Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, "Para politikasını şekillendiren dengelerde olumlu gelişmeler gözlenmemesi durumunda, önümüzdeki toplantılarda koridorun limitleriyle birlikte politika faiz oranının da yükseltilmesi kararıyla karşılaşabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugünkü toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tokalı, "Para politikasını şekillendiren dengelerde olumlu gelişmeler gözlenmemesi durumunda, önümüzdeki toplantılarda koridorun limitleriyle birlikte politika faiz oranının da yükseltilmesi kararıyla karşılaşabileceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Tokalı, parasal sıkılaştırmanın daha da güçlendirilmesine gerek olup olmadığını belirleyecek unsurların başında enflasyon gelişimi ve beklentilerin seyri geldiğini belirterek, hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyonun orta vadede tekrar hedefe yakınsaması için kurdaki değer kaybının enflasyona yansıma etkisinin ılımlı kalmaya devam etmesi, işlenmemiş gıda fiyatlarının aşağı yönlü düzeltme hareketi göstermesi, enerji fiyatlarının daha ılımlı bir platforma gerilemesi, hizmet enflasyonundaki risklerin kontrol altında kalması gibi olumlu gelişmelerin gözlenmesi gerektiğini kaydetti.
Parasal sıkılaştırmanın daha da güçlendirilmemesinin enflasyon risklerinin kontrol altında kalmasına bağlı olacağını ifade eden Tokalı, şunları aktardı:
"Enflasyon gerçekleşmeleri aynı zamanda, beklentilerdeki bozulmanın devam edip etmeyeceğini de belirleyecektir. Son anketler, gerek 2013 enflasyonu gerekse de iki yıl sonrasının enflasyonuna ilişkin beklentilerde bozulmanın devam ettiğine işaret ediyor. Beklentilerle ilgili ilk sinyali de temmuz ayında yüzde 8,88 ile zirve yaptığı düşünülen yıllık TÜFE enflasyonunun ağustos ayında, ılımlı da olsa tekrar aşağı yönde hareket edip etmeyeceği verecektir. Para politikası kararında diğer kritik bir unsur kredi genişlemesi ile ilgili. Merkez Bankası, kredi büyüme hızının kademeli olarak daha makul bir düzeye ineceğini düşünüyor. Hatırlanacağı üzere, ağustos ayının ilk verisinde, kredilerde ciddi bir sıçrama gözlemlemiştik. Ancak, takip eden bayram öncesi kısa haftada belirgin bir gerileme yaşanmıştı. Dolayısıyla, kredilerin kalıcı bir yavaşlama trendine girip girmeyeceğinin parasal sıkılaştırma eğiliminin güçlendirilmesi konusunda önemli bir gösterge olacağını düşünüyoruz."
Tokalı, Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma duruşunu açıkça ortaya koyduğunu düşündüklerini belirterek, bu duruşun daha da güçlenmesinin, enflasyon risklerinin artması, beklentilerin bozulmaya devam etmesi, kredi genişlemesinin beklenen yavaşlamayı göstermemesi, global para politikalarında normalleşme sürecinin sermaye oynaklığını yüksek tutması durumunda gözlenebileceğini kaydetti.
Mevcut koşullarda, faiz koridorunun yukarıya çekilmesi eğiliminin korunmasını beklediklerini anlatan Tokalı, "Buna, politika faiz oranının da eşlik edip etmeyeceği, bahsettiğimiz risk unsurlarının ne kadar şiddetli gerçekleşeceğine bağlı olacak" ifadelerini kullandı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Merkez Bankası'nın Borç Verme Faizini Artırması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?