Merkez Bankasının Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankasının Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi

Merkez Bankasının Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi

Merkez Bankası, Aralık ayı fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesini açıkladı.

04.01.2012 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası, Aralık ayı fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesini açıkladı.

Değerlendirmede, Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,58 oranında arttığı, yıllık enflasyonun yüzde 10,45'e yükseldiği hatırlatıldı.

Bu dönemde enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranının yüzde 8,54'e ulaştığı belirtilen değerlendirmede, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranının ise yüzde 8,12'ye gerilediği kaydedildi.

Değerlendirmede, Aralık ayında hizmet fiyatlarının yüzde 0,29 oranında arttığı ifade edilirken, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 6,27'ye gerilediği anımsatıldı.

Yıllık enflasyonun kira ve lokanta oteller hizmetlerinde sınırlı bir oranda yükseldiği belirtilen değerlendirmede, "Ulaştırma hizmetlerinde önceki aya kıyasla değişmemiş, haberleşme grubunda ise baz etkisi ile belirgin olarak gerilemiştir. Yıl sonu itibarıyla yemek ve ulaştırma hariç hizmet grubunda yıllık enflasyon yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatları ile yayılım endeksi bu dönemde hizmet fiyatlarının ana eğiliminde bir yavaşlamaya işaret etmektedir" denildi.

-Temel mal grubu fiyatları-

Temel mal grubu fiyatlarının yıllık artış oranının bir önceki aya kıyasla 0,29 puan artarak yılı yüzde 10,09 seviyesinde tamamladığı kaydedilen değerlendirmede, Aralık ayında grup yıllık enflasyonundaki yükselişin hız kestiği ifade edildi.

Bu dönemde dayanıklı altın hariç tüketim malları fiyatlarında belirgin bir değişimin gözlenmediği bilgisine yer verilen değerlendirmede, giyim ve ayakkabı grubu fiyatlarında aylık indirim oranının, geçmiş yılın aynı dönemine kıyasla daha yüksek olduğu hatırlatıldı.

Aynı dönemde sınırlı da olsa otomobil, beyaz eşya ile diğer elektrikli ve elektriksiz aletlerin fiyatlarında azalışlar gözlendiği belirtilen değerlendirmede, mobilya fiyatlarının ise yılın son ayında görece yatay bir seyir izlediği kaydedildi.

-Enerji fiyatları-

Aralık ayında enerji fiyatlarında yüzde 0,56 oranında artış olduğu anımsatılan değerlendirmede, "Bu gelişmede, katı yakıt fiyatları ile uluslararası petrol fiyatlarındaki gerilemeye karşın, Türk lirasındaki değer kaybı sonucunda yükselen yurtiçi akaryakıt fiyatları belirleyici olmuştur" ifadesine yer verildi.

Aynı dönemde tüp gaz fiyatlarının yüzde 0,52, su tarifelerinin de yüzde 0,80 oranında arttığı kaydedilen değerlendirmede, sonuç olarak, enerji grubu yıllık enflasyonunun baz etkisiyle 2,38 puan azalarak yüzde 10,36 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

-Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları-

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının Aralık ayında yüzde 1,97 oranında arttığı ve grup yıllık enflasyonunun, işlenmemiş gıda grubundaki düşük bazın etkisiyle 5,1 puan artarak yüzde 12,21 olduğu ifade edilen değerlendirmede, şu bilgilere yer verildi:

"İşlenmemiş gıda fiyatları, Kasım ayında olduğu gibi Aralık ayında da temelde sebze fiyatlarındaki gelişmelerle mevsimsel ortalamaların üzerinde bir artış sergileyerek yüzde 3,34 oranında yükselmiştir. Böylelikle, grup yıllık enflasyonu 10,15 puan artarak yüzde 14,89 olmuştur."

Aralık ayında işlenmiş gıda fiyatlarının yüzde 0,73 oranında yükseldiği hatırlatılan değerlendirmede, "Peynir ve diğer süt ürünleri fiyatlarında son üç ayda gözlenen artış eğiliminin Aralık ayında hız kestiği, alkolsüz içecekler ve et ürünlerinde ise fiyatların artmaya devam ettiğinin görüldüğü" ifade edildi.

Değerlendirmede, söz konusu gelişmeler sonucunda, işlenmiş gıda grubu fiyat artışlarının alt gruplar genelinde sürdüğü gözlenirken grup yıllık enflasyonunun 0,38 puan yükselerek yüzde 9,82 olduğu belirtildi.

-Üretici fiyatları-

Aralık ayında üretici fiyatlarının yüzde 1 oranında yükselirken, yıllık enflasyonun yüzde 13,33 olduğu hatırlatılan değerlendirmede, tarım fiyatlarının, tüketici fiyatlarında da etkileri gözlenen sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 3,18 oranında arttığı kaydedildi.

İmalat sanayine girdi oluşturan tarım ürünlerinden ayçiçeği fiyatlarını da yüzde 2,52 oranında arttığı ifade edilen değerlendirmede, buğday ve hayvansal ürünler fiyatlarındaki ılımlı seyrin korunduğu bildirildi.

Değerlendirmede, pamuk fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketin devam ettiği ve son bir yıllık dönemde fiyatların yüzde 43 oranında gerilediği belirtildi.

-İmalat sanayi fiyatları-

İmalat sanayi fiyatlarının Aralık ayında yüzde 0,37 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise yüzde 14,59'a gerilediği kaydedilen değerlendirmede, "Ana metal fiyatlarındaki yüzde 2,42 oranındaki artış dikkat çekerken, grup yıllık enflasyonu yıl sonu itibarıyla yüzde 24,3 olmuştur. Petrol ve ana metal grupları dışlandığında ise imalat fiyat artışlarının son iki ayda önemli oranda hız kestiği gözlenmiştir" denildi. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankasının Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement