Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2016 yılında bütçe giderlerinin 540,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 525,4 milyar lira olmasını öngördüklerini bildirdi. Şimşek, "Şu anda öngördüğümüz ilave bir vergi oranında artış veya yeni vergi anlamında bir şey yok" dedi.
Şimşek, ocak-eylül dönemi bütçe uygulama sonuçları, 2015 sonu bütçe gerçekleşme tahmini ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'na ilişkin düzenlediği basın toplantısında, bütçeyi önceki AK Parti hükümetlerinde olduğu gibi hazırladıklarını söyledi.
Makro ekonomik istikrarın korunmasının önemine dikkati çeken Şimşek, "Cari açık ve enflasyonun aşağı çekilmesi ve yapısal reformlar yoluyla büyümenin artırılması özü bu. AK Parti önümüzdeki dönemde iktidarda olursa ki inşallah olacak, o zaman da biz bu çerçevede bütçemizi şekillendireceğiz" diye konuştu.
Gelecek yıl yüzde 4 büyüme öngördüklerine işaret eden Şimşek, " Türkiye'nin siyasi öngörülebilirliği artar ve siyasi belirsizlik azalırsa rahat bir şekilde ilave 1 puan büyür. Ben bunu nispeten gerçekçi buluyorum. AB de toparlanıyor" ifadelerini kullandı.
Şimşek, gelecek yıl bütçe giderlerinin 540,9 milyar lira, faiz hariç giderlerin 485,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 525,4 milyar lira, vergi gelirlerinin 444,1 milyar lira, faiz dışı fazlanın 39,6 milyar lira ve bütçe açığının ise 15,4 milyar lira olmasını beklediklerini bildirdi. Bakan Şimşek, 2016 yılında bütçe gelirlerinin 2015 sonu gerçekleşmelerine göre yüzde 9,8 artacağını öngördüklerini kaydetti.
AK Parti'nin iktidar olması durumunda mali disiplini devam ettireceklerini dile getiren Şimşek, "Bu Türkiye için çok önemli. Türkiye'de faizlerin düşük kalması tüketiciyi, yatırımcıyı, hazineyi, vergi verenleri olumlu etkiliyor" dedi. Şimşek, faizleri ve risk primini düşük tutmanının önemine işaret ederek, "Bu da mali disiplinle olur. Reformlarla da yüksek büyüme olur, istihdam olur, bizim sihirli formülümüz bu" şeklinde konuştu.
Şimşek, 2016 yılında bütçe açığının GSYH'ye oranının 0,7, faiz dışı fazlanın milli gelire oranının yüzde 1,8 olacağını söyledi. AK Parti'nin seçim beyannamesinin hazırlanan bütçeye yansıtıldığını anlatan Şimşek, "Ne söz verdiysek onlar gerçekleştireceğimizi bildiğimiz için onları bu bütçeye yansıttık. Gelir vergisi reformu yapacağız. Ama maktu vergiler dışında, yani enflasyonla yeniden değerleme oranı kadar artırılması gereken vergileri zaten yapıyoruz, onun dışında şu anda ön gördüğümüz ilave bir vergi oranında artış veya yeni vergi anlamında bir şey yok" ifadelerini kullandı.
Mehmet Şimşek, 2016 yılında kamunun brüt borç stokunun milli gelire oranını yüzde 32,8, 2018 yılında ise yüzde 30 olarak öngördüklerini belirterek, "Muhtemelen biz bu hedeflerden daha iyi bir performans göstereceğimize göre ki her sene bunları yaptık, muhtemelen yüzde 30'ların altına da indiririz" değerlendirmesinde bulundu.
İnsan odaklı bütçe
Bütçeyi insan odaklı hazırladıklarına işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:
"Milletimiz bu bütçenin merkezinde. 2016 yılında topladığımız bütün vergi gelirlerinin 4'te 1'ini eğitime harcayacağız. Eğitime 106,5 milyar lira harcayacağız, bu rakam 2002'de 11,3 milyar liraydı. Bütçedeki ikinci en büyük kalem sosyal güvenlik sistemine aktarımdır, bu rakam 2016'da 91,5 milyar lira olacak. Sağlığa da toplamda 91,2 milyar lira ayırdık. Yani bütçenin 4'te 3'ü sadece emeklimize, insanlarımızın sağlığına ve eğitimine ayırdık."
Yatırımlara da kaynak ayırmaya devam edeceklerini vurgulayan Şimşek, "Yatırımları da 52,1 milyar liraya çıkaracağız. Tarımsal destekleri de artırıyoruz, fiilen yaklaşık 16,9 liralık kaynak aktarmış olacağız. Ama doğrudan destekler 11,1 milyar lira olacak" dedi.
Şimşek, personel giderlerinin 2016 bütçesinde 169,3 milyar lira olacağını hedeflediklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Son 13 yıl içerisinde bütün dönemlerde çalışanımızı, emeklimizi, memurumuzu, çiftçimizi ve öğrencimizi bütün kesimleri gözettik. Herkesin refah seviyesini bu anlamda artırdık, önümüzdeki dönemde öyle olacak. Biz emeklimizi de özellikle gelir dağılımını iyileştirecek şekilde hem 7 Haziran öncesinde hem de 1 Kasım öncesinde taahhüdümüz var, emeklilerimizin durumunu ciddi bir şekilde iyileştireceğiz. Bunu ilk defa yapmıyoruz."
AK Parti'nin vaatlerinin toplam net maliyetinin 19,3 milyar lira olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:
"Gelecek sene önemli bir adım atıyoruz. Personel ve yatırım harcamaları dışındaki bütün harcamaları sadece deflatör kadar arttıracağız. 2016 yılına da inşallah disiplinle gireceğiz, disiplinle devam edeceğiz ve Türkiye kazanacak, Türkiye büyüyecek. Reformlar yapacağız, reformlar için gerekli kaynak var. Çünkü biz bütçeyi genel devlet açısından dengeye getirmişiz. Reformlar için para isteniyorsa sorun yok ve Türkiye 25 yapısal dönüşüm programını uygulamaya koyarak katma değer zincirinde yukarı çıkacak, Türkiye teknoloji, bilgi yoğun ürünü üretecek. Türkiye, yapısal dönüşümünü gerçekleştirerek bir sağlık ihracat üssü olacak, eğitimde yeni bir aşamaya gelecek."
Maliye Bakanı Şimşek, reformların ülke ekonomileri üzerindeki etkisine değinerek, birinci nesil reformları yaptıklarını ve ülkenin refahı yakaladığını söyledi. Şimşek, "İnşallah 2016-2020 döneminde Türkiye tekrar istikrarı sağlayacak, reformları yapacak ve bu defa Dünya Bankası tanımına göre Türkiye, üst gelir grubuna sınıf atlayacak" diye konuştu.
(Bitti)
Son Dakika › Ekonomi › Maliye Bakanı Şimşek: (4) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?