SEMRA ORKAN - TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Koordinatörü Bilge Beller Özçam, İstanbul- İzmir otoyol projesinin bölgeye turizm, sanayi ve konut sektörlerinden yatırımcı çektiğini belirterek, "Bölgedeki arsa ile konutlar yola olan cephe ve mesafesine göre metrekare başına 400-600 lira arasında alıcı buluyor. Otoyol inşaatının sonlarına doğru fiyatların 1.000 lira mertebelerine kadar çıkacağı tahmin ediliyor" dedi.
AA muhabirine İstanbul-İzmir otoyol projesinin bölgedeki gayrimenkul piyasasına etkisini değerlendiren Özçam, projenin 2023'e kadar ülke genelinde yapılması planlanan 12 otoyol projesinden biri olduğunu, İstanbul-İzmir arasındaki mesafeyi 3,5 saate indireceğini belirterek, projenin Avrupa'da en büyük, dünyada ise ikinci en büyük altyapı projesi olduğunu söyledi.
Özçam, toplam maliyeti 16 milyar lira civarında tahmin edilen projede öncelikli hedefin 2015'e kadar İstanbul-Bursa güzergahının bitirilmesi olduğunu belirterek, projenin 7 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.
İstanbul'dan başlayan Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir illeri üzerinde ilerlemesi planlanan otoyol projesinin, Marmara ve Ege bölgelerinin erişilebilirliğini artıracağını ve ticari faaliyetleri olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan Özçam, " Otoyol, mevcut Bursa çevre yolundan sonra Bursa- Karacabey kavşağından başlayarak, Susurluk'un kuzeyinden geçip, Balıkesir'e ulaşacak. Devamında Balıkesir'in batısından güneye yönelip, Savaştepe, Soma, Kırkağaç ilçelerinin yakınlarından geçerek, Turgutlu çevresinden batıya yönelecek. İzmir- Uşak devlet yoluna paralel olarak Kemalpaşa ilçesinin kuzeyinden ilerleyip, İzmir çevreyolu üzerindeki Anadolu Lisesi Kavşağına bağlanacak" diye konuştu.
Özçam, projenin yapım işleri sorumlulukları açısından Gebze- Orhangazi, Orhangazi-Bursa, Bursa-Susurluk, Susurluk-Balıkesir, Balıkesir-Kırkağaç, Kırkağaç-Manisa ve Manisa-İzmir olmak üzere toplamda 7 ayrı kesime bölündüğünü vurgulayarak, aşamalı yapım doğrultusunda Gebze- İznik Gölü ile Bursa-İzmir şekliyle 2 faza bölündüğünü, birinci fazın 2015, ikinci fazın ise 7 yıllık yapım süresi içerisinde tamamlanacağını dile getirdi.
"Arsa satış değeri metrekare başına 200-250 lira aralığından gerçekleşiyor"
Özçam, İzmir'de kısmen, Kemalpaşa ilçesinde ise somut olarak arsa fiyatlarının arttığını, ancak diğer ilçelerde otoyol geçişine bağlı artışların henüz gerçekleşmediğini belirterek, Kemalpaşa ilçesi genelinde otoyol güzergahının güney kesiminde kalan bölgenin sanayi imarlı arsalardan ve tarım alanlarından oluştuğunu, mevcutta arsa satış değerinin metrekare başına 200-250 lira aralığından gerçekleştiğini, otoyol bağlantı bölgelerinde yaklaşık yüzde 10 değer artışı olduğunu söyledi.
Tarla vasıflı taşınmazların bölgedeki satış değerlerinin metrekare başına 10-15 lira otoyol bağlantı kısımlarında ise yaklaşık yüzde 60 arttığını, otoyol güzergahı üzerinde bulunan Bornova, Karşıyaka ve Çiğli ilçelerinde ise henüz gayrimenkul piyasasının söz konusu otoyol projesinden etkilenmediğine dikkati çeken Özçam, yapılacak otoyol projesinin birçok farklı sektör için fırsatlar yaratacağını ve yatırımları bölgeye çekeceğini belirtti.
Özçam, projenin uzun vadeli bir altyapı yatırımı olması sebebiyle bölgeye turizm, sanayi ve konut sektörlerinden yatırımcı çektiğini, somut olarak İzmir içerisinde otoyol güzergahına bağlı olarak gayrimenkul değerlerinde ciddi bir artışın henüz gerçekleşmediğini dile getirdi.
Projenin Bursa ayağında ise Bursa merkez için mevcut durumda bir çevre yolunun bulunması ve otoyol projesinde mevcut yolun kullanılacak olmasının ekonomik anlamda gayrimenkul sektörü üzerinde ciddi bir hareketlenme yarattığını anlatan Özçam, projenin Yalova genelinde ise kamulaştırma çalışmalarını ön plana çıkardığını kaydetti.
Özçam, İzmir-İstanbul Otoyolu güzergahı içinde kamulaştırılacak alanda kalan taşınmazların konumlarına, imar durumlarına, yola olan cephe ve mesafesine göre kamulaştırma bedellerinin, Çavuşçiftliği mevkiinde metrakare başına 350-2.250 lira, Harmanlık mevkiinde 400-1.120 lira, Söğütlüpınar mevkiinde 450-550 lira, Hersek mevkiinde 400-600 lira bedel aralığında gerçekleştiğini ifade etti.
Kamulaştırma fiyatlarının bölge piyasası için özellikle bazı bölgelerde rayiç bedelin çok üzerinde olduğuna vurgu yapan Özçam, bölgedeki arsa ile konutların yola olan cephe ve mesafesine göre metrekare başına 400-600 lira arasında alıcı bulduğunu, ancak otoyol inşaatının sonlarına doğru fiyatların 1.000 lira mertebelerine kadar çıkacağının tahmin edildiğini belirtti.
"Proje, bölgede sanayileşmeye ve istihdama da katkı sağlayacak"
Özçam, projenin İzmit-Körfez geçişiyle bağlantılı olarak, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluna ilişkin yılda 870 milyon lira tasarruf sağlayacağına, İstanbul-İzmit ve İzmit-Yalova güzergahındaki sanayi kuruluşlarının lojistikle ilgili sıkıntılarının aşılmasında etkili olacağına dikkati çekerek, projenin Körfez'in İzmit-Yalova aksında sosyal gelişmeyi gündeme getireceğini, sanayileşme ve istihdamda buna paralel bir artış olacağını söyledi.
Karamürsel-Yalova-Orhangazi aksında, sanayi ve konut alanlarında önemli büyümelerin olacağını, bunun yanı sıra söz konusu projenin tamamlanması düşünülen 7 yıllık sürede ciddi anlamda göç olacağını anlatan Özçam, İstanbul-İzmir Otoyol Projesi'ne ilişkin olarak, Bursa'nın, otoyolla İstanbul ile İzmir gibi iki önemli büyük şehre ulaşımının kısalmasıyla kentte ticari, ekonomik ve sosyal yönden değişim yaşanacağını kaydetti.
Özçam, Bursa'nın alternatif bir ulaşım ağına sahip olmamasının önemli bir eksiklik olduğunu dile getirerek, projeyle birlikte Bursa'nın önündeki engellerin kalkacağını, çok önemli bir ulaşım ağının parçası haline geleceğini, İzmir ve İstanbul bağlantılarının daha da hızlanacağını ifade eden Özçam, Bursa'nın, otoyolla İstanbul ile İzmir gibi iki önemli büyük şehre ulaşımının kısalmasının kentin ticaret, ekonomi ve turizmine önemli katkılar sağlayacağını kaydetti. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › İstanbul, İzmir ve Bursa'ya Otoyol Bereketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?