Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi 70. Olağan Mali Genel Kurulu yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi 70. Olağan Mali Genel Kurulu yapıldı

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi 70. Olağan Mali Genel Kurulu yapıldı Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin 70. Mali Genel Kurulu, yoğun katılımla gerçekleştirildi.

25.06.2022 16:03  Güncelleme: 18:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi 70. Olağan Mali Genel Kurulu yapıldı

KONYA - Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin 70. Mali Genel Kurulu, yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin 70. Mali Genel Kurulu, binlerce üreticinin yanı sıra, Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet Kale, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, çok sayıda muhtar, sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımı ile Konya Şeker fabrikasında yapıldı. Genel Kurul'da, PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, bir konuşma yaptı. Konuşmasına Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin 70. Olağan Genel Kurulu'nun hayırlı olmasını dileyerek başlayan Başkan Ramazan Erkoyuncu, "İlk 3 ayımızı kurumumuzun bankalara olan borçlarının yapılandırmasına ayırdık. Bu doğrultuda Ankara'da, İstanbul'da ve bankalar nezdinde yoğun bir şekilde girişimlerde bulunduk. Cumhurbaşkanımızla yaptığımız olumlu ve verimli görüşmenin neticesinde bu alanda hızlı bir ivme yakaladık. Cumhurbaşkanımızın tensip ve talimatları doğrultusunda devletimizin bütün irtibat kanalları bize açıldı. Bu konuda Cumhurbaşkanımıza hassaten şükran ve minnet duygularımı iletiyorum" dedi.

435 bin 500 tonluk A kotası taahhüdünün ekiminin fiili olarak gerçekleştirildiğini belirten Başkan Erkoyuncu, "Pancar üreticilerimize önümüzdeki hafta içinde mazot avanslarını dağıtıp, inşallah hemen ardından üreticimizin bayram ihtiyaçları için ton başına 15 TL bayram avansını vermiş olacağız ve Temmuz ayı sonu gibi ikinci pancar avansımızı devreye alacağız. Bu ödemenin de planlarını yaptık. Allah'ın izniyle temmuz ayı sonunda bu avansınızda hesaplarınıza geçmiş olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum ile sürekli iletişim halindeyiz ve her zaman desteğini bizlere vermektedir. Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi, yaptığımız görüşmeler neticesinde bakanlık olarak tüm imkanlarıyla pancar üreticilerinin yanlarında olduklarını ifade etti. Konya pancar çiftçisinin üretim gücüne destek vermek amacıyla tahmini 50 bin tona kadar ilave A kotası tahsis edeceğini belirtmiştir. İnşallah Konya Şeker'in bu ilave kotasıyla ve merkez fabrikamızın taşınmasıyla beraber üretim kapasitemizi de artırarak sizden aldığımız pancarı daha kısa bir sürede işlemeyi planlamaktayız. Böylece pancarın stokta uzun süre beklemesi ve bozulmasından kaynaklanan kayıpların önüne geçerek ilave 20-25 bin ton şeker üretmiş olacağız. Bir başka deyişle her yıl alınan pancardan daha fazla şeker elde etmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Çiftçilere istihkakları olan küspe bedelini eksiksiz olarak ödediklerini de belirten Ramazan Erkoyuncu, patates tedariki konusunda üreticilerin endişelerini giderecek geniş bir çalışma yürüttüklerini, bu doğrultuda çiftçilerin patates fiyatları ne olacak kaygısından kurtulması için hasat döneminde açıklanan fiyatı daha ekim başlamadan açıkladıklarını belirterek, "Göreve gelmeden önce, çiftçimize verilen gübrelerin, bordro dönemindeki fiyatından değil gübrenin size ulaştığı dönemdeki fiyatından faturalandırılacağına dair söz vermiştik. Geçtiğimiz bordro döneminde piyasada üre gübresi 8 bin 600 lira iken biz 3 bin 351 liradan faturalandırdık. Çiftçimize verdiğimiz sözümüzü tuttuk. Üretici ortaklarımıza 2022-2023 döneminde de PANKOBİRLİK'in toplu alım gücüyle tedarik edip ulaştırdığımız 40 bin ton gübrede piyasa şartlarına göre yaklaşık olarak ton başına bin 500 - 2 bin liralık bir avantaj sağlamış olduk" ifadelerini kullandı.

Gerekli değerlendirmeyi yaparak üreticileri mağdur etmeyecek arpa alımına da başlayacaklarını sözlerine ekleyen Erkoyuncu, buğday, ayçiçeği ve mısır gibi ürünleri hasat döneminde piyasa şartlarında alarak desteklerine devam edeceklerini kaydetti.

Torku markasının tüketici nezdinde doğal ve güvenilir bir gıda markası olarak haklı bir yere sahip olduğunu ifade eden Erkoyuncu, "Torku'muzun öncelikle iç piyasada pazar payının ve bulunur olmasının hedeflenen seviyeye gelmesi için gerekli tedbir ve önlemleri ivedilikle alıyoruz. Bu çerçevede profesyonel bir ekip kurarak markanın üretim, lojistik ve satış ayağını daha da güçlendirme çalışmalarını başlattık. Bunun sonuçlarını yakın bir zamanda somut bir şekilde alacağımıza olan inancım tamdır. Sahada satış noktalarında sizlerin de zaman zaman şahit olduğu ürünlerimizin bulunamaması şikayetinin giderilmesini sağlamış olacağız. Bu çalışma nihayetinde, mevcut durumda belli bir üretim ivmesi yakalamış olan aylık bazda 9 bin ton civarı üretim yapan atıştırmalık grubumuzun üretim kapasitesinin ilave yatırımlarla daha da artırılmasını sağlayacağız. Torku markamızın et ve süt ürünleri üretiminde ülkemizin en modern tesisi olan Panagro Üretim Kompleksimizin üretim ve satış hacmini de bulunduğu noktadan daha ileriye götürecek çalışmaları da aynı profesyonel anlayışla yürütüyoruz" dedi.

Konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir" sözüyle bitirmek istediğini belirten Erkoyuncu, "Mustafa Kemal Atatürk bu sözü ilk kez 1 Mart 1922'de Büyük Millet Meclisi'nde dile getiriyor ve açıklamasını şöyle tamamlıyor: Türkiye'nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici köylüsüdür. O halde herkesten daha çok refah, mutluluk ve servete müstahak ve layık olan köylüdür" diye konuştu.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin 70. Olağan Mali Genel Kurulu'ndaki bütün kararlar oy birliği ile alındı.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi 70. Olağan Mali Genel Kurulu yapıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi 70. Olağan Mali Genel Kurulu yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı

    Alanya Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında CHP'den seçilen Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, belediyenin borç listesini ve aylık gelir gider dengesini ana binaya astı. Listeye göre Alanya Belediyesi'nin toplamda 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu bulunuyor.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

  • Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı
    20:13 Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentte 626 yatırım projesi için toplam 98 milyar 971 milyon 148 bin 240 lira bütçe ayrıldığını bildirdi. Çiftçi, yapılan toplantıda kurum müdürlerine yatırımlar hakkında bilgi verdi ve projelerin gerçekleşme oranını açıkladı.

  • Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı
    19:59 Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 12. Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas ve 13. Fethiye Turistik İşletmeler, Villa Ekipmanları ve Dekorasyon Fuarı başladı. Fuarda 100 firma yer aldı. Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, ilçenin tarım ve turizm potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, fuarın üretici ve tüketiciyi bir araya getirmenin önemine vurgu yaptı. Fuarlar, 19 Nisan'da sona erecek.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek
    19:59 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadeleye yönelik mesajlar vererek, yıllık enflasyonun senenin ikinci yarısından itibaren düşüşe geçeceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonun ücretli kesimlerde yol açtığı sıkıntıları bildiklerini ve popülist adımlardan uzak duracaklarını belirtti.


Advertisement