Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE), OECD İş ve Sanayi Danışma Komitesi (BIAC) ve Deloitte tarafından hazırlanan raporda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamında genç istihdamının azaldığı belirtildi.
"Genç İstihdamı Fırsatı: G20 ve Ötesinde İş Piyasası Politikalarını Anlamak" başlıklı raporda, G20 ve bazı diğer gelişmekte olan ülkelerin işveren teşkilatlarının değerlendirmelerine yer verildi.
Raporda, genç istihdamının önündeki en büyük engeller, uygun meslek eğitimi eksikliği, meslek ve yetenekler arasındaki uyumsuzluk, iş fırsatlarının azlığı, istihdam maliyetlerinin yüksekliği ve işverenlere yönelik azalan devlet desteği olarak gösterildi.
15-29 yaş arası gençlerde işsizlik oranının erişkinlere göre yüksek olduğu belirtilen raporda, genç işsiz oranının G20 ülkelerinin üçte ikisinde artış gösterdiği bildirildi.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin neredeyse tamamında genç istihdamın toplam nüfusa oranı, 2014 yılında, 2000 yılına göre azaldı, genç işsizliğinde artış yaşandı.
İş fırsatlarının ülkelerin büyüme hızlarının gerisinde kaldığına işaret edilen raporda, 2013 yılında 70 milyon genç işsizin bulunduğu, çalışmayan ve eğitimde olmayan gençlerin sayısında ise artış gözlendiği kaydedildi.
Söz konusu dönemde, gelişmekte olan ülkelerden biri olan Türkiye'de de benzer şekilde genç işsizliğinde artış yaşandığı belirtilirken, "Çalışmayan ve eğitimde olmayan gençlerin oranı 2013'te 2007'ye göre geriledi" tespitine yer verildi.
Yüksek genç işsizliğinin ekonomik büyümeyi engellediği uyarısında bulunulan raporda, hükümetlere, sivil toplum kuruluşlarına ve iş dünyasına genç işsizliğine karşı önlem almaları çağrısı yapıldı.
"Okuldan iş dünyasına geçiş kolay değil"
IOE Başkanı Daniel Funes de Rioja, rapora ilişkin değerlendirmesinde, "Raporun amacı G20 ülkelerinde iş piyasasına yapılan müdahalelerin etkinliğini daha iyi anlamak ve G20'nin amaçlarına ulaşmakta üye ülkelerin çabalarının nasıl fayda sağlayabileceğini göstermektir" ifadesini kullandı.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu ise araştırmanın birçok G20 ülkesinde mesleki eğitim veren okulların iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılamadığını ortaya koyduğunu kaydetti.
İş dünyasına ve iş örgütlerine bu noktada büyük görevler düştüğünü ifade eden Eyüboğlu, "Mesleki okulların başarısızlığında işveren örgütlerinin bu okulların yönetimindeki eksikliği önemli bir sebep" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Ekonomi › Genç İstihdamı Azalıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?