Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunca (TİSK), iş sağlığı ve güvenliğinde, kurallara uyan işletmelerin etkin teşviki ve uymayanların süratle cezalandırılmasının, güvenlik kültürünün yaşamın her alanına yerleşmesi yolunda önemli bir adım olacağı belirtildi.
TİSK'ten yapılan açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, iş sağlığı ve güvenliği alanında "kurallara uyanların ödüllendirilmesi, uymayanların cezalandırılması" ve güvenlik kültürünün artırılması yönündeki değerlendirmelerinin önemli olduğu ifade edildi.
Yaşanan iş kazalarında sorunun mevzuat eksikliğinden değil, mevzuatın etkin şekilde uygulanamamasından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, mevzuatın uygulanma kapasitesinin artırılması için iş yerlerinde kamunun rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiği görüşüne yer verildi.
Her trajik ve büyük boyutlu iş kazası sonrasında hukuki ve cezai düzenlemelerin biraz daha ağırlaştırılması gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda idari para cezaları zaten çok yüksektir. İdari para cezalarında ciddi artış olacağı yönündeki açıklama tereddütle karşılanmaktadır. Cezalardaki artış, istihdam edilen işçi sayısına paralel bir artış olmamalıdır. Bu yaklaşım, iş sağlığı ve güvenliği cezasına ilave olarak bir çeşit istihdam cezası anlamını taşıyacaktır ki bu doğru değildir.
Mevzuat, yargı kararları ve kamuoyunda geliştirilen ön yargılar işvereni 'her durumda kusurlu' kabul etmektedir. Bu yaklaşım, gereğini yapan işverenlerle yapmayanları bir tutmakta ve bazı işverenleri önlem almaktan caydırmaktadır. Kaza, üçüncü kişilerin davranışları sonucunda yahut kaçınılmaz durumlarda olsa dahi işveren kusurlu sayılmaktadır. Bu durumda, getirilecek teşviklerin etkinliği konusunda endişelerimiz bulunmaktadır."
"Örnek uygulamalar sürdüren iş yerleri de var"
Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği alanında dünya ölçeğinde örnek uygulamalar sürdüren iş yerleri bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu örnek iş yerlerinin etkin biçimde desteklenmesinin önemine işaret edildi. İş sağlığı ve güvenliğini işveren zorunluluğunun ötesinde insani değer perspektifinde ele alan işletmelerin yarattığı farkın ve bu yönde yapılan çalışmaların sadece işverenler tarafından değil, tüm sosyal paydaşlarca kamuoyu ile daha etkin şekilde paylaşılması gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Konfederasyonumuz ve üye işveren sendikalarımız meslek standartları ve yeterlilik belgeleri konusunda bugüne kadar örnek ve öncü çalışmalar yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Açıklamalarda yer alan mesleki yeterlilik belgelerinin önemini vurgulayan hususlar memnuniyet vericidir. Bugüne kadar mesleki yeterlilik sisteminde görev üstlenen kuruluşlar ve belge sahibi işçileri çalıştıran işverenler için de etkin teşvikler yürürlüğe girmelidir.
Önümüzdeki dönemde açıklamalar çerçevesinde yapılacak çalışmaların, işletmelerin ihtiyaçlarını ve gerçeklerini göz ardı etmeden, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sayın Başbakanımızın belirttiği üzere sosyal taraflarla birlikte yürütülmesi önemlidir. TİSK olarak üzerimize düşeni yapmaya her zaman olduğu gibi bugün de hazırız." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › İş Güvenliği Eylem Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?