ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, önümüzdeki dönemde enerji güvenliğine dair yeni bir ajanda oluşacağını ve petrol ile doğalgaz kadar temiz enerji türlerinin de enerji güvenliğine katkı sunan önemli etmenler olduğunu belirtti.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Enerji Bakanları Toplantısı'nın başkanlığını yapan ve açılış konuşmasını gerçekleştiren Moniz, sözlerine Paris'teki terör olaylarını kınayarak başladı ve salondakileri bir dakikalık sessizliğe davet etti.
Moniz konuşmasında, enerji güvenliğinin uzun yıllardır odak noktası olduğunu ve bu durumun önemini sürdüreceğini dile getirdi.
Enerji güvenliğinin sağlanması için sadece petrol ve doğal gaz tedariği ile çeşitliliğinin yeterli olmayacağını aktaran Moniz, "Temiz enerji türleri, yenilebilir enerji kaynakları da enerji güvenliğinin sağlanmasında ayrılmaz parçalar haline geldi. Enerji güvenliğine yönelik artık yeni bir ajanda oluşuyor. Biz Amerika olarak 'devrim şimdi (revolution now)' diyoruz ve temiz enerji kaynaklarına ağırlık veriyoruz" ifadelerini kullandı.
IEA üye ülkelerinin bakan, bakan yardımcısı ve enerji firmaları temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Moniz katılımcılarının cevaplarını elektronik kumanda ile verdiği üç soru yöneltti.
"Düşük karbonlu enerjiye geçişte en iyi yol sizce nedir?" şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 53'ü "karbona fiyat biçmek" cevabını verirken, yüzde 21'i "enerji verimliliğinin teşvik edilmesi", yüzde 18'i "tutarlı ve uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi" yüzde 7,5'i ise "enerji piyasalarının şeffaf ve rekabetçi hale getirilmesi gerektiği' yönünde görüş belirtti.
Moniz'in yönelttiği "Benim ülkemde iklim politikalarına en büyük engel nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 31'si "yüksek maliyetler" cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 27'si soruyu "sosyal, politik ve ekonomik meselelere daha çok odaklanılması" diye yanıtlarken, yüzde 26'sı "siyasi desteğin olmaması", yüzde 15'i ise "iş dünyasının değişmeyen çıkarları" yanıtını verdi.
"Enerji teknolojisinde inovasyonu hızlandırmak neyi gerektiriyor?" sorusuna, katılımcıların yüzde 34'ü "inovasyon konusunda araştırma, geliştirme ve yaygınlaştırılma", yüzde 13,4'ü "özel sektör ve kamu temsilcilerinin de dahil olduğu uluslararası işbirliği", yüzde 12'si ise "kamu istikrarına güven" gerektiğini söylerken, yüzde 40'ı soruyu üç şıkkın da gerekli olduğu şeklinde yanıtladı.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol'un, Ajansın vizyonuna ilişkin konuşmasının ardından, Moniz tüm ülkelerin temsilcilerine düşüncelerini aktarmaları için 3'er dakikalık konuşma süresi verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun yaptığı konuşmada, enerji teknolojisinde inovasyonun, ekonomik büyüme ve enerji güvenliğini güçlendirmede ciddi öneme sahip olduğunu söyledi. Geliştirilen teknolojilerle daha az enerji kullanımının, karbondioksit emisyonlarının azaltılmasının mümkün olacağına işaret eden Alaboyun, enerji verimliliğinin en ucuz kaynak olduğunu vurguladı.
Alaboyun, iklim değişikliğiyle ilgili geliştirilen stratejilerin merkezinde enerji teknolojisi inovasyonunun olduğunu belirterek, "Yenilikçi enerji teknolojisinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için hem özel sektörün hem de kamunun sağlam bir irade göstermesi gerekiyor. İthalat bağımlısı ve hızla büyüyen ülkeler yerel fuel kaynaklarını kullanmak durumunda kalıyor. Yenilikçi enerji teknolojisi bu problem için bir çözüm olabilir" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › Iea Enerji Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?