Kuru Üzümün Depolanma Şartları Belirlendi - Son Dakika
Ekonomi

Kuru Üzümün Depolanma Şartları Belirlendi

Kuru Üzümün Depolanma Şartları Belirlendi

Kuru üzümün depolanacağı lisanslı depolar, sıcaklığın 10-20 derece ve nispi nemin yüzde 65 civarında olmasını sağlayacak şekilde kapalı olacak.

01.04.2017 12:01

Kuru üzümün depolanacağı lisanslı depolar, sıcaklığın 10-20 derece ve nispi nemin yüzde 65 civarında olmasını sağlayacak şekilde kapalı olacak. Lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 5 bin tondan, işletmenin her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi de bin tondan az olamayacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının "Kuru Üzüm Li·sanslı Depo Tebli·ği·" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kuru üzümün depolanacağı lisanslı depolarda bulunması gereken asgari nitelikleri belirleyen tebliğe göre, söz konusu depolar; taban, iç ve dış duvar yüzeyleri ile çatısının, kuru üzüme yabancı madde karışmasını ve kirlenmesini önleyecek, güneş ışığını ve rutubeti geçirmeyecek, kuru üzümü her türlü koku ve hava etkisi ile iç ve dış zararlardan koruyacak şekil ve nitelikte olacak.

Depolar, sıcaklığın 10-20 derece ve nispi nemin yüzde 65 civarında olmasını sağlayacak şekilde kapalı olacak.

Lisanslı depo işletmesinin lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 5 bin tondan, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi de bin tondan az olamayacak.

İşletmenin 5 bin ton için 1 milyon lira, 5.001-10.000 ton için 1,5 milyon lira,10.001-15.000 ton için 2 milyon lira, 15.001-20.000 ton için 2,5 milyon lira, 20 bin tonu aşan her 5 bin ton için de ilave 500 bin lira asgari ödenmiş sermayeye sahip olması gerekecek.

Uygun olmayan kuru üzümler depolara alınmayacak

Lisanslı depo işletmesi, depolanmaya veya standartlara uygun olmayan ya da depolandığında lisanslı depodaki diğer kuru üzümleri olumsuz etkileyebilecek kuru üzümleri, mudinin (depolama hizmetleri için kuru üzümü lisanslı depoya teslim eden gerçek veya tüzel kişi) talebi üzerine ve ücreti karşılığında, depolanmaya ve standartlara uygun hale getirmek amacıyla niteliğine göre ihtiyaç duyulan eleme, yıkama, boylama, fumigasyon ve buna benzer işlemlere tabi tutabilecek.

Depolama şartları uygun olmayan, fermente olan, sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde bulunan, standart dışı olan ve mevzuatta öngörülen diğer hususlara uygun olmayan kuru üzümler lisanslı depolara alınmayacak.

Mevzuata uygun olarak tartım işlemi ile analiz ve sınıflandırması yapılmış kuru üzümler lisanslı depoya kabul edilecek. Kuru üzümler tartım ve analizi yapılana kadar, depolanmış ürünlerden ayrı olarak bunlar için ayrılmış farklı bölümlere konulacak.

Kuru üzümler ambalajlı veya ambalajsız olarak depolanabilecek.

Kuru üzümlerin depoda duvar ve tavandan en az 50 santimetre uzaklıkta depolanması gerekecek.

Depoya geçici kabul süresi 90 günü aşamayacak

Kuru üzüm depolama amacından ziyade nakletme veya bir işletmede kullanılmak üzere kısa süreli muhafaza etme gibi amaçlarla lisanslı depoya en fazla 90 günü geçmeyecek şekilde geçici olarak kabul edilebilecek.

Kuru üzüme zarar verecek hale gelmiş depolar, gerekli tadilatlar yapılıncaya kadar kullanılmayacak.

Kuru üzümler hasat döneminden itibaren azami 24 ay süreyle depolanabilecek. Kuru üzümün hasat dönemi, ürün sahibinin beyanı ile gerekli analiz ve incelemelerle tespit edilecek. Depolama döneminin başlangıç ve bitiş tarihleri, uygulama göz önünde bulundurularak Bakanlıkça belirlenecek ve internet sayfasında ilan edilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kuru Üzümün Depolanma Şartları Belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement