Merkeziyetsiz kripto borsalarında günlük işlem hacmi 5 milyar dolar seviyesine ulaştı - Son Dakika
Ekonomi

Merkeziyetsiz kripto borsalarında günlük işlem hacmi 5 milyar dolar seviyesine ulaştı

Merkeziyetsiz kripto borsalarında günlük işlem hacmi 5 milyar dolar seviyesine ulaştı

Dünyanın en büyük merkezi kripto para borsalarından biri, geçtiğimiz haftalarda çökerek milyarlarca dolarlık zarara sebep oldu.

08.12.2022 11:47  Güncelleme: 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en büyük merkezi kripto para borsalarından biri, geçtiğimiz haftalarda çökerek milyarlarca dolarlık zarara sebep oldu. Kripto ekosisteminde Sam Bankman-Fried tarafından kurulan FTX ve ona bağlı 100'u¨ aşkın şirketin iflas koruması başvurusunda bulunması, kripto ekosistemindeki güveni derinden sarstı. Gelişmelerden sonra merkeziyetiz borsalara olan ilgide önemli bir artış¸ gözlendi. Token Terminal verilerine göre merkeziyetsiz kalıcı borsalarda günlük işlem hacmi, Mayıs 2022'deki Terra krizinden bu yana en yüksek günlük işlem hacmi olan 5 milyar dolar seviyesine ulaştı.

O¨zerk yapıların blokzincirinin temel degˆer vaadi oldugˆuna inanan merkeziyetsiz Parex ekosistemi, kendine ait blokzinciri Parex Chain'i aralık ayı sonunda yayına alacagˆını duyurdu. Bu gelis¸meyle birlikte Parex'in kripto para birimi Parex Coin'in tu¨m madencilik faaliyetleri de Parex Chain'de gerc¸ekles¸tirilecek. Bo¨ylece merkeziyetsiz blokzinciri teknolojisiyle son do¨nemde merkezi borsalarda yas¸anan krizlerin u¨stesinden gelme potansiyeli tas¸ıyan bir alternatife daha imza atılabilecegˆi belirtiliyor.

Konuyla ilgili degˆerlendirmelerini paylas¸an Parex Project Tu¨rkiye ve MENA I·s¸ Gelis¸tirme Bu¨yu¨me Direkto¨ru¨ B., "Aralık ayı ic¸inde test su¨recini bas¸latacagˆımız ve 2023 bas¸larında genel kullanıma ac¸acagˆımız Parex Chain, merkeziyetsiz bir yapıda olus¸turdugˆumuz Parex Market'in kendine ait blokzinciri agˆı olarak konumlanıyor. Merkeziyetsizlik ve topluluk odaklı o¨zerk organizasyon (DAO) vaatlerini gerc¸ekles¸tirecek olan Parex Chain'in yayımlanmasından sonra, Parex'in kendine ait kripto para birimi olan ve toplam arzı 77 milyon ile sınırlanan Parex Coin'in tu¨m madencilik faaliyetleri de bu agˆa tas¸ınacak" dedi.

PROJELERE FON DESTEĞİ SAĞLANACAK

Parex Chain u¨zerinde yu¨ru¨tu¨len is¸lemlerden elde edilen komisyonların tamamının toplulukla paylas¸ılacagˆının altı c¸iziliyor. Projenin kendine ait para biriminin yakılarak u¨retildigˆini, bu noktada arzın kısıtlı bir bic¸imde arttıgˆını ve gerc¸ek anlamda topluluk odaklı bir yapı kurulabildigˆini vurgulayan B. U¨mit Avs¸ar, "Kuruldugˆu gu¨nden bu yana topluluk odagˆından vazgec¸meyen Parex projesi, 4 farklı blokzinciri agˆında ko¨pru¨ler kurarak c¸alıs¸ıyor. Daha o¨nceden bir o¨n satıs¸ veya talep toplama gibi bir su¨rec¸ yas¸anmadıgˆı ic¸in, halihazırda Parex Coin'ler c¸ogˆunlugˆu madencilerden olus¸an toplulugˆun elinde tutuluyor. Merkeziyetsiz o¨zerk organizasyon (DAO) yapısıyla faaliyet go¨sterecek olan Parex Chain'in kullanıma ac¸ılmasıyla, blokzinciri u¨zerinde gerc¸ekles¸tirilen madencilik faaliyetinden elde edilecek gelirler topluluk ve madencilerle paylas¸ılmaya devam edecek. Ayrıca bu su¨rec¸te Parex Coin, Coinmarketcap ve Coingecko gibi platformlarda ilk 10'da sıralanan pek c¸ok merkezi borsada da listelenecek. I·lerleyen do¨nemde Parex Market ic¸inde NFT Marketplace ve Swap platformu da devreye alınacak. O¨te yandan Parex Chain ic¸inde proje gelis¸tiren topluluk u¨yelerine de fon ve teknoloji destegˆi sagˆlanacak" dedi.

"ÇEVRE DOSTU, HIZLI, GÜVENLİ VE TOPLULUK ODAKLI BİR BLOKZİNCİRİ"

Parex Chain'in hız, kolaylık ve gu¨venlik gibi o¨zelliklerinin yanı sıra c¸evre dostu olus¸u ile de alternatiflerinden ayrıs¸tıgˆına dikkat c¸eken Avs¸ar, degˆerlendirmelerini s¸u ifadelerle sonlandırdı:

"Parex, bir yıl ic¸inde 5 bin civarında madenci seviyesine ulas¸arak madenci sayısını 17 kat artırdı. Bu bu¨yu¨meden, c¸abamızın toplulukta gerc¸ek ve gu¨c¸lu¨ bir kars¸ılık buldugˆunu go¨ru¨yoruz. Bu is¸levsel ve ac¸ık do¨ngu¨ sonucunda da ekosistemin u¨rettigˆi degˆeri yine toplulukla paylas¸ıyor, blokzinciri agˆı ic¸inde olus¸turulacak digˆer projelerin de bu gelir modelinden yararlanmasını mu¨mku¨n kılıyoruz. Bas¸ından bu yana tutarlı ve s¸effaf bir yapıda adımlar atan Parex projesi, topluluk ve gu¨ven odagˆından s¸as¸madan ilerliyor. Ortak gelecegˆimizin ve du¨nya dostu teknolojilerin ihtiyac¸ duydugˆu bakıs¸ ac¸ısı da ancak bu zeminden s¸ekillenebilir."


Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Merkeziyetsiz kripto borsalarında günlük işlem hacmi 5 milyar dolar seviyesine ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement