Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Terör, terör örgütü, terörist gibi kavramlar üzerinde uzlaşamayan bir dünyadayız. Silah satma yarışında olan ülkelerin barış söylemlerini nasıl samimi olarak değerlendireceğiz? Darbelere ses çıkaramayanların demokrasi söylemleri de çok anlamlı" dedi.
Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen "Yapısal Sorunlar Perspektifinden Verimlilik ve Gıda Enflasyonu" konferansına katılan Çelik, dünyada ve Türkiye'de önemli gelişmelerin yaşandığına işaret ederek, içinden geçilen döneme tarihçilerin ileride ciddi şekilde kafa yoracağını söyledi.
Geçmişin medeniyet havzası diye tanımlanan Orta Doğu coğrafyasının bugün kan gölü haline döndüğüne dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
"Savaşlar artık taşeronlar eliyle icra ediliyor, çocuk cesetlerinin sahillerimize vurduğu, milyonlarca insanın mülteci konumuna düştüğü, bilgi çağının adeta terör çağı haline dönüşme sürecini yaşıyoruz. İnsanın çok insanlığın kıt olduğu, değerlerin değil, çıkarların ön plana çıktığı bir döneme şahitlik ediyoruz. Dünya küreselleşiyor ama sorunların da küreselleştiğini görüyoruz.
Meselelere Türkiye'den başka insani gözle bakan çok az sayıda ülke var. Terör, terör örgütü, terörist gibi kavramlar üzerinde uzlaşamayan bir dünyadayız. En açık kavramlar, en kolay uzlaşılacak kavramlar konusunda dahi dünya bir masa etrafında bir araya gelemiyor. Böyle garip bir dünya fotoğrafıyla karşı karşıyayız. Bu fotoğraf, terör örgütlerinin arayıp da bulamadığı bir fotoğraf ve alan açmaktan başka bir işe yaramaz. Yaşanan süreçler dolayısıyla dünya bir karar noktasındadır."
Terörün ortak tanımının yapılması gerektiğine işaret eden Çelik, aksi takdirde terörün ilaçlara bağışıklık kazanan virüsler gibi format değiştirerek yoluna devam edeceğini dile getirdi.
Çelik, PKK gibi terör örgütlerinin anayasal düzeni hedef aldığını, DAEŞ gibi terör örgütlerinin kutsal değerleri istismar ederek en vahşi barbarlığa imza attığını, FETÖ gibi terör örgütlerinin anayasal düzenin kılcal damarlarına yayılarak kamuyu, devleti işgal ettiğini vurgulayarak, bu zavallıların dünyanın acziyetini kullanarak insanlığın başına bela olduğunu söyledi.
Terör örgütlerinin farklı harflerden oluşsa da besledikleri karanlık ruhun aynı olduğunu ifade eden Çelik, Türkiye'nin bütün terör örgütleri karşısında tavrının net olduğunu bütün dünya ülkeleriyle temaslarda başından beri Türkiye'nin "Terörün seni beni olmaz, sana yakını bana yakını olmaz" vurgusunu yaptığını aktardı.
Bakan Çelik, buna rağmen aynı samimiyeti diğer ülkelerden Türkiye'nin görmediğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Adamlar çağdaşlık adına parlamentolarında terör örgütlerine sergi açtırabiliyor, meydanlarda çadır kurdurabiliyorlar ve bunun adına samimiyet diyorlar. Silah satma yarışında olan ülkelerin barış söylemlerini nasıl samimi olarak değerlendireceğiz. Hemen arkamızdaki coğrafyanın kan gölüne dönmesine neden olan ortamın daha da alevlenmesi konusunda yoğun bir silah satışı yarışını sürdürenler, bir yandan barış kavramını nasıl ağızlarına alıyorlar anlamakta zorlanıyoruz.
Darbelere ses çıkaramayanların demokrasi söylemleri de çok anlamlı. Bir tarafta darbe girişimleri var, Kopenhag Kriterleri'nin ve uyum yasalarının çıkarılmasında gecelerin geç saatlerine kadar ne mücadeleler verdik ama bugün bakıyoruz ki o kriterleri tümden ortadan kaldıracak girişimler karşısında ne büyük bir ikiyüzlülüğün yaşandığını görüyoruz. Dünyanın sorunu samimiyetsizlik. Küresel siyasette adeta maskeli balo gösterisi yapılıyor."
Çelik, Türk milletinin 15 Temmuz darbe girişimi esnasında istiklal ve istikbal mücadelesi verdiğini anımsatıp, o gün umduğunu bulamayan bazı çevreler bulunduğuna işaret ederek, "Halkın gücü tankın gücünü yendi, millet demokrasiye, cumhuriyete, cumhuriyetin kazanımlarına ve iradesine sahip çıktı, şimdi önümüze bakacağız" diye konuştu.
(Sürecek)
Son Dakika › Ekonomi › Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?