Hileli Promosyona Dikkat - Son Dakika
Ekonomi

Hileli Promosyona Dikkat

Hileli Promosyona Dikkat

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (Çetkoder) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Tüketicileri Marketlerdeki Hileli Promosyonlara Karşı Uyardı.

22.06.2009 12:05

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, tüketicileri marketlerdeki hileli promosyonlara karşı uyardı.

Büyük marketlerin daha fazla müşteri çekmek, alışverişleri artırmak için oluşturduğu “Ne alırsan” bölümlerindeki ürünlerin fiyatının kasada daha yüksek çıkabildiği, bu yüzden tüketicilerin etiketleri kontrol ederek alışveriş yapmaları gerektiği bildirildi.

Uzakdoğu'dan gelen ucuz hediyelik ürünlerin satıldığı “Ne alırsan 1 lira” mağazalarından yapılan alışverişlerin yüksek olması, büyük marketlerin dikkatini çekti.

Tüketicilerin “Ne alırsan”a gösterdiği hassasiyet ve yoğun ilgi nedeniyle marketler, müşterileri çekmek ve alışverişi artırmak amacıyla hediyelik ürünler kadar mutfak eşyaları, gıda, otomobil aksesuarları gibi birçok üründen oluşan indirim bölümleri oluşturdu.

Marketler, “ne alırsan” bölümlerinde ayrı kısımlar oluşturarak ürünleri 1, 2 ve 3 lira gibi sabit fiyatlardan satışa sunarken, tüketicilerin ilgisinin giderek arttığı bildirildi.

DÜŞEN FİYATLARA ALDANMAYIN

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, marketlerin tüketiciyi aldatmaya dönük kampanyalarını zaman zaman gündeme getirdiklerini söyledi.

“Ne alırsan 1 lira” bölümünde yer alan ürünlerin normal raflarında daha fazla fiyattan satılabildiğini ifade eden Göktaş, şunları kaydetti:

“Meyve suyunu ne alırsan 1 lira bölümüne koyuyorlar. Alıyorsunuz ama kasada fiyat 1,5 liraya çıkıyor. Birçok tüketici, parayı ödedikten sonra hangi ürüne ne kadar verdiğini kontrol etmiyor. Bazen de ne alırsan bölümüne konulan bir kısım ürünün fiyatı 2 lira olurken, normal rafında 1,35'e satılıyor. Kasada fark çıkmıyor ama aynı ürünü iki farklı fiyattan satabiliyorlar. Bu durumda haksız kazanç ortaya çıkıyor. Burada tüketici, hileli promosyonla aldatılıyor. Bazen, indirim sonucu oluşan fiyatlar öncekinden yüksek oluyor.”

Göktaş, bu tür aldatmaların Tüketiciye Koruma Kanununa göre suç olduğunu belirterek, “Denetim eksikliği olduğu için tüketici mağdur oluyor. Bu yüzden tüketicilerin alışverişlerden sonra fişlerini kontrol etmelerini istiyoruz. En azından raf ve kasa arasındaki fiyat farkını görüp itiraz haklarını kullansınlar” dedi.

Göktaş, kanunlara göre, alışverişlerde oluşan 2 farklı fiyatta, marketlerin tüketicinin lehine olan uygulamak zorunda olduğunu bildirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Hileli Promosyona Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement