Kadın Ceo'da Dünya İkincisiyiz - Son Dakika
Ekonomi

Kadın Ceo'da Dünya İkincisiyiz

Kadın Ceo\'da Dünya İkincisiyiz

Generali Grubu, 2013 yılında 66 milyar euro toplam prim geliriyle dünyanın önde gelen sigorta şirketleri arasında yer alıyor.

03.07.2015 03:30

Generali Grubu, 2013 yılında 66 milyar euro toplam prim geliriyle dünyanın önde gelen sigorta şirketleri arasında yer alıyor. Grup, dünya çapında 77 bin çalışanıyla, 60'dan fazla ülkeye ve 65 milyon müşteriye hizmet veriyor. Generali Sigorta ise 150 yılı aşkın süredir Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

Generali Sigorta CEO'su Mine Aydın Ayhan, "Kadın istihdamını iki katına çıkarmadan büyük ekonomilerin arasına giremeyiz. Kadın yönetici olmanın önündeki engel ise sanıldığı gibi erkekler değil biz kadınlarız. Kadın yöneticiler olarak çabuk pes etmemeli ve belli bir konumu kabullenip bırakmamayı öğrenmeliyiz" diyor.

Generali Grubu CEO'su Mine Aydın Ayhan, kariyer yolculuğuna yeni başlayan gençlere ise şu tavsiyelerde bulunuyor: "Karşınızdakini dinlemeyi öğrenin. Üniversitede mutlaka farklı sektörlerde staj yapın. Herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışın. Sorunları kişiselleştirmeyin. Sırf hayatta olduğunuz için kendinizi zengin ve başarılı olarak görün."

Türkiye'de kadın çalışanların oranının yüzde 27, kadın CEO oranının ise yüzde 12 olduğuna dikkat çeken Ayhan'ın kadın istihdamıyla ilgili yaptığı yorumlara kulak verelim:

Kadın çalışan iki katına çıkmalı

"Ülkemizde kadın çalışanların oranı yüzde 27. Bu oran Avrupa'da iki katı. Bu oranın yüksek olması, sadece kültürel gelişmişliğin bir göstergesi değil. Bu oranın yüksek olması, ekonominin büyümesi için de önem taşıyor. Ülkemiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmek istiyorsa işgücünün artması gerekiyor. Kadın çalışanlar şimdiki oranın iki katına çıkmazsa bu büyüme gerçekleşemeyecek."

Ülkemizde kadın CEO oranı %12

"Ülkemizde kadın CEO oranı yüzde 12; yani 100 CEO'nun 12'si kadın. Ama çok şaşıracağınız bir oran vereceğim; bu oranla dünya ikincisiyiz. Yani dünyada en gelişmiş ülkelerde bile kadın çalışan sayısı çok olduğu halde üst düzey yönetici kadın sayısı çok düşük. Örneğin Generali Grubunda 65 ülkenin CEO'ları içinde 4 ay öncesine kadar tek kadın CEO bendim. Şu an 3 kişi olduk."

Kadınların önündeki engel yine kadınlar

"Kadın yönetici oranının düşük olmasının sebebi erkekler olarak görülüyor. Ben de geçen seneye kadar böyle düşünüyordum. Ancak geçen sene yurtdışında pek çok konferansa katıldım. Çalışmalar; bunun sebebinin sadece erkekler olmadığını gösteriyor. Araştırmalar; kadınların üst düzey yönetici olma yolunda çabuk pes ettiklerini, belli bir seviyede bırakmayı kendilerinin seçtiğini gösteriyor. Genç kızlarımızın her birine, geleceğin CEO'su olmasının mümkün olduğunu unutmamasını, bu doğrultuda hiç pes etmeden ilerlemelerini tavsiye ederim."

Kadınım diye tünele girmemi istemediler

"Bana en çok sorular soru şudur; bir kadın yönetici olarak bugüne kadar ne tür zorluklar yaşadınız? Ben de hep aynı komik anımı anlatırım. İnşaat sigortaları konusunda uzman olarak çalıştığım yıllarda bir tünel inşaatının sigorta çalışmasını yapmak ve riskleri yerinde görüp tespit etmek amacıyla inşaat sahasına gittim. Toplantı sonucunda şantiye şefine bir de hala inşaat halinde olan tünele girmek istediğimi söyledim. Ancak şantiye şefi çeşitli bahaneler bularak bir türlü içeri girmeme izin vermiyordu. Ben de şüphelendim, 'demek ki sakladıkları bir durum var' diyerek daha çok ısrarcı oldum. En sonunda kendisi bana şöyle dedi; 'Kadınların tünel inşaatına girmesi uğursuzluk getirir derler, bu sebeple girmenizi istemedim.' Ben tabii ki tünele girdim ve tünel hala sapasağlam duruyor."

Gençlere 5 tavsiye

>Dinleyin: Benim de hala tam olarak başardım diyemeyeceğim ve üzerinde çalıştığım çok önemli bir konu var: Dikkatle ve kendini vererek dinlemek. Çok basit gibi görünen ancak yapılması çok zor olan bir şeydir dinlemek. Hem iş hayatımda hem de özel hayatımda çok dikkatle dinlemeyi başarmak için hala çok çalışmam lazım.

>Staj yapın: Üniversite 3. sınıfta Tarsus Amerikan Koleji mezunu bir abimiz sayesinde Yapı Kredi Sigorta'da staj yapmaya başladım. Mezuniyetimden sonra o şirkette en alt seviyede ise başladım. Bundan sonrasını tahmin edeceğiniz gibi; çok çok çalıştım, hep iyi niyetli oldum, hiç pes etmedim ve sürekli kendimi geliştirmeye çalıştım. Bu nedenle gençlerimize üniversite yıllarında farklı sektörlerde ve şirketlerde staj yapmasını öneriyorum.

>Okuyun, öğrenin: Bugüne kadar yüzlerce kişisel gelişim kitabi okudum. Bir de çeşitli kategorilerde başarılı olmuş kişilerin biyografi lerini okurum. Kişisel gelişimin ve öğrenmenin sonu olmadığını düşünüyorum. Yaşı ne olursa olsun, belli bir konuda benden daha çok bilgisi olan herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışırım.

>Kişiselleştirmeyin: Sizlere de önereceğim Kadir Özer'in Stresle Başa Çıkma kitabının bir bölümünde hiçbir şeyi kişiselleştirmemeyi öğrendim. Bunu her an uygulamaktayım. Örneğin, trafi kte birisi korna çalsa veya bir iş arkadaşım sert ve kötü bir mail yazmış olsa; bunun benimle ilgili değil, o kişinin o anki algısı veya sıkıntılı bir durumda olmasından kaynaklandığını düşünürüm. Hiçbir şeyi kişiselleştirmem.

>Şükredin: Yıllar önce bir şanssızlık sonucu üç hafta komada kaldıktan sonra hayata dönmüş olmam sebebiyle sırf hayatta olduğum için kendimi dünyanın en zengin ve en başaralı insanı olarak görürüm.

Kaynak: Dunya.com

Son Dakika Ekonomi Kadın Ceo'da Dünya İkincisiyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement