Sümeyye Dalkılınç - Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, siber saldırılara yönelik alınan önlemlere ilişkin, " Türkiye'de bu anlamda kimler ise oyuncu, Ankara'da bir araya geliyorlar ve suni saldırılarla tatbikatlar yapılıyor. Güvenlik duvarında problem olan şirketler ortaya çıkıyor. Biz son dönemde bunlardan iyi sınav verir hale geldik" dedi.
Yılmaz, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansının medya sponsoru olduğu "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yapılan yatırımların önemine değinen Yılmaz, Türk Telekom olarak genel bir prensipleri olduğunu, yatırım yaparken bir bölge ya da şehir ayrımı yapmadıklarını, 81 ilde de teşkilatı olan tek iletişim şirketi olduklarını dile getirdi.
Çözüm sürecinin getirdiği yeni iklimle birlikte çok farklı açılımlar yapılacağını anlatan Yılmaz, burada kendilerine düşen katkı ne ise onu vereceklerini ifade etti. Türkiye'nin son dönemde bir cazibe merkezi haline geldiğini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Yakın zamanda Avrupa ekonomik krizle çok ciddi uğraşırken, Türkiye ekonomik yapısı ile bunun etkilerini atlattığı gibi, gelinen nokta itibariyle de cazibe merkezi olmaya başladı. Artık İstanbul'daki otellerde boş yer yok. S&P'nin kredi notunu artırması geç kalınmış bir karar. Bilhassa Türkiye o adımları çoktan aşmıştı. Her şeye rağmen bizim için olumlu olduğunu düşünüyorum. Yurt dışında görüştüğümüz insanlar bu duruma çok olumlu bakıyor. Türkiye bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecek. Dolayısıyla rakamlar yalan söylemez, biz rakamları gerçekleştirdikçe böyle güzel haberler gelmeye devam edecek."
-"Sürekli yatırım, sürekli inovasyon"-
Yılmaz, Türk Telekom'u "sürekli yatırım, sürekli inovasyon" sloganıyla renklendirdiklerini, 2011 yılında 2,2 milyar lira konsolide yatırım yaptıklarını anlattı. Geçen yıl bu rakamın 2,4 milyar lira olduğunu belirten Yılmaz, "Bu yıl da yatırımcılarımıza 2,2 milyar lira ilave yatırım yapılacağını bildirdik" dedi.
Sektörde yatırımın gelire oranının makul ölçüde, yüzde 12'ler seviyesinde olduğunu söyleyen Yılmaz, Türk Telekom olarak bunu geçen sene yüzde 19'lar seviyesine çıkardıklarını dile getirdi.
Bunun Türkiye'nin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu, büyük bir modernizasyon projesi olduğunu ifade eden Yılmaz, fiber çalışmalarına ise geçen yıl başladıklarını anımsattı.
Fiber çalışmaların bir modernizasyon projesi olduğunu vurgulayan Yılmaz,
"Nasıl ki Türkiye'de yollar varsa, kara yolları, demir yolları her tarafa ulaşıyorsa biz de artık bu dijital yaşam dediğimiz yeni yaşam tarzını mümkün kılabilmek için fiber ağı Türkiye'nin 81 ilinde genişletmeye devam ediyoruz. Bu bir ekosistem yaratacak" diye konuştu.
Şirketlerin bu yapının üzerine yeni servisler ve ürünler gerçekleştireceklerini, dolayısıyla Türkiye'nin yeni bir dönüşüm yaşayacağını aktaran Yılmaz, "İnternet konusunda geniş bant yokken Türkiye'de 2003'te ADSL teknolojisini biz devralmıştık. 10 yıl içerisinde Türkiye interneti çok fazla kullanan bir ülke haline geldi. Sonra 3G devreye girdi, şu an fiberin yaygınlaşması daha farklı noktalara taşıyacak" bilgisini verdi.
-"Artık erişimin de ötesinde bir dünya var"-
Türk Telekom'un alt yapı işletmecisi olduğunu, ama bir ileri adımda da iletişim erişimi sağladıklarını söyleyen Yılmaz, artık erişimin de ötesinde bir dünya olduğunu, Türk Telekom olarak buradaki oyunculardan biri olmak istediklerini dile getirdi.
Dijital Plan dedikleri, aslında geniş kapsamlı ve içinde onlarca ürünün ve servisin olduğu bir plan olacağını anlatan Yılmaz, bunun detaylarını ilerde, servisleri devreye aldıkça açıklamayı düşündüklerini ifade etti. Bu konuda çok ciddi adımları olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Biz her şeyi kendimiz yapmak istemiyoruz. Finansal gücümüz var, dolayısıyla işbirliği içerisinde olacağız. Fakat Türk Telekom olarak bu konudaki adımlarımızı hızlandıracağız" şeklinde konuştu.
-"Güvenlik açıkları siber tatbikatlarla belirleniyor"-
İnternet hızının yavaşlamasına sebep olan ve tarihin en büyük siber saldırısı olarak nitelendirilen saldırı ile ilgili de Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu hem sektörümüzün, hem de devletimizin belki de en hassas olduğu konulardan biri haline geldi. Türkiye, son yıllarda bu konudaki bilinci artırır hale geldi. Mesela son 2-3 yıldır tatbikatlar yapılıyor. Türkiye'de bu anlamda kimler ise oyuncu, Ankara'da bir araya geliyorlar ve suni saldırılarla tatbikatlar yapılıyor. Güvenlik duvarında problem olan şirketler ortaya çıkıyor. Biz son dönemde bunlardan iyi sınav verir hale geldik.
Bu her zaman üzerinde dikkatle durmamızı gerektiren bir konu. Örnek verecek olursak, bugün bankaların Türkiye'de 3 bin şubesi olsun, bu şubelerin tamamını fiberle birbirine bağlayabiliyoruz. Çok üstün bir teknoloji ama dünyada bir güvenlik duvarı, güvenlik kalkanı sağlıyoruz. Bu konuda düzenleyici kurum çok hassas, bununla birlikte sertifikasyonlar var. Her zaman incelemeler yapılıyor. Dolayısıyla güvenlik sertifikalarını biz şirket olarak alıyoruz, ama esas itibariyle tüm ülkeyi düşünmemiz lazım.
Bu konuda bilinç Türkiye'de en üst seviyede var. Biz mühendislerimize güveniyoruz, onlar ellerinden gelen her şeyi yapacaklar. Şu ana kadar Türkiye'de ciddi bir kriz olmadı, olmaması için de elimizden geleni hep beraber yapacağız. 7 gün 24 saat monitör ediliyor zaten. Bilinç en iyi seviyede ama hayat durmuyor, birileri çıkıp herhangi bir açık bulmaya çalışacaktır. Bu her zaman dikkatle üzerinde durmamız gereken bir konu."
Yayıncı: Zekeriya Gülün - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › 'Güvenlik Açıkları, Siber Tatbikatlarla Ortaya Çıkarılıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?