İTO'dan yapılan açıklamaya göre, İTO, 2016 yılını ihracat yılı ilan ederken, Türkiye de 2016-2017 yılları için ihracatta 15 hedef pazar belirledi. Bu pazarların başında ABD geliyor. İTO üyelerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen seminerde, konunun muhatapları, ABD'deki iş olanakları ve bundan yararlanma fırsatlarını anlattı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Neil Pickett, "ABD'de Nasıl Yatırım Yapılır?" konulu bir sunum yaptı.
Her kültürün farklı olduğunu belirten Pickett, ABD'de iş bitirme tarihine çok önem verildiğini vurguladı.
Dünyadaki Ar-Ge harcamalarının yüzde 30'unun ABD'de yapıldığını belirten Pickett, fikri sınai mülkiyet haklarının çok sıkı korunduğunu ve hükümetin, yabancı firmaları ABD'ye çekmek için çalıştığını söyledi.
Pickett, yüzde 51 oranında ABD menşeli olan ürünlerin Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) sayesinde Kanada ve Meksika gibi ülkelere ayrıcalıklı olarak satılabildiğini, ABD'de yapılan yatırımların yüzde 25'inin yeniden ihracat yoluyla farklı pazarlara yöneldiğini de kaydetti.
Pickett, Orta ve Güney Amerika'ya yapılacak ticarette de ABD'nin önemli olduğuna dikkat çekti.
Yabancı firmaları ABD'ye çekmek için sadece hükümetin değil eyaletlerin de çalıştığını belirten Pickett, "Eyaletler yatırım çekme konusunda birbirleriyle rekabet halinde. Biz de ticaret ateşeleri olarak ABD Ticaret Bakanlığına bağlıyız. Yatırım konusunda ofisimizde sizlere yardımcı olmak için bekliyoruz. Yapacağınız üretimlerde söz konusu ürün için belli bir şehir adı vermektense, uygun bölgeye yönlendirmeyi doğru buluyoruz. Bilgi, araştırma, danışmanlık, küme haritalaması yöntemleri konusunda sizlere hizmet sunuyoruz." dedi.
Pickett, ABD'de yatırım düşünenlerin başkonsolosluğa başvurabileceklerinin altını çizdi.
"ABD'DEKİ HER BİR EYALET, DIŞARIDAN GELECEK FİRMALARLA ÇALIŞMAK İÇİN İSTEKLİ" İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Patrick Fitzgerald ise ABD pazarında vergi kriterleri ve kültürel özelliklerin önemli olduğuna dikkati çekerek, şirketlerin yereldeki mevzuatı bilen kişilere ihtiyaç duyduğunu belirtti.
ABD'nin her bir eyaletinin, dışarıdan gelecek firmalarla çalışmak için çok istekli olduğunu belirten Fitzgerald, "Hatta eyaletler bu konuda kendi aralarında rekabet ediyor. Öne çıkmak için vergi, teşvik, kredi programları, istihdam kolaylıkları sunuyorlar. Birkaç eyalet, dışarıdan gelecek şirketler için sıfır vergi uygulamayı planlıyor. Virginia eyaleti yüzde 0,5 kurumlar vergisi uyguluyor. Buna benzer teşvik programları var. KOBİ'lerin de bunlardan faydalanmaları lazım." şeklinde konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › İto, ABD'deki İş Fırsatlarını Masaya Yatırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?