Kocaeli Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni - Son Dakika
Ekonomi

Kocaeli Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni

Ekonomi bakanı Mustafa Elitaş, "2015 yılında Bakanlığımızın teşvik sistemi içerisinde ön görülen yatırım tutarı yıllık yüzde 60 oranında bir artışla 103 milyar lira seviyesine ulaştı.

10.03.2016 23:13

Ekonomi bakanı Mustafa Elitaş, "2015 yılında Bakanlığımızın teşvik sistemi içerisinde ön görülen yatırım tutarı yıllık yüzde 60 oranında bir artışla 103 milyar lira seviyesine ulaştı. Geçen yıl içerisinde düzenlediğimiz 4 bin 579 yatırım teşvik belgesiyle ön görülen projeler hayata geçirildiğinde yaklaşık 150 bin ilave istihdam imkanı sağlanacak. Tüm bu yatırımlar zamanla üretime istihdama ve ihracata dönüşecek" dedi.

Elitaş, Başiskele ilçesinde bir otelde düzenlenen Kocaeli Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de 2001'de toplanan 100 lira verginin faiz harcamalarına yetmediğini, üstüne 3 lira daha ilave edip, 103 lira faiz ödemek mecburiyetinde kalındığını, 2001 krizinin çıkış sebeplerinden birinin de bu olduğunu söyledi.

O dönemde milletin harcarken ve kazanırken ödediği vergilerin yetmediğini, hükümetin IMF'den, Dünya Bankası'ndan, başka yerlerden borç alabilmek için dışarıdan ithal bakan getirildiğini belirten Elitaş, "Ama şimdi, bugün toplanan vergilerin yüzde 13'lük kısmı faiz harcamalarına gidiyor. İndirdik diye övünmüyoruz. En az seviyeye düşürme gayreti içinde, çalışma azim ve kararlılığı içerisinde olmamız gereken bir konu olarak ifade ediyorum" şeklinde konuştu.

-"Küresel olumsuzluklara rağmen Türkiye yüzde 4 büyüdü"

Elitaş, 2002'de bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 14,6 iken bugün 31 Mart tarihi itibarıyla yüzde 1,1 civarında ortaya çıkacağını tahmin ettiklerini, bu konuda Türkiye'nin 28 AB ülkesinin 25'inden daha iyi bir konumda olduğunu ifade etti.

Son yıllarda ekonominin her alanında köklü değişiklikler yapıldığını, iş adamlarının bu değişimde çok önemli rol oynadığını vurgulayan Bakan Elitaş, "Bugün açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari açığımız bu yıl ocak ayında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 8,8 azalışla 2,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2015 yılı cari açığı ise 32,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cari açığın milli gelire oranının orta vadede yüzde 4,4 seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Geçen yıl iki seçim geçirdiklerini anımsatan Elitaş, "Küresel olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi yaklaşık yüzde 4 büyüdü. Bu büyümeyle birlikte Batıdan, Atlantik kıyılarından, Doğudan Uzak Asyaya kadar en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri haline geldik. Hem büyüyoruz hem cari açığımız azalıyor hem bütçemiz dengede hem de dış ticaret açığımız düşüyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"Teşvik belgesiyle ön görülen projelerlerle 150 bin ilave istihdam sağlanacak"

Gelişmekte olan bir ülkenin kalkınmada kendi özkaynaklarını, kendi vergi gelirlerini kullanmasının son derece önemli olduğuna dikkati çeken Elitaş, şöyle devam etti:

"Bu bakımdan iş adamımızın ve işçimizin alın teri olan vergilerimizde ülke kalkınmasını dünyanın gidişatını anlamış bir vizyonla finanse etmeye devam edeceğiz. Ülkeler yüksek gelir seviyesine sadece doğru yönetim, markalaşma, tasarım ve inovasyonla ulaşabiliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık büyük bir azim ve kararlılıkla çalıştı, AR-GE yasasını TBMM'den çıkarma gayretini gösterdi. Hakikaten çok önemli bir yasaya imza attı. Kendisini tebrik ediyorum. Bundan sonra inşallah Sayın Bakanımız Patent Kanunu ile birlikte AR-GE'nin yasal olarak gelmesini taçlandıracak. Biz de kendisine elimizden gelen desteği, katkıyı vererek sanayicimize ve iş adamımıza da bu şekilde patentin, yani buluşun korunmasıyla ilgili hükümet olarak üzerimize düşeni yapmış olacağız.

2015 yılında Bakanlığın teşvik sistemi içerisinde ön görülen yatırım tutarı yıllık yüzde 60 oranında bir artışla 103 milyar lira seviyesine ulaştı. Geçen yıl içerisinde düzenlediğimiz 4 bin 579 yatırım teşvik belgesiyle ön görülen projeler hayata geçirildiğinde yaklaşık 150 bin ilave istihdam imkanı sağlanacak. Tüm bu yatırımlar zamanla üretime istihdama ve ihracata dönüşecek."

-"Kocaeli, Türkiye ortalamasının 5 misli fazla vergi ödüyor"

Vergi konusunda Türkiye'nin medarı iftiharı olan Kocaeli'nin kişi başına 26 bin 700 lira vergi ödeyen bir il olduğunu belirten Elitaş, Türkiye ortalamasının 5 bin 500 lira olduğunu dile getirerek, "Yani Türkiye ortalamasının hemen hemen 5 misli fazla vergi ödeyen bir il. Kazanıyor, çalışıyor, üretiyor, satıyor vergisini de ödüyor. Allah bereket versin, hepinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kocaeli'nin 2015'te 7,3 milyar dolar ihracat ile toplam ihracatın yüzde 6'sını gerçekleştirdiğini, 10 milyar dolar civarında ithalat yaptığını aktaran Bakan Elitaş, "Kocaeli, dış ticaret hacmi 17,3 milyar dolar ile İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. 2002 yılında 543 ihracatçı firma varken 2015 yılında bin 458 ihracatçı firma mevcut. Türkiye genelinde 2015 yılında 59 bin ihracatçımız var. Kocaeli yüzde 3 civarında ihracatçı potansiyeline sahip bir ilimiz. Pek çok Kocaelili firmanın hem ülkemize yatırım çektiğini hem de yurt dışında yatırım yaptığını gördükçe mutluluk duyuyoruz. Bugün bu ödülleri alan ülke ekonomisinin kalkınmasına layıkıyla katkılarda bulunan tüm değerli iş adamlarımızı tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Elitaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile birlikte dereceye giren şirket yetkililerine teşekkür belgelerini verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kocaeli Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement