Vakıf tarafından kadınların ekonomi ile iş gücüne katılımını teşvik etmek amacıyla oluşturulan ve çalışanlarının tümünün kadınlardan oluştuğu mağazalar, İstanbul, Şanlıurfa, Nevşehir, Antalya, Balıkesir, Gaziantep ve Adana olmak üzere 7 ilde hizmete girdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Atatürk Bulvarı üzerindeki mağazanın açılışında, kalkınma yolculuğuna kadınıyla, erkeğiyle gidilmesi gerektiğini söyledi.
Toplumun yarısının aklının, duygusunun, düşüncesinin ve kapasitesinin yok sayılması halinde Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın 10'uncu ekonomisine ulaşılamayacağını vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
"O yüzden biz 76 milyonun gücünü kullanmak zorundayız. Her yaşta, her fikirde, herkesten alacak çok dersimiz var, öğrenecek çok şeyimiz var. Çok yüksek bir potansiyelimiz var. Bizim en büyük gücümüz yetişmiş insan gücümüz. O yüzden bakanlık döneminde de bunu çok önemsedik ve önce kadın dediğimizde hangi alana beslememiz gerektiğine çalıştık. Eğer eğitemezseniz sağlıklı bir şekilde yetiştiremezseniz ruh sağlığı, beden sağlığı, özgüven kendi içerisinde de bütün dezavantajlı gruplar bu duyguyu yönetemezse bunda da başaramayız."
YASA KADAR ZİHİNLERDE ÖNEMLİ
Şahin, yasa kadar zihinlerinde önemli olduğunu vurgulayarak, "Bugün hamdolsun 76 üniversiteye, 99 üniversite ilave ederek, her şehirde bir üniversite kurarak, kızlarımızın okul öncesi eğitimden, üniversite hayatı boyunca fırsatlara ulaşmasını sağladık. Ve gördüğümüz bir rakam var üniversiteyi bitiren kızlarımızın yüzde 70'i eğitim hayatımızın içerisine girmeye başladı" diye konuştu.
Üniversiteye giden kız oranının yüzde 15'den yüzde 35'lere kadar çıktığına işaret eden Şahin, kalkınma yolculuğunun eğitimde de devam ettiğini ifade etti.
Sağlıkta yaşanan dönüşümlere de değinen Şahin, doğan her çocuğun sigortalı olmasının anne ve bebek ölüm hızı oranını azalttığını belirterek, yapısal dönüşümün en çok kız çocukları, kadın ve anneleri etkilediğini söyledi.
Kadın istihdamının önemi hakkında da bilgi veren Şahin, şunları kaydetti:
"Çünkü bilgi ve teknoloji çağındayız. Kadın ne kadar duygu düşünceyse, ne kadar fedakarlıksa o kadar akıldır. Hiç unutmamamız gerekir. Akıllı teknoloji kullanacaksak eğer biz bilgi ekonomisi olacaksak akıllı ekonomiyi yöneteceksek, dünya buraya gidiyorsa, biz mutlaka bu potansiyeli kullanmamız lazım. İşte o yüzden burada da çok sevindirici rakamlar var. İstihdam da kadın oranı yüzde 20'lerden bugün hamdolsun yüzde 30'lara yaklaştı."
KADINLARIN GÜCÜNE TEKNOLOJİK DESTEK
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel de, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi ve güçlü bir toplum için kadınların ekonomik hayatta eşit konuma getirilmesi gerektiğini söyledi.
İyi bir gelecek için Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etme vizyonu doğrultusunda geçen yıl ilan edilen "Dijital Dönüşüm Hareketi"ni anlatan Süel, şu bilgileri verdi:
"Vodafone Türkiye olarak, Dijital Dönüşüm Hareketi'nin üç ana bileşeninden birini, toplumsal gelişim için yaptığımız sosyal yatırımlar oluşturuyor. Bu kapsamda, ülkemizin toplumsal gereksinimleri doğrultusunda, uzun vadeli projeler geliştirip hayata geçiriyoruz. Kadınlar, sosyal ihtiyaçlar haritamızın en önemli odağını oluşturuyor. Ülkemizin sürdürülebilir büyümesi, güçlü bir toplum ve güçlü nesiller için kadının ekonomik hayatta eşit konuma getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kadınların gücüne teknolojiyle güç katarak, sosyal ve ekonomik hayattaki varlıklarını artırmayı hedefliyoruz."
İstanbul, Şanlıurfa, Nevşehir, Antalya, Balıkesir, Adana ve Gaziantep'te açılışı yapılan mağazalarının yatırımcılarının kadın olduğunu belirten Süel, Vodafone olarak kadınların güçlenmesine yönelik çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.
Konuşmaların Ardından Başkan Şahin, Süel ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, mağazanın açılış kurdelesini kesti.
Son Dakika › Ekonomi › İstihdamda Kadın Oranı % 20'lerden %30'lara Yaklaştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?