İbrahim Yılmaz - Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED) Başkanı Mustafa Karataş, Türkiye'nin yan sanayisinin üretim kapasitesi olarak yerli otomobile hazır olduğunu belirterek, "Biz yerli otomobil üretiminin gerçekleşmesini bütün kalbimizle destekliyor ve üzerimize düşecek her türlü görev ve hizmet için hazır olduğumuzu beyan ediyoruz" dedi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Karataş, markalara ve ürün guruplarına göre değişiklikler gösterse de, toplam markalar ve ürün gurupları dikkate alındığında sektörün yerlilik oranının yüzde 65'ler seviyesinde olduğunu söyledi. Yerlilik oranının zaman içerisinde daha da artacağını belirten Karataş, bunun yolunun ise yerli markaların üretim kapasitelerini arttırmalarından geçtiğinin altını çizdi.
-Dünyada 12'nci sıradayız-
Karataş, Türk lastik sektörünün binek, kamyon ve zirai lastikler olarak toplam değerlendirildiğinde yaklaşık 18 milyon 600 bin adetlik bir pazarı olduğunu ifade etti. Bu rakamın 5 milyon adedinin OEM(Orijinal Ekipman Üreticileri) pazarına, 13 milyon adedinin ise yenileme pazarına ait olduğunu söyleyen Karataş, "Türkiye bu rakamlarla dünya lastik sektöründe 12'nci sırada yer alıyor" diye konuştu.
-60 bin kişi istihdam ediliyor-
Karataş, Türkiye'de üretim faaliyeti gösteren Goodyear, Brisa, Pirelli ve Petlas fabrikalarının yanı sıra, satış teşkilatı olan diğer markalarda yaklaşık 7 bin kişi çalıştığını kaydederek şöyle konuştu:
"Türkiye'de sektördeki 4 önemli firma ile birlikte, satış teşkilatı olan diğer markalarda 7 bin kişi çalışıyor. Bunların yanı sıra bayileri ve bayi çalışanlarını da hesaba katarsak sektör yaklaşık 60 bin kişiye istihdam sağlıyor."
-"Yan sanayimiz üretim kapasitesi olarak hazır"-
Türkiye'nin yerli otomobil projesine destek verdiklerini belirten Karataş, dernek olarak en büyük isteklerinin yerli otomobil üretiminin İzmir'de gerçekleşmesi olduğunu söyledi. Sektörün yerli otomobil için hazır olduğuna dikkati çeken Karataş, "Yan sanayimiz üretim kapasitesi olarak hazır, biz de dernek olarak yerli otomobil üretiminin gerçekleşmesini bütün kalbimizle destekliyor ve üzerimize düşecek her türlü görev ve hizmet için hazır olduğumuzu şimdiden beyan ediyoruz" dedi.
-"Etiket lastiğin kimliği olacak"-
Karataş, yeni uygulama ile düşük gürültü düzeyine sahip, yakıt verimliliği sunan lastiklerle emniyetli ve güvenli araç trafiği sağlamanın amaçlandığını kaydetti. Bu amaçla çevresel etkileri ve emniyet kriterleriyle ilgili bilgileri içeren bir etiket tasarlandığını vurgulayan Karataş, "Tüketici lastiğin üzerinde bulunacak bu etikette lastiğin gürültü oranı, yakıt verimliliği, ıslak zeminde fren mesafesini görebilecek" diye konuştu.
Karataş, yeni lastik etiketinin Kasım 2012 itibariyle bütün Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu olacağını anımsatarak, şöyle konuştu:
"Bu etiket lastiğin kimliği olacak, tüketici belirttiğimiz kriterleri görerek ve bilerek lastiklerini satın alacağından üretici firmalar arasında en yüksek standart rekabeti yoğunlaşacak. Bu rekabet de sektörümüzü olumlu etkileyecek, yerli üretimi daha çok kaliteye yöneltecek bu sayede kriteri düşük ithal lastiklerin pazarda yer alması zorlaşacak."
Yayıncı: Abdullah Kıratlı - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Lastikçiler Yerli Otomobil İçin Göreve Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.