İran Ürküttü, ABD'nin Stokları Düştü - Son Dakika
Ekonomi

İran Ürküttü, ABD'nin Stokları Düştü

İran Ürküttü, ABD\'nin Stokları Düştü

Petrol Fiyatları, Varil Başına 146 Dolarla Dün Yeni Rekorunu Kırdı.

04.07.2008 01:34

Petrol fiyatları, varil başına 146 dolarla dün yeni rekorunu kırdı. Petrol fiyatının artışında, ABD stoklarındaki düşüş, İran’da artan tansiyon, zayıf dolar ve orta vadede arz ve talep dengesiyle ilgili endişelerin etkili olduğu belirtiliyor. Morgan Stanley’nin 4 Temmuz için ’petrolün 150 dolara çıkacağı’ tahmininin gerçekleyip gerçekleşmeyeceği de merak ediliyor.

PETROL fiyatı dün de rekor çıkışını sürdürerek, 146 doları geçti. Petrol fiyatının artışında, ABD stoklarındaki düşüş, İran’da artan tansiyon, zayıf dolar ve orta vadede arz ve talep dengesiyle ilgili endişelerin etkili olduğu belirtiliyor. Londra’da, Brent tipi ham petrol ağustos sevkiyatı için gün içi rekoru olan varil başına 146.34 dolara çıktı. New York’ta ise, West Texas Intermediate ham petrolü de varil başına 145.43 dolar oldu. Bu yükselişle petrol fiyatlarındaki dalgalanma ocak ayından beri yüzde 55 artmış oldu.

150 dolar olacak tahmini

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 146.34 dolara çıkarken, bugün petrolün varilinin 150 dolara çıkacağı tahmininin tutup tutmayacağı da merak ediliyor. Morgan Stanley yatırım bankası 6 Haziran’da, ham petrol fiyatlarının Asya’da petrole olan güçlü talep ve yatırımların azalması nedeniyle 4 Temmuz’da 150 doları bulabileceğini tahmin etmişti.

Arz ve talep yükseltti

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, yaptığı konuşmada petrolün artışının ardındaki nedenin arz ve talepteki yükselme olduğunu söyledi. Paulson, Londra’da yaptığı konuşmada, "Küresel üretim ve kapasite, son on yılda hatırı sayılır derecede artmadı. Talep ise büyümeye devam etti" dedi. Arz ve talebin dengesizliğiyle ilgili endişeler, bu hafta başında Uluslararası Enerji Ajansı’nın OPEC dışındaki arzın gelecek beş yılda çok zor büyüyeceğini söylemesi üzerine kötüleşti.

ABD dolarının zayıflığı, son iki ayda Euro karşısında en düşük seviyesinde yer alırken, aynı zamanda petroldeki fiyat artışına katkı sağladı. Ayrıca petrol piyasası Atlantik’teki üç alandaki tropikal fırtınalarla ilgili hava gelişimine bakıyor. Fakat işlemciler, fırtına riskinin petrol zengini Meksika Körfezi’ne ulaşmasını zayıf görüyor.

ABD’de stoklar azaldı

Bazı işlemciler fiyatın yükselişinin bittiğini ve pazarın bir doğrulama için olgun olduğunu söyledi. Fakat bazıları ham petrol stoklarında devam eden darlığa işaret ediyor. ABD Enerji Bakanlığı, ülkedeki ham petrol stoklarının geçen hafta tahmin edilenden daha fazla düştüğünü kaydetti. Ham petroldeki ticari envanter 2 milyon varil düşerek 299.8 milyon varil oldu. Bu bir yıl önceki 353.9 milyon varilin altında yer alıyor.

Petrolden, düşük dolar sorumlu değil

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, dünyada siyasetçiler artan enflasyon ve düşük büyüme ile mücadele ederken, yükselen petrol fiyatlarından değeri düşük ABD dolarının sorumlu tutulamayacağını söyledi. Paulson, Londra’da İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling ve İngiliz bankacılar ile yaptığı toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Doların çok küçük bir etkisi var. Bakıldığında, Şubat 2002’den bu yana dolar yaklaşık yüzde 24 değer kaybetmiş. Petrol ise yüzde 500’den fazla yükselmiş" dedi. Paulson ve Darling, ABD ve İngiltere’nin acilen petrole bağımlılığını azaltması, enerji ithalatını kısmaı gerektiğini belirttiler.

Naimi: İhtiyaç olursa üretimi artırırız

İSPANYA’nın başkenti Madrid’de yapılan 19. Dünya Petrol Kongresi’ne katılan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi, Suudi petrolünü alan müşterilerin şu anda arzdan memnun olduğunu, üretimi artırma planları olmadığını söyledi. Ali Naimi, ancak ihtiyaç olması halinde petrol üretimini artırmayı gözardı etmeyeceklerini belirtti. Ali Naimi, petrolün fiyatının 150 doları bulup bulmayacağı sorusuna, "Eğer bunu bilseydim, Las Vegas’da olurdum" yanıtını verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İran Ürküttü, ABD'nin Stokları Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement