Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Büyümeye Geçiş Raporu"na göre, Türkiye'nin yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerle olan gelir farkını daha da azaltması için eğitimde iyileştirici reformlar yapması gerekiyor.
OECD'nin "Ekonomik Politika Reformları 2015; Büyümeye Geçiş Raporu (Economic Policy Reforms 2015 Going for Growth)" yayımlandı.
Ülkelere dair notların da yer aldığı raporda Türkiye'ye ilişkin, "OECD ülkelerinin üst yarısıyla karşılaştırıldığında gelir farkı daralmış olmakla beraber yüksek seviyesini korumaktadır. Görülen bu yakınsama, geçtiğimiz on yıl içinde verimlilik artışlarından, son zamanlarda ise tarım-dışı alanlarda istihdam yaratılmasından kaynaklanmıştır" denildi.
Hükümetin geçen yıl mayısta yeni ve kapsamlı bir Ulusal İstihdam Stratejisi açıkladığı anımsatılan raporda, bu girişimin siyaset ekonomisi engeliyle karşılaştığı için başarılı olmasının destekleyici mevzuatın uygulanmasına bağlı olduğu dile getirildi.
Türkiye'nin yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerle olan gelir farkını daha da azaltmak için eğitimde iyileştirici reformlar yapması gerektiği vurgulanılan raporda, özellikle yaşlılar ve kadınlar gibi arka planda kalan kesimde kayıtlı istihdamın teşvik edilmesinin büyüme potansiyelini ortaya çıkarmak için gereken temel unsur olduğu ifade edildi.
Bunun da iş gücü maliyetlerinin azaltılması, istihdamın korunmasında reformlar yapılması ve kayıtlı sektörde daha uzun süre çalışılmasını sağlayacak teşviklerin arttırılmasıyla başarılabileceği aktarılan raporda, şunlara yer verildi:
"Korunan sektörlerde rekabeti ve verimlilik artışını teşvik edecek ürün pazarı reformlarına da gereksinim duyulmaktadır. Mesleki ve yaşam boyu eğitimde sağlanacak gelişmeler, özellikle gençler ve kadınlar söz konusu olduğunda, verimliliği ve istihdam olanaklarını geliştirmekle kalmayıp farklı sosyal kesimler ve bölgeler arasındaki gelir dağılımı farklılıklarının azaltılmasına da destek olacaktır."
"Taşınabilir kıdem tazminatı hesapları açılmalı"
"Büyümeye Geçiş Raporu"nda yapılması gerekenler ile OECD'nin tavsiyeleri de yer aldı.
Buna göre OECD, her düzeyde eğitimin iyileştirilmesi için, okullar ve üniversitelere daha fazla özerklik tanınması ve öğrenci başına düşen kaynakların arttırılması yoluyla aradaki kalite farklılıklarının azaltılması gerektiğini belirtti.
Aynı zamanda, performans açısından hesap verebilirliklerin de arttırılması tavsiyesi bulunan raporda, okul öncesi eğitimin geliştirilmesi, iş dünyasıyla iş birliği içinde mesleki eğitim ve yaşam boyu eğitimin güçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.
Düşük vasıflı işçilerin istihdam maliyetinin azaltılmasına yönelik olarak ise, "Kriz döneminde uygulanan indirimler kalıcı kılınmalıdır ve ülke çapında vasıfsız işçiler için ödenen sosyal güvenlik primlerinde daha fazla indirime gidilmelidir. Bunların finanse edilmesi için de vergi tabanı genişletilmelidir. Resmi asgari ücret artışı sınırlandırılmalı ve hükümet, işveren ve işçi temsilcileri arasında mahalli düzeyde yapılacak müzakerelerle bölgesel düzeyde asgari ücret mutabakatı desteklenmelidir" ifadeleri kullanıldı.
Raporda, istihdam koruma mevzuatında reforma yönelik, "Yeni İstihdam Stratejisinde öngörüldüğü gibi maliyeti oldukça yüksek olan kıdem tazminatının (yalnızca kayıtlı sektörde ve az sayıda çalışan için geçerlidir) yerine tüm çalışanlar için geçerli olacak 'taşınabilir' kıdem tazminatı hesapları açılmalıdır" denildi.
Sabit dönemli ve geçici iş kuruluşu sözleşmelerine serbestlik getirilmesi gerektiği belirtilen raporda, işlerden çok bireyleri koruma altına almak için işsizlik sigortasının kapsamı ve hak kazanma koşullarının genişletilmesi gerektiği dile getirildi.
Raporda şunlar da kaydedildi:
"Ağ sanayileri ve tarım alanında rekabetin güçlendirilmesi için tüm ağ sektörlerinde liberalizasyon hızlandırılmalıdır. Tarımsal desteğin üretimle bağlantısı kesilmeli ve içeriği de fiyat önlemleri yerine doğrudan destek şeklinde olmalıdır.
İleri yaşlarda kayıtlı sektörde çalışmanın teşvik edilmesine yönelik ise resmi emeklilik yaşından sonra kayıtlı sektörde çalışmayı sürdürmek daha çekici ve aktüeryal olarak nötr hale getirilmelidir. Yasal emeklilik yaşının yükseltilmesine hız kazandırılmalıdır. Genç emekliler için sağlık sigortası katkı payı sistemi kurulmalıdır." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Oecd Büyümeye Geçiş Raporu Yayımlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?