve artan plaka fiyatları nedeniyle yatırım aracı olarak tercih edilen taksiler son günlerde yeniden dolandırıcıların hedefi oldu. Sektördekiler, ikiz plakalı taksilerle korsan taksicilik yapanlarla mücadele ederken, dolandırıcılar yeni bir yöntem buldu.
Özellikle taksi plakası kiralamak isteyen şoförleri hedef alan dolandırıcılar, düzenledikleri sahte ruhsatlarla hayali plaka kiralıyor. Taksi plakası kiraladığını sanan şoför esnafı, polis ekiplerinin bir uygulamasında yakalanana kadar, durumu fark etmiyor. Şoförler durumu fark ettiklerinde ise binlerce liralarını kaybettikleri gibi bir de uzun süre hukuki işlemlerle uğraşıyor.
Bu nedenle, şoför esnafının dolandırıcıların ağına düşmemesi konusunda uyaran sektör çalışanları, taksi plakası almak ya da kiralamak isteyenlerin, bu tür bir alışverişi bilindik veya kurumsallaşmış yerlerden yapmalarını öneriyor.
KİRALAR 6 BİN 500'E ÇIKTI
Taksi alım satımı yapan Kemal Yıldız, son günlerde yaşanan dolandırıcılık yöntemini hayretle karşıladıklarını belirterek, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Yıldız, taksi plaka fiyatlarının yükselişe geçtiğini hatırlatarak, "Plaka fiyatları, geçen aylarda gösterdiği bazı düşüşler sonucunda tekrar yükselişe girdi. Taksi plaka değeri şu anda İstanbul merkezde 1 milyon 600 bin ile 1 milyon 650 liradan işlem görüyor. İlçelerde ise 1.35 ile 1.75 milyon lira arasında alıcı buluyor. Plaka kira bedelleri de 5-5.5 bin liradan şu anda 6-6.5 bin liraya çıktı. Bunun nedeni geçtiğimiz aylarda emniyetin kullandığı plaka tanıma sistemi ile ikiz plakalarda yaşanan çok ciddi azalmadır. Kazancı düşen esnaf, bu azalmadan sonra tekrar kazanmaya başladı. Ayrıca bir de taksimetrelere yönelik bir zam beklentisi var. Bundan dolayı taksi plakalarında değer artışı yaşandı." diye konuştu.
Bunu gören fırsatçıların, şoför esnafının ekmeğine göz diktiğini anlatan Yıldız, sektördekilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Yıldız, esnafın, hiçbir şeyden haberi olmadan bazen bir defa, bazen aylarca dolandırıcılar için çalıştığını aktararak, şunları söyledi:
"Esnaf, dolandırıldıktan sonra bize ve diğer arkadaşlarımıza geliyor. Dolandırıldıktan sonra ağlamanın bir yararı yok. Biraz uyanık olmak lazım. Dolandırılmadan önce bize gelip danışsalar böyle bir şey yaşamayacaklar. Bu iş uzmanlık işi. Şimdi bu sahtekarlar, sahte ruhsatla hayali taksi oluşturuyorlar. Daha sonra yine sahte çalışma ruhsatlarıyla şoförü kandırıyorlar. Esnaf, dolandırıcıların hazırladığı resmi evrakların kolaylığı nedeniyle o an onları tercih ediyor. Ancak, belgelerin sahte olduğunu anladığında binlerce lirasını kaybediyorlar ve mahkemelerde sürünüyorlar. Oysa bu konuda uzman olan galerilere gitseler hiçbir sorun yaşamayacaklar. Onlardan almasalar da çoğunda ücretsiz danışmanlık hizmetleri veriliyor. Bizim kurduğumuz özel 50 kişilik ekip var. Bazı daha büyük yerlerde bu ekip 80'e çıkıyor. Bu ekip, sadece bize gelen plakaları araştırıyor. Kiraya vereceğimiz kişinin plakayı kirli emellerinde kullanmaması için onu da araştırıyor."
İKİZ PLAKALARIN HEPSİ ELDEN KİRALANAN TAKSİLERDEN ÇIKIYOR
Kurumsallaşmış iş yerlerinin kiraladıkları taksileri GPS yardımıyla 24 saat boyunca takip ettiklerini belirterek, bu sayede, bunların kendi bölgelerinin dışına çıkıp çıkmadıklarını anlık olarak belirleyebildiklerini söyledi.
Yıldız, bu sektörde asıl işin plakayı kiraya verdikten sonra başladığını belirterek, "Öyle plakayı kiraya verdikten sonra kurtulamazsınız. Kiraya verdiğiniz aracı kime verdiğinizi bilmeniz lazım. Araştırmadan verirseniz, onu kiralayan bir dolandırıcı ise hemen o plakadan bir kaç tane düzenleyip piyasaya koyar. Bu nedenle biz internet üzerinden de rutin bir şekilde kiraladığımız plakaların cezalarını bile kontrol ediyoruz. Çünkü ikiz plakaların çoğu bu yöntemle tespit ediliyor. Çalışma alanı dışında bir ceza yemişse hemen onu incelemeye alıyoruz. Bu işi sıkı tuttuğumuz için zaten yakalanan ikiz plakaların bir tanesi bile galeriden kiralanan plaka çıkmamıştır. İkiz plakaların hepsi elden kiralanan taksilerden çıkıyor. Çünkü, biz kiraladığımız plakaları takip ediyoruz. Ancak, örneğin; Almanya'daki gurbetçinin yatırım olarak aldığı taksiyi burada çalıştıran akrabası, aynı plakadan 2 tane çıkarabiliyor. Birini Asya, diğerini Avrupa yakasında çalıştırıyor. Nasıl olsa kimsenin haberi yok. Biz bunlarla karşılaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Plaka tanıma sistemi nedeniyle ikiz plaka yöntemiyle korsan taksicilik yapanların cesaretlerinin kırıldığını dile getiren Yıldız, bu nedenle esnafın kazancının artmasıyla kiralık taksi plakasında talep patlaması yaşadıklarını aktardı.
Yıldız, taksicilerin artık daha iyi kazanmaya başladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Önceleri şoför esnafı korsandan evine ekmek götüremiyordu. Şimdi biraz da olsa düzeldi. Artık esnafa düşen biraz uyanık olacak. Sahtekarın ağına düşmeyen her esnaf, evine ekmeğini rahatlıkla götürebiliyor. Onun için kurumsallığı olan yerlerden araçlarını kiraladıklarında, bir sıkıntı yaşasalar bile en azından kendilerini muhatap alacak birini bulabilirler. Diğer türlü, ellerinde ve avuçlarındakini dolandırıcıya kaptıran esnaf, plakayı kiraladığı adamı ya bir daha göremiyor ya da elleri kelepçeli bir şekilde polislerin arasında görüyor. O zaman da artık işine yaramıyor."
Son Dakika › Ekonomi › Takside Sahte Plakayla Kiralama Vurgunu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (3)