'Meşgale' 180 Milyon Dolara Çıktı 4.5 Milyon Liralık Burs Hazırladı - Son Dakika
Ekonomi

'Meşgale' 180 Milyon Dolara Çıktı 4.5 Milyon Liralık Burs Hazırladı

\'Meşgale\' 180 Milyon Dolara Çıktı 4.5 Milyon Liralık Burs Hazırladı

Sakıp Sabancı'nın Kızı Dilek Sabancı'ya 1989 Yılında 'Sana Meşgale Olsun' Diyerek Kurdurduğu Vista Turizm, 20 Yılda 180 Milyon Dolarlık Ciroya Ulaştı. Dilek Sabancı, Vista'nın 20'nci Yılı Nedeniyle 2 Bin 400 Turizm Yüksek Okulu Öğrencisine 10 Yılda 4.5 Milyon Lira Burs Verme Kararı Aldı.

16.07.2009 01:40

Sakıp Sabancı’nın kızı Dilek Sabancı’ya 1989 yılında ’sana meşgale olsun’ diyerek kurdurduğu Vista Turizm, 20 yılda 180 milyon dolarlık ciroya ulaştı. Dilek Sabancı, Vista’nın 20’nci yılı nedeniyle 2 bin 400 turizm yüksek okulu öğrencisine 10 yılda 4.5 milyon lira burs verme kararı aldı.

BABASI Sakıp Sabancı’nın ’Sana meşgale olsun’ diye Dilek Sabancı’ya kurdurduğu Vista Turizm, 20 yılda 180 milyon dolarlık bir ciro büyüklüğüne ulaştı. Dilek Sabancı, şirketinin 20’nci yaşını anlamlı bir kutlamaya dönüştürmek için, turizm ve otelcilik eğitimi alan öğrencilere 10 yılda 4.5 milyon lirayı bulacak burs aktarmaya karar verdi. Sabancı, "Her yıl 120 turizm ve otelcilik meslek yüksek okulu öğrencisine 150’şer lira burs vereceğiz. Toplam burs miktarı 10 yılda 4.5 milyon lirayı bulacak" dedi.

Turizme kaynak

Dilek Sabancı, Vista’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Civelek ve Genel Müdürü Ahmet Kozikoğlu’yla birlikte düzenlediği sohbet toplantısında, şunları söyledi: "Eğitimimi tamamladıktan sonra, babam Sakıp Sabancı’nın teşvik ve yönlendirmesiyle 1989 yılında Vista Turizm’i hobi olarak kurduk. 6 kişiyle ve günde 20 bilet satarak başladık. Babam, bu şirketi kurmam için bana çok büyük cesaret verdi. 20 yıl çok hızlı geçti. Vista, kurumsal müşterilere hizmet veriyor. Şu anda 700 dolayında kurumsal müşterimiz var. 2008’de 180 milyon dolar ciroya ulaştık. Bu yıl 250 milyon TL’yi bulacağımızı öngörüyoruz. 20’nci yılımızı kutlarken, görkemli balolar düzenlemek, büyük sanatçılara konserler verdirmek yerine, turizm sektörüne insan kaynağı yetişmesini desteklemeyi uygun gördük. 10 yılda 2 bin 400 turizm ve otelcilik meslek yüksek okulu öğrencisi bizden burs alacak."

Sabancı Vakfı’yla

Sabancı Vakfı’nın Mütevelli Heyeti’nde bulunduğunu hatırlatan Dilek Sabancı, şunları dile getirdi: "Turizm meslek yüksek okulu öğrencilerine vereceğimiz burs için Sabancı Vakfı’yla birlikte çalışacağız. Onların işaret ettiği 9 üniversitenin ilgili bölümlerindeki öğrencilere burs vereceğiz. Öğrencilerin seçimini, üniversiteler koydukları kriterlere göre seçecek. Bursu Vista verecek. Ancak, ben ayrıca Dilek Sabancı olarak garanti ediyorum."

Hangi üniversiteler

Dilek Sabancı, Vista’nın bursu kapsamına gerecek üniversiteleri şöyle sıraladı: "Burslar Ankara, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Hacettepe, İstanbul, İTÜ, Marmara ve Yıldız Teknik üniversitelerini kapsayacak. Vereceğimiz bursun karşısında öğrencilerden herhangi bir karşılık beklenmeyecek."

Sabancı Holding şirketi değiliz

DİLEK Sabancı, başlangıçta ağırlıklı olarak Sabancı Grubu’na bağlı şirketlere hizmet vererek yola çıkan Vista Turizm’in zamanla sektörde kendisini ispat ettiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bugün geldiğimiz noktada artık toplam ciromuzun sadece yüzde 24’ü, Sabancı Holding şirketlerine verdiğimiz hizmetten elde ettiğimiz cirodan oluşuyor. Vista kurulduğu ilk günden buyana benim şahsi şirketim. Sabancı Holding’den bağımsız. 20 yıl benim için çok hızlı geçti ama bugün geldiğimiz noktayı gerçekten gurur verici buluyorum."

Ciromuzun yüzde 85’i kurumsal müşteriden

VİSTA Genel Müdürü Ahmet Kozikoğlu, halen 150 ülkede 5 binden fazla ofisiyle hizmet veren Carlson Wagonlit Travel’ın Türkiye temsilciliğini de yürüttüklerini hatırlatarak, Vista Turizm’in toplam cirosunun yüzde 85’ini kurumsal müşterilerin iş seyahatleri için bilet, otel, araç kiralama, vize temini hizmeti oluştururken; yüzde 15’lik pay ise toplantı ve etkinlik yönetimi hizmetlerinden geldiğini belirtti. Kozikoğlu, Vista Turizm’in alışılagelmiş seyahat acentalığı hizmetinden farklı olarak kurumlara, seyahat yönetim danışmanlığı hizmeti vererek seyahat harcamalarının kontrol altına alınmasına da yardımcı olduğunu vurguladı.

Her gün 8 uçak Vista ile uçuyor

VİSTA Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Civelek, Vista’nın son 5 yılda 4 kat büyüdüğünü belirterek, 53.6 milyon TL olan cironun 2008 yılında 215 milyon TL’ye ulaştığını ve bu yıl sonunda da 250 milyon TL’yi hedeflediklerini söyledi. Vista Turizm’in kuruluşundan bu yana yaklaşık 2 milyon yolcu için bilet kestiğini belirten Civelek, "Türkiye’de her gün 8 uçak dolusu yolcu Vista’dan hizmet alarak uçuyor" dedi. Civelek ayrıca 20 yılda müşteri için toplam 500 bin gece konaklama sağladıklarını ve 4 bin organizasyona imza attıklarını kaydetti. THY’nin en çok bilet satan acentası olduklarını belirten Civelek, Vista’nın 10 yılda 150 bin kişinin yurtdışı vize işlemlerini yaptığını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Meşgale' 180 Milyon Dolara Çıktı 4.5 Milyon Liralık Burs Hazırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement