Bosna'daki savaşta Sırp kuvvetlerine teslim olmayan Gorajde, savaşın ardından ülkelerine dönen Boşnak işadamlarının büyük yatırımlarıyla gözde sanayi kentine dönüştü.
Bosna Hersek'in doğusunda, Drina Nehri kıyısındaki kent, yerli ve yabancı yatırımcıların gözde merkezlerinden biri haline geldi. Gorajde'nin, ekonomi alanındaki hızlı büyümesini sağlayan büyük tesisler, yabancı yatırımcıların ve yayın organlarının da son yıllarda dikkatini çekiyor.
Ekonomi alanında önemli başarılar elde eden kent, "The Economist" dergisine konu oldu. Dergide yer alan bir makelede, "Bosna Hersek şaşırtıcı şekilde iyi endüstri kümelerine sahip. Ülkenin doğusundaki Gorajde, aldığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Gorajde'nin ardındanTeşany, Biyelina ve Visoko gibi şehirler geliyor. Bu şehirler, son derece dinamik belediye başkanlarına ve iş adamlarına sahip ve Almanya ile güçlü bağları bulunuyor" ifadelerine yer verildi.
Gorajde'deki sanayi tesislerinden Bekto Precisa firmasının sahibi Rasema Bekto, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firmasında 400 işçinin çalıştığını, yatırım için Gorajde'yi seçmelerinde eşinin etkisinin büyük olduğunu belirtti.
"Gorajdeli olan eşim, bu şehirden başka herhangi bir yerde yaşayamayacağını ve kendisi için dünya üzerinde başka bir şehrin var olmadığını söyledi" diyen Rasema Bekto, şirketin gelecek planları içerisinde daha da büyümek istediklerini söyledi.
Gorajde'nin bir diğer güçlü firması, iş kıyafetleri üreten "Prevent Safety" de son dönemde adından sıkça söz ettiren şirketlerden oldu.
Şirketin Genel Müdürü Haris Rahman, Gorajde'ye 2007 yılında geldiklerini ve o dönemde 30 kişi çalıştırarak işe başladıklarını belirtti.
Hızlı bir büyüme yakaladıklarını ve bin 100 işçi çalıştırır hale geldiklerini ifade eden Rahman, "Gorajde, bizim ürünlerimizi adeta yeniden yarattı. Her geçen gün daha da iyiye gidiyoruz. Hem bizim hem de Gorajde için önemli olan husus, öğrenim görmüş kadrolar yetiştirip onları istihdam etmek" dedi.
Gorajde'nin savaştan önce bölgenin merkez şehirlerinden biri olduğunu hatırlatan Rahman, "O dönemde bu şehri merkez yapan da ticaretti. Bugün Gorajde, yine aynı yolda emin adımlarla ilerliyor" şeklinde konuştu.
-"Savaş, fabirkaları ve iş sahalarını yok etti"
Gorajde Belediye Başkanı Muhamed Ramoviç de şehrin eski Yugoslavya döneminde ülkenin en gelişmiş sanayi şehirlerinden biri olduğunu, ancak 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşın, şehirdeki tüm fabrikaları ve iş sahalarını yok ettiğini söyledi.
Ramoviç, "Almanya ve Avusturya başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde ticari anlamda büyük başarılar elde eden işadamlarımız, aynı başarıyı memleketleri Gorajde'ye de taşıdı. Onların burada başarılı olması, diğer başarılı yabancı yatırımcıları da Gorajde'ye çekti" ifadelerini kullandı.
Şehirde 3 sanayi bölgesi bulunduğunu, yakın zamanda ise 4. sanayi bölgesi için ihale yapılacağını belirten Ramoviç, yeni sanayi bölgesinin istihdam imkanlarını geliştireceğini belirtti. Ramoviç, "Bu yeni sanayi bölgesi, 800 kişiye iş imkanı sağlayacak. Bosna Hersek'te işsizlik yüzde 40'ın üzerindeyken, Gorajde'de bu oran yüzde 18" dedi.
Hayatını bu şehre adamış ve her zaman şehrin destekçisi olmuş Gorajdeli gazeteci Alen Bayramoviç de şehrin yaşadığı "devrimin" iki nedeni olduğunu söyledi. "Bunların ilki, Avrupa'nın farklı ülkelerinde firmalar kuran, aslen Gorajdeli olup bu şehre duydukları aşk hiç bitmeyen kişiler. Bu kişiler, savaş biter bitmez geri dönüp kendi şehirlerine yatırım yapmayı seçti" diyen Bayramoviç, ikinci neden olaraksa yerel politikacıların odaklarını ticarete çevirmeleri olduğunu belirtti.
Bayramoviç, "Bundan sadece birkaç yıl önce onaylanan ve devlet arazilerinin yatırım karşılığında satılabilceğini öngören kanun, şehre yapılan yatırımların artmasını sağladı. Bu şehirde, çalışmak isteyen, çalışmaya gücü yeten herkes iş bulabilir" diye konuştu. - Gorazde
Son Dakika › Ekonomi › Gorajde, Yatırımcıların Gözdesi Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?