Milli Yolcu Uçağında Üretim Modeli ve Fikri Hakları Henüz Belirlenmedi - Son Dakika
Ekonomi

Milli Yolcu Uçağında Üretim Modeli ve Fikri Hakları Henüz Belirlenmedi

Milli Yolcu Uçağında Üretim Modeli ve Fikri Hakları Henüz Belirlenmedi

Milli yolcu uçağı projesinde "üretim modeli" konusunda kararın henüz verilmediği ve fikri haklarına ilişkin pazarlığın sürdüğü öğrenildi.

04.06.2015 10:15  Güncelleme: 11:36

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ilan edilen milli yolcu uçağı projesinde "üretim modeli" konusunda kararın henüz verilmediği ve fikri haklarına ilişkin pazarlığın sürdüğü öğrenildi. Üretim sürecinde Türkiye'nin en büyük havacılık şirketi olan ve üretim yatırımlarının büyük oranda tamamlayan TUSAŞ'ın (TAI) nasıl bir rol oynayacağı da netlik kazanmadı.

MİLLİ UÇAĞIN YOL HARİTASI

Proje, ABD'de yerleşik ve sahipleri Türk olan Sierra Nevada Corporation (SNC) tarafından, mevcut Dornier 328 uçağı üzerinden 2 ayrı modelde iki farklı motor seçeneğiyle geliştirilecek. Bu aşamada varılan anlaşma SNC'nin iki uçağı geliştirmesiyle sınırlı. Ancak SNC yaptığı açıklamada, uçağın üretimi için Türkiye'de sivil hava taşıtı üretme lisansına sahip bir tesis kurma isteğinden bahsetti.

Türkiye, yerel-bölgesel yolcu uçağı konusunda harekete geçti ve modelini belirledi. Sürecin hızlı olması için ise var olan bir modelin değiştirilerek geliştirilmesini seçti. Bu kapsamda sahipleri Türk olan ABD şirketi seçildi. SNC'nin geçen yıl satın aldığı üretimden çekilmiş ancak kullanılmaya devam eden Dornier 328 uçağı geliştirilerek, T328 ve TRJ628 kodları verilecek iki farklı uçak tasarlanacak.

Bu uçaklar da jet ve turbo-prop (pervaneli) olmak üzere iki ayrı motor seçeneğiyle üretilecek. 328 uçakları 40-50 kişi arasında, 628 uçakları ise 60-70 kişilik hale getirilebilecek.

FİNANSMAN BELLİ, ÜRETİM VE ROL PAYLAŞIMI BELLİ DEĞİL

Uçakların üretilmesi için SNC şirketi ile Türkiye'de ana yüklenici olarak seçilen, SSM ve Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı ile STFA grubuna bağlı Savronik'in ortak olduğu Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) şirketi arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Buna göre SNC bu iki uçağı Türkiye'nin istekleri doğrultusunda "geliştirecek" ancak üretim ve mülkiyete ilişkin tam bir mutabakatın sağlanmadığı, mutabakat zaptının ardından bir sözleşme sürecinin geçeceği kaydedildi.

BELİRSİZLİK VAR

Bu geliştirme projesi, askeri amaçlarla da kullanılabilecek her iki uçak modeli nedeniyle Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarından finanse edilecek. Ancak finansmanda Fonun mevcut kaynaklarından mı kullanım yapılacağı, yoksa Hazine'den alacağı olan yaklaşık 5 milyar dolarlık alacağın mı devreye sokulacağı belli değil.

Belli olmayan bir başka nokta ise Türkiye'nin mevcut yeteneklerinin sürece nasıl dahil edileceği.

KİM ROL OYNAYACAK, TÜRKİYE'DE FABRİKA NE KAPSAMDA KURULACAK

Uçağın üretimi için Avrupa sertifikasyon sistemi dahilinde "21G" (sivil uçak üretimi kapsamındaki üretim tesisi sertifikalarından biri) lisansına sahip bir üretim tesisinin SNC tarafından organize edileceği açıklandı. Ancak bu üretim tesisinin ne kapsamda olacağı belli değil.

SEÇENEKLER MASADA

Milli bölgesel uçak projesi başladığında, THY'nin de yatırımları dikkate alınarak TUSAŞ, bütün üretim süreçleri kendisinde olabilecek seviyede olduğunu ancak istenirse "yeşil uçak" olarak adlandırılan uçar vaziyete gelmiş ancak iç donanımları oluşturulmamış seviyeye kadar üretim yapabileceğini açıklamıştı. Uçağın bu aşamasından sonra sivil sertifikaya sahip bir üretim tesisinde son haline getirilmesi, koltuklarının, dolaplarının, iç donanımlarının takılmasının bir başka tesiste yapılması mümkün. Diğer yandan uçakların motor üretiminin de gündemde olduğu ancak buna ilişkin olarak da bir hazırlık bulunmadığı kaydedildi. 328 uçaklarında Pratt and Whitney motorları kullanılacağı tahmin ediliyor.

UÇAĞIN FİKRİ HAKLARI HÂLÂ MUAMMA

Uçağa ilişkin bir başka belirsizlik ise fikri mülkiyet haklarına yönelik olacak. Türkiye için geliştirilecek ve ileride üretilecek uçakların ihracat hakkının Türkiye'deki oluşuma bırakılacağı açıklandı. Ancak SNC'nin D328'den gelen fikri mülkiyet haklarını ve yeni geliştirilecek modellerin fikri mülkiyet haklarını ne ölçüde devredeceği belirsizliğini koruyor. Bu iki konuda da pazarlığın sözleşme görüşmelerine bırakıldığı kaydedildi.

ÜRETİM TESİSİ ORTAKLIĞI

SNC'nin resmi açıklamalarında uçakların Türkiye içinde bir tesiste üretilmesi konusunda SNC'nin her türlü yetkinliğini kullanacağı belirtildi. Ancak bu üretim tesisinin nasıl örgütleneceği, SNC'nin doğrudan mı yoksa Türk ortaklarla bir şirket üzerinden mi oluşturacağı ve bu ortaklıklara hangi şirketin katılacağı tamamen belirsiz. (Kaynak: Dünya Gazetesi)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Milli Yolcu Uçağında Üretim Modeli ve Fikri Hakları Henüz Belirlenmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • adanali gökhan: davutoglu bu türkiye senin düsmaninmi akepe ye oy toplamak icin surda burda yalanlar söylüyorsun bu akepe bitmis senin daha haberin bile yok 3 gün kaldi 13 5 Yanıtla
  • ALİ: ALLAH GÜÇ KUVVET VERSİN BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN İNŞALLAH 4 10 Yanıtla
  • Kürt....hdp: Mili yalanımız deyin artıbuna 9 5 Yanıtla
  • vatan: yalancı kukla 9 3 Yanıtla
  • adanali gökhan: bu yalanlariniz 7 haziran da sona eriyor artik anayasa mahkemesi önünde hesap verirsiniz dosyalar bi hayli kabarik cok halt yediniz 6 5 Yanıtla
  • adanali gökhan: gec bunlari gec topla pilini pirtini cakma sözde basbakan iyisimi sen agabeyini ara belki ülkeyi terketmistir 6 4 Yanıtla
  • SEN İNANIYORMUSUN DAVUTOĞLU: allah kimseyi yalancı şaklaban tipi tip jurnailci vatan haini yapmasın bunların yedikleri içtikleri söylediklerinin hepsi kuyruklu yalan insanda biraz utanma arlan olur söylediği yalana kendiside inanmıyor 13 senedir bizi böyle kandırdılar 6 4 Yanıtla
  • TTAARREEBB: e hani göklerdeydi 7 2 Yanıtla
  • SÖYLEYENE BİR BAKMAK LAZIM: ALLAH BİZİ BU YALANCI SAHTEKARLARDAN KORUSUN ULAN BEN BÖYLE BİR KUYRUKLU YALAN GÖRMEDİN AKP Lİ SIĞIRLAR KOYUNLAR İNANIR BUNA ÇÜNKİ ONLARDA EVRENSELLİK ADINA ARAŞTIRMA SORUŞTURMA OKUMA OLMADIĞI İÇİN ONLARA N VERRİRSEN O GİDER BUNLARDA UTANMA ARLANMA OLMAZ BUNLARIN KURSAKLARINA KADAR YALAN DOLU BUNLAR BU HALKA HİÇBİR ZAMAN DOĞRU OLMADILAR BUNLAR SADACE HALKI KANDIRIRLAR VERSEN 2 KOYUNU GÜDEMEZ DAVUTOĞLU KAYBEDER BUGÜN ÇIKMIŞ MİLLİ UÇAK DİYOR KÜLLİ KUYRUKLU YALAN. 5 3 Yanıtla
  • VAYYY VAYYYYY HABERİMİZ YOKMUŞ VAY BE: tabi davutoğluna ve AKP göre,bu ülkede aç yok herkes refah içerisinde yaşıyor ülke kakınmış memlekette fakir denilen kimse yok herkesin altında son model arabalar ülkede teknoloji o kadar hızlı ilerliyorki füzeler uçaklar tanklar roketler uydular f 16 savaş uçakları helikopterler arabazlar otobüsler gemiler savaş gemileri uzaya giden gemilerimiz asgari ücret 5000 dolar çocuk başına 5000 dolar veriyor devlet türkiyenin heryerinde fabrikalar 24 saat üretim yapıyor tüm dünya ülkeleri bizden çekiniyor korkuyorlar istediğimiz ülkenin ekonomosini çökertiyoruz hertarımızdan petrol çıkıyor petrolün fiatı memlekette su fiatı herkesin altında en ufağı 5000 motorlu araba enflasyon hiç yok aldığımız 950 TÜRK lirasıyla dünyanın heryerine 30 gün tatile gidiyoruz 5 yıldızlı otellerde kalıyoruz 13 yıldır haramiler haramzadeler AKP bizi böyle kandırdı. 4 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement