Kamu Haznedarlığı Tebliği Kapsamındaki Kuruluşların Kaynaklarını Verimli Kullanmasına Yönelik... - Son Dakika
Ekonomi

Kamu Haznedarlığı Tebliği Kapsamındaki Kuruluşların Kaynaklarını Verimli Kullanmasına Yönelik...

Kamu Haznedarlığı Tebliği Kapsamındaki Kuruluşların Kaynaklarını Verimli Kullanmasına Yönelik...

Kamu haznedarlığı genel tebliği kapsamındaki kuruluşların kaynaklarını etkin ve verimli kullanmasına yönelik esaslar belirlendi Hazine Müsteşarlığı dışında kalan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri; kendi bütçeleri veya tasarrufları altında...

11.09.2013 08:57

Kamu haznedarlığı genel tebliği kapsamındaki kuruluşların kaynaklarını etkin ve verimli kullanmasına yönelik esaslar belirlendi Hazine Müsteşarlığı dışında kalan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri; kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını TCMB veya muhabiri olan bankada açılacak TL cinsi vadesiz hesaplarda tutacak. Dış alımlar veya yurtdışından temin edilen krediler nedeni ile döviz cinsinden ödeme veya yükümlülükleri olması veya Avrupa Birliği tarafından sağlanan ve döviz cinsinden izlenmesi gereken hibe anlaşmaları ile çeşitli faaliyetler kapsamında uluslararası örgütler tarafından hesaplarına döviz cinsi aktarım yapılması durumunda sadece bu işlemlerle sınırlı olmak kaydıyla vadeli veya vadesiz döviz tevdiat hesabı açtırabilecek.Bugüne kadar yapılmış protokoller sürelerinin bitimine kadar uygulanacak.

Hazine Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı'nın Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, kapsamda yer alan kurumların mali kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ve izlenebilmesini teminen Kamu Haznedarlığı uygulamasına ilişkin esas ve usulleri belirlemeyi amaçlıyor. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumları, kamu iktisadi teşebbüsleri, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tebliğ hükümlerine tabi olacak. Ayrıca tebliğ kapsamdaki kuruluşların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri,bu kurumlarca fon, hesap, özel hesap, havuz ve benzeri adlarla açılmış olan veya yönetilen her türlü banka hesabı da kapsama girecek.

-UYGULAMA VE KULLANILACAK ARAÇLAR-

Hazine Müsteşarlığı dışında kalan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri; kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını TCMB veya muhabiri olan bankada açılacak TL cinsi vadesiz hesaplarda tutmakla yükümlü olacak. Dış alımlar veya yurtdışından temin edilen krediler nedeni ile döviz cinsinden ödeme veya yükümlülükleri olması veya Avrupa Birliği tarafından sağlanan ve döviz cinsinden izlenmesi gereken hibe anlaşmaları ile çeşitli faaliyetler kapsamında uluslararası örgütler tarafından hesaplarına döviz cinsi aktarım yapılması durumunda sadece bu işlemlerle sınırlı olmak kaydıyla vadeli veya vadesiz döviz tevdiat hesabı açtırabilecek.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince afet nedeniyle toplanan nakdi bağış ve yardımlar ile özel kanunların verdiği yetki çerçevesinde belli bir kamusal amaca özgülenmek suretiyle fon, hesap, özel hesap, havuz ve benzeri adlarla açılan veya yönetilen her türlü banka hesaplarında tutulan kaynaklar bu maddenin ikinci fıkrasında sayılan esaslar çerçevesinde değerlendirilecek.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kurumlar kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını kamu sermayeli bankalarda açtıracakları hesaplarda değerlendirecek. Sözkonusu hesaplarda değerlendirecekleri araçlar şöyle olacak:

"-TL cinsi vadesiz veya vadeli mevduat,

-Gerekli görülmesi halinde ve ihtiyaçları ölçüsünde döviz cinsi ödemeleri için vadeli veya vadesiz mevduat,

-İhale, doğrudan satış, ihale öncesi rekabetçi olmayan teklif ya da ikincil piyasadan doğrudan repo ya da ters repo yoluyla temin etmek suretiyle 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Müsteşarlıkça ihraç edilen borçlanma senetleri veya kira sertifikaları.

Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ödeme ve Tahsilat İşlemlerinin Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslardaki hükümler saklı kalmak kaydı ile Kurumlar; faaliyetleri kapsamında yaptıracakları tahsilat ve ödeme işlemleri için yurtiçinde yerleşik diğer bankaları ve Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.'yi de kullanabilir. Gerçekleştirilen tahsilat tutarlarının, özel kanunların verdiği yetki kapsamında yapılan düzenlemelerde yer alan hükümler saklı kalmak kaydı ile takip eden işgünü içinde ilgili kurumun kamu sermayeli bankadaki hesabına aktarılması zorunlu olacak."

-KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE NEMALANDIRMA-

Kurumlar kısa vadeli kaynaklarını, vadesiz veya vadeli mevduat ile repo ve ters repo araçlarını kullanarak değerlendirecek. Kısa vadeli kaynaklar için uygulanacak vadeli mevduat faiz oranı TCMB'nin politika faiz oranı olarak ilan ettiği 1 hafta vadeli repo veya ters repo ihale faiz oranından düşük olamayacak. Vadeli mevduat faiz oranı piyasada oluşan benzer vadedeki DİBS faiz oranından daha düşük olamayacak.

-KURUMLAR MALİ KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ HERHANGİ BİR MENFAAT TEMİN EDEMEYECEK-

Kurumlar mali kaynaklarının değerlendirilmesinde faiz veya kar payı dışında ayni ya da nakdi herhangi bir menfaat temin edemeyecek. Kurumların aylık ve ücret ödemeleri ile faaliyetleri kapsamında bankalara yaptırdıkları tahsilat ve ödeme işlemlerine ilişkin olarak sağladıkları havale, elektronik fon transferi (EFT), para transferi ve benzeri bankacılık hizmetleri için yapılan protokoller kapsamında ortaya çıkan ücret ve hizmet bedellerinin bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. tarafından üstlenilmesi bu kapsamında değerlendirilmeyecek. Bu Tebliğin yürürlük tarihinden önce yapılmış olan protokoller sürelerinin bitimine kadar uygulanmaya devam edilecek.

-İSTİSNALAR VE MUAFİYETLER-

Kamu sermayeli bankalar, vakıflar, özel kanunla kurulmuş kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları, kefalet ve yardımlaşma sandıkları, dernekler, federasyonlar, muhtarlıklar, kurumların eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, yemekhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal ve destek amaçlı tesislerinden yararlanan personelinden alınan yemek, konaklama ve diğer hizmet bedellerinin bulundurulduğu ve söz konusu tesislerin nam ve hesabına açılmış olan banka hesapları, yılı bütçeleri ile tahsis edilen örtülü ödenekler ile ilgili olarak açtırılan banka hesapları, tebliğ kapsamı dışında olacak. Ayrıca bulundukları ülkenin bankacılık sektörü veya kambiyo mevzuatından kaynaklanan sorunlar nedeniyle kurumların yurt dışı temsilciliklerince yurt içinde kendi nam ve hesaplarına açtırdıkları banka hesapları, kurumların yurt dışı temsilciliklerine ait olan ve yurt dışında yerleşik bankalar nezdinde açılan hesaplar da kapsam dışında tutulacak.

-PROTOKOLLER TEBLİĞ HÜKÜMLERİNE UYGUN OLACAK-

Kurumlar bankalarla yapacakları protokollerde bu Tebliğ hükümlerine uygun düzenlemeler yapmakla yükümlü olacak.

Bugüne kadar faaliyetleri kapsamında yaptıracakları tahsilat ve ödeme işlemleri için yurtiçinde yerleşik diğer bankaları ve Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.'nin kullanılmış olduğu durumlarda, yapılmış olan protokoller sürelerinin bitimine kadar uygulanmaya devam edilecek. Söz konusu protokollerin yenilenecek olması halinde bitiminden itibaren bir ay içerisinde bankalarla kurumlar arasındaki teknik altyapı tamamlanacak. Bu bir aylık süre içinde tahsilat tutarlarının aktarımına ilişkin süre 2 işgünü olarak uygulanmaya devam edecek. Tebliğ bugünden itibaren yürürlüğe girdi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Kamu Haznedarlığı Tebliği Kapsamındaki Kuruluşların Kaynaklarını Verimli Kullanmasına Yönelik... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement