Hürriyet'in Liderliğine 'Bağımsız Denetim' Onayı - Son Dakika
Ekonomi

Hürriyet'in Liderliğine 'Bağımsız Denetim' Onayı

Hürriyet\'in Liderliğine \'Bağımsız Denetim\' Onayı

Hürriyet Gazetesi, Net Satışlarını Pricewaterhouse Coopers'a (Pwc) da Onaylattı. Hürriyet, 14 Kasım 2009 Cumartesi Günü 551.290 Adet, 15 Kasım 2009 Pazar Günü 616.340 Adet ile (Bayi Satışına Göre) En Çok Satan Gazete de Oldu.

17.11.2009 03:52

Hürriyet Gazetesi, net satışlarını Pricewaterhouse Coopers’a (PwC) da onaylattı. Hürriyet, 14 Kasım 2009 Cumartesi günü 551.290 adet, 15 Kasım 2009 Pazar günü 616.340 adet ile (bayi satışına göre) en çok satan gazete de oldu.

HÜRRİYET Gazetesi’nin, açıkladığı satış rakamlarının doğruluğunu Pricewaterhouse Coopers (PwC) onayladı. Hürriyet Gazetesi, kamu kurumları ve özel kuruluşlara denetim hizmetleri veren Pricewaterhouse Coopers ile ekim ayında yaptığı sözleşme ile günlük satış adetlerinin doğruluğunu denetletmek üzere anlaştı. Pricewaterhouse Coopers, denetim çalışmaları sonucunda 26 Ekim-8 Kasım 2009 arasındaki Hürriyet Gazetesi’nin haftaiçi ve haftasonu ortalama satışlarıyla ilgili raporunu hazırladı.

Uluslararası standartlarda

Hürriyet Gazetesi Pazarlama Grup Başkanı Ayçin Bayraktaroğlu, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ile PwC (Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.) arasında Ekim 2009 tarihinde yapılan sözleşme ile, Uluslararası Denetim ve Güvence Stardatları Kurulu (International Auditing and Assurance Stardarts Board -IASB) tarafından yayımlanan Uluslararası Güvence Çalışmaları Standardı 3000 kapsamında bağımsız güvence çalışması ile tiraj denetimi başlatıldığını söyledi. Ayçin Bayraktaroğlu, bu çalışmanın Hürriyet Gazetesi’nin satışına ilişkin Ekim 2009 tarihi ile 3’er aylık dönemleri kapsayan raporlardan oluşacağını belirterek, “Çalışma ağırlıklı olarak Hürriyet Gazetesi’nin tirajının

(net satış) raporlamasına ilişkin sistem, süreç ve kontrollerin incelenmesi, analitik inceleme, bilgi toplama ve diğer gerekli inceleme yöntem ve tekniklerini kapsamaktadır” dedi.

Rapor kapsamında Hürriyet Gazetesi tiraj yönetim sürecinden sorumlu kişilerden bilgi alan PwC, kağıt kullanım bilgisinden hareketle gazete tirajı ile ilgili analiz, geçmiş tiraj bilgilerinden hareketle denetlenen döneme ait tirajın analizi, artış ve azalışların nedenlerinin araştırılması gibi analitik incelemeler de yaptı. PwC, yaptığı saha çalışmalarında örnekleme yöntemine göre üretim süreçleri gözlemlendi. Tirajın baskı makinelerinden çıkan gazete adetlerinin, üretim raporları ile doğrulanması, örnekleme yöntemine göre başbayi ve son satıcı ziyaretleri, benzer şekilde iade depoda gözlemleme yaparak iadelerin test edilmesini de gerçekleştirdi.

PwC tarafından yapılan denetim çalışmaları, Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu tarafından finansal olmayan bilgiler ile ilgili güvence çalışmalarına dair yayımlanan Uluslararası Güvence Çalışmaları Standardı 3000’e uygun olarak gerçekleştirildi.

Doğru belirleniyor

PwC’nin rapora ilişkin açıklaması şöyle: “Bağımsız sınırlı güvence tekniklerinin seçimi, Hürriyet Gazetesi tirajı (net satış) bilgisinin hata ve/veya hileden ve usulsüzlükten kaynaklanıp kaynaklanmadığı hususu da dahil olmak üzere önemli yanlışlık içerip içermediğine dair risk değerlendirmesini de kapsayacak şekilde, mesleki kanaatimize göre yapıldı. Çalışmalarımız ağırlıklı olarak Hürriyet Gazetesi tirajının (net satış) raporlanmasına ilişkin sistem, süreç ve kontrollerin incelenmesi, Hürriyet Gazetesi tirajı (net satış) yönetim sürecinden sorumlu kişilerden bilgi toplanması, analitik inceleme ve gerekli diğer inceleme yöntem ve tekniklerini kapsıyor.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Hürriyet'in Liderliğine 'Bağımsız Denetim' Onayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement